• Turkhane Logo

Madrid Katalonya'nın özerkliğini iptal etmeye hazırlanıyor

Madrid hükümetinin, bağımsızlık kararını netleştirmesi için 19 Ekim'e kadar süre tanıdığı Katalanlar diyalog çağrısını yineledi. Yanıtı yetersiz bulan Madrid anayasanın 155'inci maddesini işletmek için süreci başlatacak.

13:10 19 Ekim 2017 Perşembe
Madrid Katalonya'nın özerkliğini iptal etmeye hazırlanıyor
Madrid hükümetinin, bağımsızlık kararını netleştirmesi için 19 Ekim'e kadar süre tanıdığı Katalanlar diyalog çağrısını yineledi. Yanıtı yetersiz bulan Madrid anayasanın 155'inci maddesini işletmek için süreci başlatacak.

İspanyadaki Katalan Özerk Bölgesinde 1 Ekimde düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Madrid yönetimi ile sürekli sürtüşme yaşayan Katalonyaya tanınan süre bugün TSİ 11.00de sona erdi.

Katalan lider Carles Puigdemont, İspanya Başbakanı Mariano Rajoya yazdığı mektupta, bağımsızlık ilanı konusunda kendisinden beklenen nihai yanıtı yine cevapsız bıraktı. Puigdemont, mektubunda Madrid yönetimi eğer kendileriyle görüşmeyi reddetmeye devam ederse, bağımsızlık ilan edebileceklerini açıkladı.

Katalan Özerk Yönetimi Başkanı, Eğer İspanyol devleti hükümeti diyalog çağrılarımızı reddetmeye ve baskılara devam ederse, Katalonya parlamentosu, uygun görmesi durumunda resmen bağımsızlık ilanı için gerekli süreci başlatabilir ifadesini kullandı.

Madrid 155inci maddeyi işletecek

Puigdemontun mektubu üzerine Madrid yönetimi cumartesi günü kabineyi toplayacağını açıkladı. Rajoy hükümeti, toplantıda Katalonyanın özerkliğini elinden alarak bölgeyi doğrudan merkezî yönetim kontrolü altına sokacak anayasanın 155inci maddesini işletecek sürecin başlatılacağını duyurdu.

İspanyol basınında yer alan haberlere göre, merkezî yönetimin 155inci maddeyi işletmeye karar vermesi durumunda da Katalanlar birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edebilir.



Madridin erken seçim şartı

Puigdemontun lideri olduğu Katalan Avrupa Demokratik Partisinin sekreteri Marta Pascal, Madridin söz konusu maddeyi işletmesi durumunda parti üyelerinin bağımsızlık kararını derhal açıklayabileceklerini söyledi. Ancak Madrid yönetimi, eğer Katalonyada erken seçim düzenlenirse bu tehditlerinden vazgeçebileceklerinin sinyalini verdi.

Anayasaya Mahkemesinin nihai kararı

İspanya Anayasa Mahkemesi Salı günü, Katalonya Özerk Yönetiminin bağımsızlık referandumunu düzenlemek için 6 Eylülde çıkardığı yasanın geçersiz olduğuna hükmetmişti.

Kararın ardından Katalan yönetimi adına bölgesel hükümet sözcüsü Jordi Turull bir açıklama yapmış ve Rajoy hükümetinin yargıyı kullanarak yasama organını bloke etmesi ile karşı karşıya olduklarını söylemişti

Katalan yönetimi Madrid hükümetinin uyarılarına karşın bağımsızlık referandumunu 1 Ekim tarihinde düzenlemiş, öncesinde ve sonrasında olaylar çıkmıştı. Yüzde 43 oranında katılım gerçekleşen referandumda yüzde 90 oranında bağımsızlığa destek çıkmıştı.
İspanyol hükümeti kabinesi, Başbakan Mariano Rajoy liderliğinde Katalonyanın özerklik statüsünü iptal etme sürecini değerlendirecek

Takip eden günlerde Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont, referandum sonuçlarına göre Katalanların bağımsızlığa hak kazandıklarını söylemiş ama Madridle diyalog kurmak adına İspanyadan ayrıldıklarını ilan etmemişti.

Rajoy, yaptığı açıklamayla kafaları karıştıran Katalonya Başkanı Carles Puigdemonta, bağımsızlık ilanı konusundaki tavrını netleştirmesi için beş gün süre vermişti. Puigdemont, vereceği cevapta bağımsızlık ilan ettiğini söylerse, Katalan yönetimine bu kararından dönmesi için de 19 Ekim Perşembe gününe kadar süre tanınacağı açıklanmıştı.

2014 yılından beri İspanyol mahkemeleri Katalan hükümetinin ve meclisinin bağımsızlık referandumu için aldığı kararları geçersiz sayıyor.
© Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 13:10 19.10.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı