• Turkhane Logo

Malezya'da 60 yıllık iktidar bir gecede sandığa gömüldü

Malezya'da 60 yıldır iktidarda olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümeti, 92 yaşındaki Mahathir Muhammed'in seçimlerden zaferle çıkmasının ardından iktidarı kaybetti.

15:43 10 Mayıs 2018 Perşembe
Malezya'da 60 yıllık iktidar bir gecede sandığa gömüldü
Malezya'da 60 yıldır iktidarda olan Barisan Nasional (BN) koalisyon hükümeti, 92 yaşındaki Mahathir Muhammed'in seçimlerden zaferle çıkmasının ardından iktidarı kaybetti.

Bir gecede sandığa gömülen 60 yıllık iktidar, uzun bir aradan sonra siyasete dönen Muhammedin partisi Harapan Rakyatın (Halkın Umudu), 222 sandalyeli Malezya Meclisinde 115 sandalye kazanarak, iktidara gelmek için gerekli 112 vekil elde etme şartını aşmasıyla, yerinden oldu. 

Gazeteci-yazar Fehmi Koru, Malezya ile Türkiye arasındaki benzerliklere dikkat çektiği 10 Mayıs tarihli köşe yazısında, Malezyanın da tıpkı Türkiye gibi, İslam alemine demokrasi örneği olarak sunulduğunu hatırlattı. 



 
92 yaşındaki Mahathir Muhammed seçimlerden zaferle çıktı



Malezyadaki seçimlerde yer yerinden oynadı ifadesini kullanan Koru, bu ülkedeki seçimlere ya da gelişmelere ilgi duyulmamasının ardında, iki ülke arasında kaydadeğer bir benzerlik bulunmamasının yattığını aktardıktan sonra, satırlarına şöyle devam etti:

Mahasir ve Özal, bir elmanın iki yarısı gibiydiler. Mahasir Muhammed (Mahathir Mohamed olarak yazılıyor) Malezya’nın efsane başbakanıydı. Ülkesini 22 yıl (1981-2003) o yönetti.

Başında bulunduğu UMNO partisi ise 60 yıl boyunca seçimlerden hep zaferle çıkmaktaydı.

Dikkat ettiyseniz, Mahasir’in Malezya’da yükselmesiyle Turgut Özal’ın Türkiye’de siyasi hayatta ağırlık kazanması aynı döneme rastlıyor. Dış basında İslâm Dünyası için yapılan olumlu değerlendirmelerde, bu iki isim (Mahasir ve Özal) hep aynı çizginin insanları olarak anılırdı zaten. İki lider ara sıra bir araya gelir, sık sık da görüşürlerdi.

İhtiraslı bir liderdi Mahasir, koltuğunu elde tutabilmek için yükselişinde en önemli payın sahibi olan en yakın siyaset arkadaşı Enver İbrahim’i (Anwar Ibrahim), hemen herkesin düzmece olduğunu bildiği uydurma bir suçlamayla (şoförüyle eşcinsel ilişkisi bulunduğu iddiasıyla) yargılatmış ve hapse göndermekten de çekinmemişti.

Yerine kendi eliyle seçtiği Necip Rezzak da (Najib Razak), UMNO’nun lideri olarak 2003 yılından beri başbakan.

92 yaşındaki Mahathirin, Enver İbrahimin eşi tarafından kurulan parti ile koalisyon yaptığına değinen Koru, seçimden zaferle çıkan Mahathirin, bir aksilik olmaması halinde, dünyanın en yaşlı başbakanı unvanıyla iş başına gelebileceğini kaydetti.

Mahathirin hatasını telafi etmeye çalıştığına işaret eden Koru, bu doğrultuda yaptığı ilk açıklamada, amacının Enver İbrahimi başbakan yapmak olduğunu söylediğini aktardı.

Siyasi hayata veda ederken Mahathirin kendi eliyle seçerek başbakanlık koltuğuna oturttuğu Necip için “Hayatımın en büyük hatası” dediğini hatırlatan Koru, Malezya siyasetinde yaşananları ve Türkiye ile benzerlikleri ise şöyle özetledi:

Döneminin özeti şu: Mahasir’in açtığı, Malezya’yı İslami değerlere sahip, bununla birlikte demokrat ve müreffeh bir ülke olma idealine sırt çevirdi ve ülkesini fazla önemsenmez hale getirdi. New York Times’ın yazısına yer verdiği Malezyalı bir meslektaş, “Bizde henüz gazeteci suikastları görülmedi, ama bu dönemde gazetecilik öldürüldü” diye yazdı  birkaç gün önce…

Mahasir döneminde Malezya, hep olumlu ataklarıyla anılırken, Necip’in iktidarı boyunca hep olumsuz haberlerle gündemde.

Bürokrat iken başında bulunduğu bir milli fondan (1MDB Fonu) milyarlarca doları siyasete girdiğinde sürekli iktidarda kalabilmek için yabancı bankalara aktardığı ve ABD bankalarını da bu amaçla kullandığı için (3.5 milyar dolar ABD bankalarına yatırılmış) hakkında o ülkede soruşturmalar açıldığı biliniyor.

Sonuçlar beklendiği gibi çıkar, araya hileler girmezse, Malezya’da bir devir kapanacak…

Hem de, o devri varlığıyla mümkün kılmış liderin –Mahasir Muhammed’in-, vaktiyle gözden düşmesi için aleyhine düzmece iddialara dayalı suçlamalar yönelterek cezaevine gönderdiği rakibini (Enver İbrahim’i) başbakan yapmak üzere 93 yaşında yeniden siyasete dönmesiyle…

Enver İbrahim’in eşinin milletvekili seçilmeyi başardığı anlaşılıyor. Kendisine de, cezaevinden çıktıktan sonra Meclis’e girmesi için, bir formül bulunur artık.

İki ülke arasındaki tek benzerlik herhalde bu: Esas liderin siyasi yasaklı olması…

Son güncelleme: 15:43 10.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı