• Turkhane Logo

Merkel'in G7 zirvesinde hesap sorar gibi verdiği poz damga vurdu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada'da bir araya gelen G7 ülkelerine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'tan hesap sorar gibi poz vermesi damga vurdu.

14:34 10 Haziran 2018 Pazar
Merkel'in G7 zirvesinde hesap sorar gibi verdiği poz damga vurdu
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kanada'da bir araya gelen G7 ülkelerine ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'tan hesap sorar gibi poz vermesi damga vurdu.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibertın kişisel Twitter hesabında yayınladığı fotoğraf “G7 zirvesinin özeti” yorumlarına neden oldu. ABD Başkanı Trump ise zirveden ayrılmadan önce yaptığı açıklamada tartışma olmadığını, ilişkilerin iyi olduğunu savundu.

G7 Zirvesi Kanada’nın ev sahipliğinde yapıldı. ABD, Almanya, Fransa, Britanya, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan zirve, ABD ile diğer üyeler arasında derin görüş ayrılıklarının gölgesinde geçti. Yine de Trump ve müttefikleri arasındaki anlaşmazlıklara rağmen ticaret konusunda ortak bir bildiri konusunda anlaşıldığı duyuruldu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron, “Bu aşama önemliydi ancak her şeyi çözmüyor. Bu nedenle önümüzdeki günlerde konuyu görüşmeye devam etmeyi planlıyoruz” dedi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, ABD ve diğer ülkeler arasındaki önemli görüş ayrılıklarının sürdüğüne dikkat çekti, G7 liderlerinin zirvede ticaret konusunda önemli sorunlar hakkında fikir birliği sağlayabildiğini belirtti.


Merkel, kurallara bağlı bir ticaretin önemli olduğu vurgusu yaptı. G7 zirvesine katılan, liderler toplantısı öncesinde konuşan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, ABD’nin kurallara dayalı uluslararası düzene meydan okunmasından kaygı duyduğunu söyledi ve devam etti:

“Trump ile G7 grubunun geriye kalanının ticaret, iklim değişimi ve İran nükleer anlaşması konularında anlaşamadıkları ortada. Bu meydan okuma şaşırtıcı bir şekilde olağan şüpheliler tarafından değil, ana mimarı ve kefili ABD tarafından yapılıyor. Ancak tüm farklılıklara rağmen, bizi birleştiren konular ayıranlardan daha fazla.”
    Zweiter Tag des G7-Gipfels in Kanada: spontane Beratung am Rande der offiziellen Tagesordnung. --- Day two of the G7 summit in Canada: spontaneous meeting between two working sessions. #G7Charlevoix Angela Merkel (@bundeskanzlerin)in paylaştığı bir gönderi (9 Haz, 2018, 8:53öö PDT)
AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ise AB ve ABD arasında çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri konusunda yaşanan anlaşmazlıkla ilgili “Tehdit altında müzakere etmek istemiyoruz. Vergilerden daimi muafiyet talep ettik ama Trump farklı karar verdi” dedi.

ABD’nin ithal çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük vergisi uygulaması kararı, Paris İklim Anlaşması ve İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi, Kudüs’ü İsrail başkenti olarak tanıdığını açıklaması, NATO’ya eleştirileri Washington ile diğer üyeler arasında görüş ayrılığı yaratan konuların başında geliyor.

G7 Zirvesi tartışmalara rağmen bitti. Çok konuşuldu, çok tartışıldı ama zirveye Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in diğer liderler arasında yer aldığı ellerini masaya dayadığı fotoğraf damga vurdu.

Fotoğraf Merkel’in Instagram hesabında paylaşıldı, ardından sosyal medyada yayıldı. Merkel’in duruşu yorumlara neden oldu.


 

Son güncelleme: 14:34 10.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı