• Turkhane Logo

Merkel'in partisi: İçerde ülkücü istemiyoruz

Almanya'da Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) iç politika sözcüsü Christoph de Vries, Ülkücü Hareket'e destek veren kişilerin partide yer almasını istemediklerini söyledi.

16:55 09 Ocak 2021 Cumartesi
Merkel'in partisi: İçerde ülkücü istemiyoruz
Almanya'da Merkel'in partisi Hristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) iç politika sözcüsü Christoph de Vries, Ülkücü Hareket'e destek veren kişilerin partide yer almasını istemediklerini söyledi.

Almanyada iktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlikten (CDU) ülkede bir süredir yasaklanmasına ilişkin tartışmalarla gündemde olan Ülkücü Harekete ilişkin açıklama geldi. Partinin iç politika sözcüsü Christoph de Vries, Aşırı sağcıların CDUda işi yok, ister Alman olsun isterse de Türk kökenli olsun... diye konuştu.
DW Türkçede yer alan habere göre De Vries, bu nedenle partisini bir an önce bu tür görüşlere sahip kişilerin partiye üye olmasını engelleyen ve üyelerin de incelenmesini öngören bir yönetmelik tasarısını ele almaya çağırdı. De Vries özellikle Kuzey Ren-Vestfalya (KRV) eyaletinde ülkücüler olarak bilinen aşırı sağcı hareketin destekçileri ile ilişkilerin çok kaygısız şekilde ilerlediğini belirterek bu durumun son yerel seçimlerde kendini gösterdiğini belirtti.
Almanyada sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi üyesi Götz Frömmingin konuyla ilgili soru önergesine hükümetin 1 Aralıkta verdiği yanıtta, KRVde 13 Eylülde yapılan yerel seçimlerde Türk aşırı sağ hareketlere yakın bazı kişilerin adaylıklarına ilişkin bilgilerin bulunduğu ifade edildi. KRVnin CDUlu Başbakanı Armin Lascheti de eleştiren De Veries, KRV parti başkanının orta yolun beyan edilmiş temsilcisi olarak neden müdahalede bulunmadığını anlamakta güçlük çektiğini söyledi.

Almanyanın iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatının tahminlerine göre, Almanyada ülkücü harekete mensup yaklaşık 11 bin kişi yaşıyor.
Yasaklanmasına ilişkin teklif
Almanyada Federal Parlamento, ülkede aşırı sağcı bir akım olarak nitelendirilen Bozkurtları (Ülkücü Hareket) yasaklamak için Kasım ayında bir girişim başlatmıştı. İktidardaki koalisyon hükümetini oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik (CDU), Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile muhalefetteki Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşillerin ortak başvurusu ile başlatılan girişim, Federal hükümetin Ülkücü Hareketin yasaklanması konusunu ele almasını öngörüyor.
Söz konusu partilerin verdikleri ortak teklifte, Ülkücü Hareketin ırkçı, Yahudi düşmanı ve demokrasi karşıtı olduğu, ayrıca Almanyanın iç güvenliğini de tehdit ettiği ifade ediliyor. Almanyanın iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından hazırlanan raporda da, Bozkurtlar milliyetçi ve aşırı sağcı ideolojinin taşıyıcısı ve yayıcısı olarak nitelendiriliyor. Rapora göre, Almanyadaki Ülkücü Hareket mensupları Türkiyede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ittifak halinde olan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile de sıkı bir ilişki içinde bulunuyor.
Fransa da Kasım ayı başında Bozkurtlar olarak bilinen Ülkücü Hareketi yasaklamıştı.

Son güncelleme: 16:55 09.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı