• Turkhane Logo

Merkel'in partisinde muhasebe zamanı

Hristiyan Birlik partileri seçimlerde uğradıkları hezimetin muhasebesini yapıyor. Parti grubunda güç mücadeleleri yaşanırken, başbakan adayı Armin Laschet’in üzerindeki baskı artıyor.

10:57 29 Eylül 2021 Çarşamba
Merkel'in partisinde muhasebe zamanı
Hristiyan Birlik partileri seçimlerde uğradıkları hezimetin muhasebesini yapıyor. Parti grubunda güç mücadeleleri yaşanırken, başbakan adayı Armin Laschet’in üzerindeki baskı artıyor.

2. Dünya Savaşından bu yana seçimlerde en kötü sonucu elde eden Hristiyan Birlik partileri, seçimin ardından parti içinde yenilginin muhasebesini yapıyor ve ortaya çıkan güç mücadelesiyle uğraşıyor.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Bavyeralı kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) parti grubunun bugün yaptığı grup toplantısında, yeni parti grubu temsilcisi bir yıl yerine altı aylığına seçildi. CDUlu Ralph Brinkhaus tek adaydı ve göreve tekrar seçildi.

Söder, Scholzü tebrik etti
CSU lideri Markus Söder Sosyal Demokrat Parti (SPD) başbakan adayı Olaf Scholzü seçim başarısından ötürü tebrik ederek hükümeti kurma görevini SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Partide (FDP) olduğunu kabul ettiğini de göstermiş oldu.

Söder Çok açık ve net ki Olaf Scholzün başbakan olma şansı çok yüksek diyerek seçim sonucuna saygı duyulması gerektiğini belirtti. CSU lideri seçim sonuçlarının Birlik için ağır bir yenilgi olduğunu söyledi.

Yeşiller ve FDPye görüşme yapmak için teklifte bulunduklarını kaydeden Söder SPD en fazla oyu aldığı için top onlarda. Ancak bu gerçekleşmezse biz de her tür görüşmeye hazırız ifadelerini kullandı.

Laschet koalisyon şansı olduğunda ısrarlı
CDU lideri Armin Laschet ise parti grubu toplantısında hala FDP ve Yeşiller ile bir koalisyon şansı olduğunda ısrar etti. Toplantıya katılanlar Laschetin Jamaikadan bu kadar kolay vazgeçmeyin dediğini aktardı.

Laschetin seçim sonuçlarının ağır bir yenilgi olduğunu da kabul ettiği belirtildi. Hristiyan Birlik partileri yüzde 24,1 oy oranı ile tarihlerindeki en düşük oyu aldı. Birlik partileri, 2017 seçimlerine göre 8,9 puanlık oy kaybına uğradı. SPD seçimlerde yüzde 25,7 oranında oy alırken, bir önceki seçimlere göre oy oranını 5 puan artırdı. Seçimlerde Yeşiller yüzde 14,8 ve FDP de yüzde 11,5 oy aldı.

Laschet parti grubu temsilcisi seçimleri sırasında baskı altında kaldı. Ancak meclis grubu liderliği ile görüşerek koalisyon müzakeleri sürecinde Brinkhausun görevde kalmasını önerdiği belirtildi.

Toplantıya katılanlar Laschetin seçim kampanyasında hatalar yaptığını kabul ettiğini ve bundan duyduğu pişmanlığı net bir şekilde gösterdiğini ve bundan etkilenenlerden özür dilediğini aktardı. Söderin milletvekilllerine seçim sürecindeki mücadelelerinden ötürü teşekkür ettiği aktarıldı.

Parti içinden eleştiri
Laschete parti içinde de eleştiri yapıldığı bildirildi. CDUnun güney batı ekonomi kanadından partinin federal ve eyalet bazında çok hızlı bir içerik ve personel yenilemesine gitmesi ihtiyacı seslendirildi. Baden-Württemberg Ekonomi Birliğinden yapılan açıklamada eyalette en kötü ikinci seçim sonucunun alındığı belirtilerek, bunun CDUnun bir kitle partisi olarak varoluşunu sorguladığı eleştirisi getirildi.

CDUlu Ekonomi Bakanı Peter Altmaier RTLye yaptığı açıklamada Birlik partilerinin hükümet kurma yetkisi almadığını söyledi. CDU Gençlik Örgütü Lideri Tilman Kuban ise Seçimi kaybettik. Nokta açıklamasında bulundu.

Son güncelleme: 10:57 29.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı