• Turkhane Logo

Merkel'in halefi hedefi belirledi: Türkiye AB'ye üye yapılmayacak

Almanya'da hükümeti oluşturan muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileri seçim programlarında,

10:44 22 Haziran 2021 Salı
Merkel'in halefi hedefi belirledi: Türkiye AB'ye üye yapılmayacak
Almanya'da hükümeti oluşturan muhafazakar Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partileri seçim programlarında,

Yaklaşık 16 sene sonra ilk kez Almanya Başbakanı Angela Merkelin başkanlık etmediği kongrede, Berlin hükümetinin Türkiye ile yakın bir ortaklık kurması gerektiği ve Türkiyenin Almanya ve AB için stratejik ve ekonomik açıdan büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Euronewste yer alan habere göre CDU ve CSUnun oluşturduğu Muhafazakar Birlik koalisyonunun Berlinde kamuoyuna duyurduğu 140 sayfalık seçim programında Türkiye, Çin, Rusya, iklim krizi, NATO, ekonomik istikrar ve AB konusunda önemli kararlar açıklandı.
CDUnun Merkelden sonra seçilen yeni başkanı Armin Laschet, Almanyanın Rusya ve Çine karşı sert bir tavır alacağını belirterek, NATOya karşı sınırsız bağlılığın altını çizdi ve uzun vadede Avrupada ortak bir ordu oluşturulması gerektiğini söyledi. Laschet, bazı büyük ekonomilerin yaptığı gibi gümrük vergilerinin artırılmasına yönelik bir uygulamaya da gidilmeyeceğini söyledi.
Laschet, iklim krizi ve çevreyi koruma konularında Almanyanın daha da güçlü ve pragmatik adımlar atacağını ifade ederken, sosyal güvenlik ve ekonomik istikrara vurgu yaptı.
Türkiye demokrasi ve insan hakları kriterlerinden uzaklaştı
Seçim programında Türkiye ile ilgili açıklamalar ise dikkati çekti. Seçim manifestosunun Türkiyeye ayrılan bölümünde Ankara ile Berlinin yakın bir bağa sahip olduğu belirtilirken, ilişkilerin yeniden yapılandırılması gerektiği kaydedildi. Açıklamada, Türkiyenin ABye tam üyeliği bizim dönemimizde gerçekleşmeyecektir. Almanya, bunun yerine Türkiye ile yakın bir ortaklık istiyor. Bu bağlamda yeni yol haritası belirlenmeli ve eyleme geçmek için (iki ülke arası) sözleşmeler imzalanmalıdır ifadeleri kullanıldı.
Programda ayrıca Türkiyenin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü gibi ABye üyelik kriterlerinden de uzaklaştığının altı çizildi.
Almanyada 2021 Federal Seçimleri 26 Eylül tarihinde yapılacak. Genel seçimler sonrası CDUnun yeni lideri Armin Laschetin Almanya Şansölyesi Angela Merkelin halefi olmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Yapılan son anketlere göre CDUnun oy oranı yüzde 28 civarında ve seçimlerden birinci parti olarak çıkması bekleniyor. Sol kanatta yer alan Yeşiller partisinin ise oy oranı yüzde 21 civarında. Almanya meclisinde toplamda 598 milletvekili bulunuyor.

Son güncelleme: 10:44 22.06.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı