• Turkhane Logo

Makedonya halkı ‘evet’ dedi, katılım yetersiz kaldı, süreç devam ediyor..

Makedonya’nın uzun yıllardır devam eden isim sorununa son vermek için Yunanistanla imzaladığı anlaşmaya dair halkın da görüşü alındı.

00:58 01 Ekim 2018 Pazartesi
Makedonya halkı ‘evet’ dedi, katılım yetersiz kaldı, süreç devam ediyor..
Makedonya’nın uzun yıllardır devam eden isim sorununa son vermek için Yunanistanla imzaladığı anlaşmaya dair halkın da görüşü alındı.




Söz konusu anlaşma yürürlüğe girdiği takdirde ülkenin NATO ve AB üyesi olmasının da önünü açacak. Bugün gerçekleşen referandumda Makedonya halkının % 90, 94’ü ‘evet’ oyu kullanarak tercihini ülkenin Batı’yla entegrasyonundan yana yaptı.


Hayır oyu kullananların oranı ise % 6,13’te kaldı. Ancak referandumda katılım % 50’nin altında kaldı. Katılım oranı % 34,15 oranında kaldığı için referandum direk sonuç doğuramayacak. Böylece Makedonya ile Yunanistan arasında imzalanan ve isim sorununa son veren Prespa anlaşması şimdilik yürürlüğe girmemiş sayılmayacak. Kayıtlı seçmenin 1.800.000’ü geçtiği ülkede katılımın yarıyı geçebilmesi için 900.000’i aşkın Makedonya vatandaşının oy kullanması gerekiyordu. Ancak kimi uzmanlar, giderek artan bir göç olgusuyla karşı karşıya olan Makedonya’da halen ikamet eden nüfusun, 1.500.000 kişiden daha az olduğunu ileri sürüyorlardı. Gözlemciler bu nedenle 900.000 kişinin oy kullanmasını düşük ihtimal olarak görüyorlardı.


/

BUNDAN SONRA NE OLACAK ?

Makedonya referandum sürecine girdiğinde yapılan açıklamalarda, oylamanın niteliğinin anayasanın öngördüğü kategorilerden ‘istişari referandum’ sınıfına girdiği beyan edilmişti. Referandum istişari olduğu için direk hüküm doğurabilmesi, katılımın yarıyı aşmasına bağlıydı. Bu durumda katılım % 50’nin altında kaldığı için anlaşmanın onaylanması işlemi Parlamento’ya kaldı. Katılım her ne kadar % 50’nin altında kalmış olsada ‘evet’ oylarının % 90, 94’ü bulması, Parlamentoda yapılacak anayasa değişikliği esnasında Hükümetin elini güçlendirecek.

HEM HÜKÜMET HEM MUHALEFET ZAFER İLAN ETTİ

Taraftarlarına referandumu boykot ederek oy kullanmamaları çağrısı yapan Muhalefet, katılım % 50’nin altında kaldığı için zafer kazandığını ilan etti. Ana muhalefetteki VMRO-DPMNE Lideri Hristiyan Mickovski, “Kimliğimiz Makedon kimliğidir. Atalarımız Makedon idi, gelecek nesillerimiz de Makedon olarak anılacak. Makedonya’nın Stratejik önceliği AB ve NATO olmaya devam edecek. Fakat halk, Zaev ile Çipras arasındaki anlaşmaya karşı olduğunu göstermiştir.” dedi.

Hükümet kanadı ise oylamaya katılan vatandaşların % 90, 94’ünün ‘evet’ oyu kullanmasını bir zafer olarak nitelendirdi. Başbakan Zaev sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada “Avrupa Makedonya’sı için oylamaya katılan tüm vatandaşlarımızı tebrik ediyorum. Bu başarı tüm ülkenin ortak başarısıdır. Referandumda kullanılan oy nihai karardır. Halkın iradesi ise herkes tarafından kabul edilmelidir. Demokraside kararlar verilen oylarla alınır. ” ifadelerini kullandı. Başbakan Zaev bundaki sonraki süreçte Muhalefet’in de halkın oylamada ortaya koyduğu tercihe göre hareket etmesi gerektiğine dair mesajlar verdi. Zaev, Muhalefetin sandıktan çıkan iradeye saygı göstermemesi durumunda erken genel seçime gideceklerini ifade etti.

 

Son güncelleme: 00:58 01.10.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı