• Turkhane Logo

Mescid-i Aksa gerilimi sürüyor: İsrail polisinin saldırısında en az 90 Filistinli yaralandı

Doğu Kudüs'te İsrail polisinin Filistinlilere saldırısıyla patlak veren gerilim sürüyor. Dün geceki en az 90 Filistinli daha yaralandı.

13:41 09 Mayıs 2021 Pazar
Mescid-i Aksa gerilimi sürüyor: İsrail polisinin saldırısında en az 90 Filistinli yaralandı
Doğu Kudüs'te İsrail polisinin Filistinlilere saldırısıyla patlak veren gerilim sürüyor. Dün geceki en az 90 Filistinli daha yaralandı.


Kudüste Filistinlilerle İsrail polisi arasında yaşanan çatışmalar ikinci gecesinde de devam ederken, onlarca kişinin yaralandığı açıklandı. Protestocular, Kudüsün Eski Şehir bölümünde bulunan Şam Kapısında düzenledikleri eylemlerde son günlerdeki şiddete tepki olarak polise taş atarken, güvenlik güçleri de eylemcilere ses bombası, plastik mermi ve tazyikli su ile karşılık verdi.

Filistinli sağlık görevlileri, İsrail polisinin dün geceki saldırılarında 90 Filistinlinin yaralandığını açıkladı. İsrail polisi de en az bir polis memurunun yaralandığını duyurdu. Cuma günü yine Eski Şehir içerisinde bulunan Harem-üş Şerifte yaşanan olaylarda, 200den fazla Filistinlinin ve en az 17 İsrail polisinin yaralandığı açıklanmıştı.


ÇOĞU KİŞİ YÜZ, GÖZ VE GÖĞÜS BÖLGESİNDEN YARALANDI

Filistin Kızılayı, yaralananların çoğunun plastik mermiyle yüz, göz ve göğüs bölgesinden yaralandığını belirterek, hastanelerde doluluk yaşanması nedeniyle bölgede sahra hastanesi kurulduğunu aktardı.

Doğu Kudüsteki gerginlik, nisan ayının son haftasında Filistinlilerin Ramazan geleneği olan, oruçlarını eski kentin Şam Kapısının merdivenlerinde açmalarının engellenmesiyle başlamıştı. Ayrıca Filistinliler, Şeyh Cerrah Mahallesinde 30dan fazla ailenin evlerinden tahliye edilmesi planına tepki gösteriyor.

Mescid-i Aksa Vakfı Müdürü Şeyh Ömer Kisvani, Harem-üş Şerifte yaşanan olayların durdurulması için İsrail polisinden avlulardan çekilme çağrısı yaptı. İsrail polisi ise düzeni sağlamak üzere güç kullandıklarını ileri sürerek, Filistinlilerin ibadet sonrası eylem yaptığını savunuyor.

FİLİSTİN YÖNETİMİNDEN BMYE ÇAĞRI

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ile UNESCOya, Mescid-i Aksada yaşananlar konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Vennesland, Kudüste tırmanan gerilim ve şiddetten duyduğu endişeyi belirterek, tüm tarafları sorumlu davranmaya çağırdı.

ERDOĞANDAN TERÖR DEVLETİ ÇIKIŞI

AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanlığı da, İsraili kınayan açıklamalar yaptı. Erdoğan, zalim ve terör devleti olarak nitelendirdiği İsraile karşı tüm dünyanın harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da, İsrail güvenlik güçlerinin Mescid-i Aksada ibadet eden Filistinlilere yönelik gerçekleştirdiği ve çok sayıda Filistinli sivilin yaralanmasına sebep olan saldırıları şiddetle kınıyoruz ifadeleri kullanıldı.

AB, TAHLİYELERİ YASADIŞI DİYE NİTELEDİ

Avrupa Birliği (AB) de Mescid-i Aksa çevresindeki olaylarla ilgili bir açıklama yaparak, tarafları gerilimi düşürmek için acilen adım atmaya çağırdı. ABden yapılan açıklamada, Şeyh Cerrahta yaşayan Filistinli ailelerin tahliye edilmesinin yasadışı olduğu da kaydedilerek, İsrailin bu adımının gerginliği tırmandırdığı da belirtiliyor. (BBC Türkçe)

Son güncelleme: 13:41 09.05.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı