• Turkhane Logo

Merkel: Göç, Avrupa Birliği'nin geleceğini belirleyebilir

Almanya Başbakanı Angela Merkel, göç akını ve göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) için varoluşsal bir mesele olduğunu ve birliğin geleceğini belirleyebileceğini söyledi.

17:51 28 Haziran 2018 Perşembe
Merkel: Göç, Avrupa Birliği'nin geleceğini belirleyebilir
Almanya Başbakanı Angela Merkel, göç akını ve göçmenlerin Avrupa Birliği (AB) için varoluşsal bir mesele olduğunu ve birliğin geleceğini belirleyebileceğini söyledi.



Brükselde AB liderler zirvesi öncesi Berlinde Almanya Parlamentosunda konuşan Merkel, yasa dışı göçün önünün kesilmesi konusunda herkesin fikir birliği içinde olduğunu vurgulayarak Avrupanın karşı karşı olduğu birçok zorluk var ama göç Avrupanın kaderini belirleyecek faktör olabilir dedi.

Merkel, ABnin itibarını koruyabilmesi için, Avrupa değerlerinin muhafaza edilmesi gerektiğini belirtip aksi halde Avrupayı güçlü kılan değerlere kimsenin inancının kalmayacağını söyledi.


Almanya Başbakanı, Avrupa ülkelerinin göç meselesine tek taraflı değil, çok taraflı yaklaşması gerektiğini belirtti.

Göç krizinin Brükseldeki AB zirvesinde en önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.

Akdenizi geçen göçmenlerin sorumluluğunun nasıl paylaşılacağı AB ülkeleri arasındaki anlaşmazlığın başlıca nedeni.

Akdenize sınırı olan Avrupa ülkeleri, diğer üye devletlerin de sorumluluk üstlenmesi gerektiğini savunuyor. Ama Orta Avrupa ülkeleri ise buna karşı çıkıyor.

Zirvede göç krizine ilişkin bir uzlaşı çıkmaması durumunda rıza koalisyonu içinde bazı tavizler verilmesi gerektiğini söyleyen Merkel, Akdenize sınırı olan ülkeler üzerine de orantısız sorumluluk yığılmamalı diye konuştu.

Alman iç siyasetinde göç krizi

Göç sorunu, Almanya iç siyasetinde de Merkel üzerinde baskı oluşturuyor.

Merkel, 2015te Suriye, Irak ve diğer ülkelerde savaştan kaçanlara sığınma hakkı tanınması için Almanyanın sınırlarını açma kararı almış bu karar ülke içinde tepki çekmişti.

İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Başbakan Merkelden, ülkeye yeni giren göçmenler ile ilgili soruna AB zirvesine kadar bir çözüm bulmasını istemişti.

Horst Seehofer, soruna çözüm bulunamaması halinde göçmenleri sınırdan geri döndürmek istiyor.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisinin lideri Seehofer gerekirse 3 ay önce kurulan koalisyon hükümetinden ayrılabileceklerini söylüyor.

Avrupaya göç 2015 yılında olduğu kadar yoğun değil. 2015te Yunan Adalarından binlerce göçmen Orta Avrupa üzerinden Batıya geçmişti. Avrupa Konseyi, 2015 Ekim ayından bu yana ABye yasa dışı yollarla giren göçmenlerin sayısının yüzde 96 düştüğünü söylüyor.

Dublin Sözleşmesine göre sığınmacılar, ABye girdikleri ülkede kalmak zorunda ama bu sözleşme işlemiyor. Göçmen yükünü en çok omuzlarında sırtlanan İtalya ve Yunanistan sorumluluğun birlik üyesi ülkeler arasında adil şekilde paylaşılmasını istiyor.

Son güncelleme: 17:51 28.06.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı