• Turkhane Logo

Merkel de Avrupa Ordusu istedi: Avrupa kendi kaderini eline almalıdır

Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa'nın Geleceği konulu bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen haftaki Avrupa ordusu teklifine destek vererek 'gerçek bir Avrupa ordusu' kurulması için çağrıda bulundu.

02:56 14 Kasım 2018 Çarşamba
Merkel de Avrupa Ordusu istedi: Avrupa kendi kaderini eline almalıdır
Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Avrupa'nın Geleceği konulu bir konuşma yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un geçen haftaki Avrupa ordusu teklifine destek vererek 'gerçek bir Avrupa ordusu' kurulması için çağrıda bulundu.

Strasbourgdaki AP binasında milletvekillerine seslenen Angela Merkel, Geçen senenin gelişmelerine bakacak olursak, aslında önemli olan, gerçek bir Avrupa ordusunun kurulması vizyonu için çalışmamızdır dedi. Merkel, Avrupada kurulacak bir ordunun, NATOya karşı değil, NATO içindeki transatlantik işbirliğine paralel bir oluşum olabileceğini ifade etti.

MERKELDEN AVRUPA GÜVENLİK KONSEYİ KURULMASI TEKLİFİ
Sadece daha güçlü bir Avrupa, Avrupayı savunacak diye konuşan Merkel, Eğer toplumumuzu korumak istiyorsak Avrupa kaderini kendi eline almalıdır dedi. Merkel ayrıca başkanlığı rotasyon ile değişecek bir Avrupa Güvenlik Konseyi kurulması önerisinde bulundu. Merkel, bu yapı ile önemli konularda daha hızlı karar alınabileceğini ifade etti.
Bu açıklamasıyla Merkel, Avrupa ordusu konusunda ABD Başkanı Donald Trump ile tartışma yaşayan Fransa Cumhurbaşkanı Macrona destek vermiş oldu. Macron, geçen hafta yaptığı açıklamalarda Avrupanın kendisini koruması için bir Avrupa ordusuna ihtiyaç duyduğunu belirtmiş, ABD Başkanı Trump Twitterdan yaptığı paylaşımda Çin ve Rusyanın yanında ABDnin de tehdit olarak tanımlanmasını aşağılayıcı olarak nitelendirmişti. Trump ayrıca Avrupanın NATOya daha fazla mali katkı sağlaması gerektiğini de belirtmişti.
AVRUPA, GÖÇ KONUSUNDA ORTAK BİR YOL BULMALI

Merkel konuşmasında ayrıca göç ve Euro Bölgesi ile ilgili tartışmalara da değindi. ABnin sınırlarının korunması ve iltica konusunda çalışan AB kurumlarının güçlendirilmesi gerektiğini belirten Merkel, göç konusunda Avrupanın ortak bir yol bulması gerektiğini ifade etti.
Merkel, AB üyesi ülkelerin ABye ait sınır koruma birliklerine yetki vermemeleri halinde, bu birliklerin ne kadar büyük ve iyi olurlarsa olsunlar, işlerini yapamaz hale gelecekleri uyarısında bulunarak üye ülkelerin ulusal yetkilerinin bir kısmından vazgeçmeleri gerektiğini belirtti. AB içerisinde ortak bir göç süreci için çağrıda bulunan Merkel, ortak bir hareket olmadan göç ile mücadele konusunda başarılı olunamayacağını vurguladı.
HER ÜYE ÜLKE UYGULANABİLİR BİR MALİ YAPIYA SAHİP OLMALI
Merkel ayrıca Euro Bölgesi ülkelerine da çağrıda bulunarak, ülkelerin daha önceden verdikleri söze sadık kalmalarını talep etti. Sorunları sadece yeni borçlarla çözmeye bel bağlayan ve taahhütlerini yerine getirmeyenler Euro Bölgesinin güç ve istikrarının temellerini tartışmaya açıyor demektir dedi.
Merkel, Ortak para birimimiz, ancak her üye ülkenin kendi içinde de uygulanabilir bir maliyenin sorumluluğunu üstlenmesiyle çalışabilir diye konuştu. Merkel, konuşmasında bir ülke adı telaffuz etmezken, İtalya, bütçesi nedeniyle AB Komisyonu ile sorun yaşıyor.

MERKEL KONUŞMASI SIRASINDA YUHALANDI
Avrupanın Geleceği konulu konuşması sırasında Merkel, AP milletvekilleri tarafından birçok kez yuhalandı. Oturuma katılan milletvekillerinin Alman haber ajansı dpa ile paylaştığı bilgilere göre Merkele yuhalama şeklinde yapılan protestolar özellikle aşırı sağcı milletvekilleri tarafından gerçekleştirildi. İngilterenin sağ popülist Bağımsızlık Partisi (UKIP) milletvekillerinin de bu protestoya katılanlar arasında olduğu ifade edildi.
?Konuşmasında kendine yapılan protestoya atıfta bulunan Merkel, Bu protesto, (konuşmamda) olayın özüne değindiğimi gösteriyor. Bu güzel ve şeref verici dedi. AP Başkanı Antonio Tajani ise protestolarla ilgili olarak Oturumda acaba bir veterinere mi ihtiyacımız var? sorusunu yöneltti.

Son güncelleme: 02:56 14.11.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı