• Turkhane Logo

Mahmut Abbas geliyor: Ankara'da Ortadoğu mesaisi

Abbas ile görüşmelerde İsrail-Filistin meselesindeki son gelişmeler ele alınırken Türkiye'nin izlediği politika çerçevesinde iki devletli çözüme katkı olabilecek adımlar konuşulacak.

20:21 24 Temmuz 2023 Pazartesi
Mahmut Abbas geliyor: Ankara'da Ortadoğu mesaisi
Abbas ile görüşmelerde İsrail-Filistin meselesindeki son gelişmeler ele alınırken Türkiye'nin izlediği politika çerçevesinde iki devletli çözüme katkı olabilecek adımlar konuşulacak.

DW Türkçede yer alan habere göre resmi temaslarda bulunmak üzere Salı günü Ankaraya beklenen Filistin Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağırlanacak. Görüşmede İsrail - Filistin anlaşmazlığındaki son gelişmelerin yanı sıra Türkiye - Filistin ilişkilerinin de ele alınması bekleniyor.

Ankara normalde Abbasın ardından Netenyahuyu da bu hafta içinde ağırlayacaktı. Ancak İsrail basısına göre Netenyahunun ziyareti hafta sonu kalp pili taktırması nedeniyle ertelendi. İsrail bugünlerde tartışmalı yargı reformu nedeniyle sıcak günler yaşarken Netenyahuyu da İsrail parlamentosu Knessette zorlu bir hafta bekliyor.

DW Türkçenin edindiği bilgiye göre Netenyahunun ertelenen ziyareti resmi ziyaret olmayıp yarım günlük bir çalışma ziyareti şeklinde olacaktı. Bu ziyaretin ne zamana ertelendiği henüz taraflarca açıklanmadı.

Türkiye, son birkaç yıldır Ortadoğu ve Körfez bölgesinde eskiden kötü ilişkiler içinde olduğu ülkelerle ardı ardına normalleşme adımları atmaya başladı. Bu çerçevede İsrail ile de başlatılan normalleşme sürecinin yeni bir aşaması olarak Netenyahunun ziyareti merakla beklenirken, aynı hafta içinde Abbasın da ağırlanması ayrı önem taşıyordu.
Abbas Külliyede resmi törenle ağırlanacak

Türkiyeye bundan önce en son Ağustos 2022de gelen Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî törenle karşılanacak.

Görüşmelerde ikili ve bölgesel konuların ele alınması bekleniyor. Türkiyenin İsrail ile normalleşme yolundaki olan ilişkileri kapsamında oynayabileceği rolün de gündemde olması öngörülüyor.

İsrail - Filistin anlaşmazlığına ilişkin Türkiyenin izlediği politika çerçevesinde iki devletli çözüme katkı olabilecek adımlar da konuşulacak.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Abbasın bir yıl önceki ziyaretinde düzenlenen basın toplantısında Filistin tarafına güvence vererek İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır, aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar demişti.

Erdoğan, Körfez turu dönüşü sırasında yaptığı açıklamada da Abbas ile Netanyahuyu sırasıyla 25 ve 28 Temmuzda Türkiyede misafir edeceklerini söyleyerek Bu ziyaretlerle bazı adımları atacağız ve süreç daha da hızlanmış olacak demişti.
Bahçelinin Mahmud Abbas tepkisi

Öte yandan Abbasın geçtiğimiz haftalarda Çine yaptığı ziyaret sırasında Uygur Türkleri ile ilgili yaptığı belirtilen açıklamalar MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından sert sözlerle eleştirildi. Abbasın Pekin yönetiminin Müslüman Uygurların yaşadığı Sincandaki uygulamalarını doğru bulduğunu söylediği basına yansımış, ancak daha sonra Filistin Ankara Büyükelçiliği tarafından yalanlanmıştı.

Bahçeli, Mahmut Abbas, vicdanı sızlamadan bunları söylemiştir. Biz mazlum Filistinlilerin hep yanında olduk. Filistin davasını ancak fakat demeden savurduk ve tarafımızı netleştirdik. Sayın Abbas, sana sesleniyorum. Uygur Türklerine terörist demek haksızlıktır, günahtır, cinayettir, rezalettir, melanettir. Türk milletine iflah olmaz bir saygısızlıktır şeklinde konuşmuştu.

Son güncelleme: 20:21 24.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı