• Turkhane Logo

Maske takmak salgının yayılmasını yavaşlatıyor mu?

Koronavirüs sınavında birçok ülkeye oranla daha başarılı bir tablo çizen Almanya'da yapılan bir araştırma maske takılması konusunun önemini ortaya çıkardı.

01:12 09 Haziran 2020 Salı
Maske takmak salgının yayılmasını yavaşlatıyor mu?
Koronavirüs sınavında birçok ülkeye oranla daha başarılı bir tablo çizen Almanya'da yapılan bir araştırma maske takılması konusunun önemini ortaya çıkardı.

Deutsche Welle Türkçede yer alan habere göre Almanyada gerçekleştirilen araştırmaya katılan Mainzdaki Johannes Gutenberg Üniversitesinden yapılan açıklamada, alışveriş veya toplu ulaşım araçlarında kumaştan yapılan koruyucu maske kullanımının, koronavirüsün yayılmasının önlenmesine katkı sağladığı belirtildi.
Araştırma, ağız ve burun maskelerinin konuşurken hava akışını engellediği ve bu şekilde enfeksiyon içeren parçacık ve damlacıkların havaya yayılmasını önlediği yönündeki salgın hastalıkları ve viroloji uzmanlarının tahminlerini doğrulamış oldu.
Zorunlu maske uygulaması
Araştırmada, Almanyanın diğer şehirlerine göre daha erken maske zorunluluğu getiren Jena ile zorunlu maske uygulamasını daha geç uygulamaya geçiren kentlerde enfeksiyon sayılarının gelişimi karşılaştırıldı.
Thüringen eyaletinin Jena kenti, 6 Nisanda kamuya açık alanlarda koruyucu maske zorunluluğu getirerek, Almanyada bu uygulamayı başlatan ilk büyük kent olmuştu. Koruyucu maske zorunluluğu ile kentte koronavirüs vakalarının sayısı yavaş bir şekilde artış göstermişti.
Maske zorunluluğunun etkisi
Almanyanın Mainz, Darmstadt, Kassel kentleri ile Danimarkanın Sonderborg şehrinden bilim insanlarının katıldığı araştırmada, Jena ile maske zorunluluğun olmadığı kentlerdeki vaka sayıları arasında önemli bir farklılık kaydedildi. Jenada maske zorunluluğu getirildiği 20 gün içinde koronavirüs vakalarının sayısı 142den 158e yükseldi. Maske zorunluluğunun bulunmadığı kentlerde ise aynı süre içinde vaka sayısının 143den 205e yükseldiği tespit edildi.
Bilim insanları, 22 Nisandan veya 27 Nisandan itibaren maske zorunluluğu getiren kent ve kasabalardaki vaka sayılarını incelediğinde de benzer bir sonuca ulaştı. Johannes Gutenberg Üniversitesinden Klaus Wälde Özetle, bu bölgelerde maske zorunluluğu getirilmesi, COVID-19un yayılmasının yavaşlamasına katkı sağladı” dedi.
DSÖ: Maske tek başına korumaz
Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) şeffaf yüz koruyucu siperliklerin de koronavirüsten korunmak için etkili olabileceğini açıkladı. DSÖ uzmanlarından Maria van Kerkhove bugün Cenevre’de yaptığı açıklamada, tıbbi maskenin olmadığı durumlarda, şeffaf yüz siperliklerinin koruyucu olarak bir seçenek olduğunu söyledi. Ancak Kerkove, şeffaf siperlik ile ağız ve burun maskesinin koronavirüsten korunmak için yeterli olmadığının altını çizdi. DSÖ uzmanı, koronavirüsün bulaşmasını engellemek için sosyal mesafe kuralına uyulmasının ve insanların düzenli olarak ellerini sabunla yıkayarak, dezenfekte etmesinin şart olduğunu vurguladı.

Son güncelleme: 01:12 09.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı