• Turkhane Logo

Merkel, geleneksel askeri tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı

Almanya'da 16 yıllık Başbakanlık görevini yeni koalisyon hükümeti kurulana dek sürdürecek olan Merkel için başkent Berlin'de Alman ordusu Bundeswehr tarafından geleneksel uğurlama seramonisi gerçekleştirildi.

09:57 03 Aralık 2021 Cuma
Merkel, geleneksel askeri tören sırasında gözyaşlarına hakim olamadı
Almanya'da 16 yıllık Başbakanlık görevini yeni koalisyon hükümeti kurulana dek sürdürecek olan Merkel için başkent Berlin'de Alman ordusu Bundeswehr tarafından geleneksel uğurlama seramonisi gerçekleştirildi.


Almanca Grosser Zapfenstreich olarak adlandırılan seramoni, ülkenin en yüksek derecedeki askeri töreni anlamına geliyor. Alman ordusu bu töreni görevine veda eden Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Savunma Bakanları için düzenliyor. Törende ellerinde meşaleler taşıyan üniformalı, savaş miğferli askerler, komandolar ve özel hareket birlikleri adeta bir saat hassasiyetinde işleyen koreografi eşliğinde gösteri gerçekleştiriyor.

Geçmişi 16ncı yüzyıla dayanan askeri uğurlama töreninin bir özelliği de uğurlanacak olan devlet görevlisinin seramoni sırasında askeri bando tarafından çalınacak müzik eserlerini önceden belirleyebilmesi.


Angela Merkelin seramonide çalınmasını istediği istek parçalar da bu bağlamda askeri yetkililere iletildi.



BİR İLAHİ VE ŞARKI

Merkel ekümenik bir ilahi olan Großer Gott, wir loben Dich (Büyük Tanrı, seni övüyoruz) adlı eserin yanı sıra, 2002de vefat eden ünlü şarkıcı ve aktrist Hildegard Knef‘ten de Für mich solls rote Rosen regnen (Benim için kırmızı güller yağsın) parçasının çalınmasını istedi.

Knefe ait şarkının notaları arşivinde bulunmayan grup, biraz sorun yaşasa da bunu çaldı. Bu sırada Merkelin gözyaşı döktüğü görüldü.

“SİYASETTE EN ÖNEMLİSİ GÜVEN”

Başbakan Merkel, burada yaptığı konuşmada, “Burada tevazu ve şükran duygularını hissediyorum. Güvenin siyasette çok önemli olduğunun farkındayım. Kalbimden en derin şükranlarımı sunuyorum. Şansölye olarak son 16 yılda çok zorlayıcı dönemler oldu. Özellikle pandeminin son iki yılı, siyasete, bilime ve günlük yaşama ilişkin söylemlere duyulan güvenin ne kadar önemli, aynı zamanda ne kadar da kırılgan olduğunu gösterdi” dedi.

Demokrasinin farklı görüşlerin, eleştirel bakışların sayesinde geliştiğini belirten Merkel, “Demokrasimiz, kendini eleştirme yeteneği ile gelişir. Gelecekte dünyayı her zaman diğerinin gözünden görmeye, ayrıca diğerinin bazen rahatsız edici ve çelişkili bakış açılarını algılamaya, çıkarlar dengesi için çalışmaya herkesi teşvik etmek istiyorum. Diğer birçok ulusta olmayan bizdeki siyasi tartışma kültürü için minnettarım. Gönlümüzde mutlulukla işimizi yaparsak geleceği iyi şekillendirmeye devam edebileceğimize inanıyorum. Herkese ve ülkemize tüm kalbimle mutluluklar diliyorum” dedi.


 

Son güncelleme: 09:57 03.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı