• Turkhane Logo

Malezya'da, marka çantalara düşkün eski 'first lady'ye rüşvetten 10 yıl hapis

Malezya'da eski başbakan Necip Rezak'ın eşi Rosmah Mansor, devlet ihalelerinde yardımcı olma karşılığında şirketlerden rüşvet istemek ve almak suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

14:44 01 Eylül 2022 Perşembe
Malezya'da, marka çantalara düşkün eski 'first lady'ye rüşvetten 10 yıl hapis
Malezya'da eski başbakan Necip Rezak'ın eşi Rosmah Mansor, devlet ihalelerinde yardımcı olma karşılığında şirketlerden rüşvet istemek ve almak suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.


Malezyada 2009-2018 arasında başbakanlık yapan Necip Rezakın yolsuzluk nedeniyle 12 yıl hapis cezası almasının ardından eşi Rosmah Mansor hakkındaki karar da çıktı. Mansor, hükümet ihalalerinden rüşvet alma suçlamasıyla hem hapis hem para cezasına mahkum edildi.

Eşinin iktidarda olduğu dönemde Malezyada lüks yaşama ve binlerce dolarlık Hermes Birkin marka çantalara merakıyla tanınan, hükümet kararlarındaki nüfuzu nedeniyle tartışma yaratan Mansor, üç farklı rüşvet suçundan hüküm giydi.


Kuala Lumpur Yüksek Mahkemesi Yargıcı Muhammed Zaini Mazlan, eski first ladyye 10 yıl hapis cezası ve 970 milyon ringgit (216.45 milyon dolar) para cezası verdi. Bu miktar, Malezya tarihinde verilen en yüksek para cezalarından biri olarak kayda geçti. Mansor, hapis cezasını temyize taşıyacak ve davalar sonuçlanana kadar kefaletle serbest kalacak.

KİMSE BENİ PARA SAYARKEN GÖRMEDİ

Mansor, kararın açıklanması sonrasında gözü yaşlı bir şekilde yargıca, Bugün olan şey yüzünden çok üzgün hissettiğimi itiraf etmeliyim. Kimse beni parayı alırken veya sayarken görmedi. Ama eğer sonuç buysa, Allaha havale ediyorum dedi.

NE İLE SUÇLANIYOR?

70 yaşındaki Rosmah, söz konusu davada 2016-2017 arasında bir şirketin hükümetten 279 milyon dolarlık güneş enerjisi projesi ihalesini almasına yardım etmekle, 41.80 milyon dolarlık rüşvet talep etmekle ve bu ihaleyi kazanan şirketin bir yetkilisinden 6.5 milyon ringit rüşvet almakla suçlanıyordu.

Rosmah ise eski yardımcısının, bazı hükümet yetkililerinin ve şirketin yetkililerinin kendisine komplo kurduğunu öne sürmüştü.

Eski first lady bir başka davada da, 17 farklı para aklama ve vergi kaçakçılığı suçlamasıyla da karşı karşıya.

Necip Rezakın iktidarı, 2018 seçimleri öncesinde 1MDB fonunda patlak veren milyarlarca dolarlık yolsuzluk skandalı nedeniyle sürpriz biçimde son bulmuştu. Rezak ve eşi, o tarihten beri çeşitli yolsuzluk soruşturmalarıyla karşı karşıya kaldı. Son olarak Rezak, 12 yıl hapis cezası alarak cezaevine gönderildi.

27 MİLYON DOLARLIK KOLYE VE 567 SAAT BULUNMUŞTU

ABD Adalet Bakanlığına göre, bu fondan çalınan yaklaşık 4.5 milyar doların 1 milyar doları Rezakın şahsi hesaplarına aktarıldı. Bu paranın bir kısmıyla, 27 milyon dolarlık bir pembe elmas kolye de dahil, Rosmaha mücevher alındığı, polisin çiftle bağlantılı mülklerde 12 bin parça mücevher, Hermes ve Chanel markaları dahil 567 adet lüks çanta, 423 saat ve 26 milyon dolar nakit para bulduğu belirtiliyor. (Kısa Dalga)

Son güncelleme: 14:44 01.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı