• Turkhane Logo

Macron'un açıklaması Fransızları öfkelendirdi: Grev dalgası kapıda

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yaz tatilinin sona ermesinin ardından düzenlediği ilk kabine toplantısında Fransızlar'a,

16:24 25 Ağustos 2022 Perşembe
Macron'un açıklaması Fransızları öfkelendirdi: Grev dalgası kapıda
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yaz tatilinin sona ermesinin ardından düzenlediği ilk kabine toplantısında Fransızlar'a,

Macronun açıklamalarına sert tepki gösteren muhalefet partileri, Bolluk ne zaman vardı ki, bu adam bu dünyada mı yaşıyor? Halkın neler yaşadığından haberi bile yok sözleriyle eleştirdi.

Açıklamalarıyla sık sık polemik konusu olan, halktan kopuk olmak ve tepeden bakmakla eleştirilen Fransa Cumhurbaşkanı Macron, üç hafta süren ve lüks seçimleri dolayısıyla çokça eleştirilen yaz tatilinin ardından düzenlediği ilk Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamalarla, yeni döneme polemik ve eleştirilerle girdi.

Bakanlar Kurulunun basına açık bölümünde yaz boyunca yaşanan gelişmeleri değerlendiren Macron, iklim değişikliği ve Ukraynada süren savaşla ilgili karamsar ifadeler kullanarak, İçinde bulunduğumuz an, bir dizi ciddi kriz tarafından yapılandırılmış gibi görünebilir. Ama yaşadığımız şey daha çok büyük bir değişim ya da büyük bir çalkantı. Maliyetsiz nakit para, bol ürünler, toprak, hatta su…artık bu bolluk olmayacak. Artık açıkça bu pervasızlığın sonu geldi diye konuştu.

Sol sert eleştirdi

Macronun sözleri, fiyat artışlarını ve yoksulluğu protesto eden Sarı Yelekliler Hareketinin 2 yılı aşkın süren eylemlerine sahne olan Fransada politikacılar, sendikalar ve sosyal medya kullanıcıları tarafından öfkeli sözlerle eleştirildi.

Fransanın en büyük sol muhalefet partisi Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) lideri Jean-Luc Melenchon, Emmanuel Macron söylediklerinin insanlar için ne kadar incitici olabileceğinin farkında bile değil. Farkında değil çünkü bu arkadaşlar için bolluk devam ediyor. Macron, COVID ve enflasyon nedeniyle insanların sırtından milyonları kazanan kriz vurguncularından vergi alınmasını istemiyor. Onlar için bolluk devam ediyor ve edecek. Onu suçlayamıyorum, çünkü o, halkın ne yaşadığını hiç bir zaman anlamadı. Hep anlamını ölçmediği sözcükleri kullandı. Hiçbir zaman bolluk olmadı Sayın Macron, ama sorumsuzluk her zaman oldu diye konuştu.

Yeşiller Partisi (EELV) Paris milletvekili Sandrine Rousseau ise, Cumhurbaşkanı her zaman en zayıflardan fedakarlık istiyor dedi.
Russeau daha önce de ülkede ormanlar yanarken, yaz tatilinde jet ski ile fotoğrafları yayınlanan Macronu, çevre sorunlarından hiçbir şey anlamamakla suçlamış, bunun bir suç olduğunu dile getirmişti.

“Jet ski’den inip, Paris’e gelmiş”

Geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yeşiller Partisinin adayı olan Yannick Jadot da, Jet skiden inip Parise gelmiş ve sanki sorunların daha yeni farkına varmış gibi. İklim değişikliğiyle ilgili söylediklerine gelince, bunlar şimdilik sadece kelimeler. Yıllardır iklim değişikliğinden bahseden bir Cumhurbaşkanımız var, ama harekete geçmiyor diye eleştirdi.

Sosyalist Parti (PS) senatörü David Assouline de halktan kopuk olma bolluğu var, ama ben onun dışında bir bolluk göremiyorum. Macron, büyük şirketler milyarlarca kar ederken, vatandaşlarının çoğunluğu daha önce hiç olmadığı kadar kemer sıkmaktan boğulmuş bir ülkenin cumhurbaşkanı. İktidar milletvekilleri, asgari ücretin bin 500 Euroya yükselmesi ve süper kar eden şirketlerin vergilendirilmesini içeren yasaya karşı oy kullanıyor diye konuştu.

Fransız Komünist Partisi (PCF) lideri ve cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel ise Macronun konuşması karşısında şaşkınlık duyduğunu dile getirerek, İnanılmaz! Sanki Fransızlar hiç endişe duymamış ve kendilerini aşırı şımartmışlar gibi. Fransada Macronun dikkatsizliği ve zenginlerin yağmacı davranışları yüzünden 10 milyon yoksulumuz var dedi.

Sağdan ülkeyi duvara toslatacak eleştirisi

Macronun Elyseeden yaptığı açıklamalara sağ muhalefetten de sert tepki gelmekte gecikmedi. Merkez sağ Cumhuriyetçilerin şahinler kanadından (LR) Alpes-Maritimes milletvekili Eric Ciotti, Macronun sözlerini uygunsuz olarak niteledi ve Fransada tek bir kaygısız var o da reform cesaretini reddederek ve sınırsız harcamayı tercih ederek ülkemizi duvara toslamaya doğru götüren cumhurbaşkanının kaygısızlığıdır dedi.

LR Meclis Grup Başkanı Olivier Marleix de, Dünyadaki hiçbir lider nakit, enerji ve doğal kaynakların sonsuz bollukta olduğunu zaten düşünmedi. Sadece 10 yıldır bu ülkeyi yöneten Fransız liderler Hollande ve Macron hariç. Nükleer enerjinin terkedilmesi için politika yapan ve büyük ölçüde borca başvuran Hollande ve Macron, enerji bağımlılığımız konusunda doğrudan sorumluluğa sahiptir diye konuştu.

Meclisteki en büyük gruba sahip aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin önemli isimlerinden Louis Alliot da, Zor bir kış geliyor, yöneticilerimizin iflası kapıda sözleriyle eleştirdi.

Protesto eylemleri ve grevler geliyor

Macronun sözlerine bir sert tepki de Fransanın en büyük sendikal konfederasyonu CGTnin Genel Sekreteri Philippe Martinezden geldi.
Martinez, Bu konuşmayı duyduğumda Fransada milyonlarca işsiz, milyonlarca güvencesiz insanı, açlık seviyesinin altında ve asgari ücretle geçinmeye çalışanları düşünüyorum. Bu adam nerede yaşıyor acaba, bu dünyada olmadığı kesin dedi.

Martinez 22 Eylülde sağlık çalışanlarının eylem yapacaklarını belirterek, Temmuz ayı ortasında tüm sendikalar ücretlerdeki artışın öncelikli konu olduğunu içeren bir metin yayınladı. Bu 10 yıldır olmamıştı. Tüm sendikalar bir olunca, sanırım kulak kabartmakta fayda var dedi.

Martinez, 5 Eylülde tüm sendikaların CFDT merkezinde toplanarak eylem ve grev kararlarını tartışacağını da duyurdu.

Sosyal medyadan yoğun tepki mesajları

Macronun açıklamaları Twitter kullanıcıları tarafından da abondance/bolluk etiketi ile sert eleştirilere hedef oldu.

Sosyal medya kullanıcıları özellikle Macron çiftinin halka ne kadara mal olduğuna dair rakamlar ve tatil fotoğraflarını yayınlayarak, halk için fedakarlık ama yukarıdakiler için bolluk ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ise, Macronu yaz boyunca süren kriz ve iklim sorunları karşısında yoğun beklentiler içinde olan halka sadece durum tespiti yapıp, somut çözüm önerileri sunmamakla eleştirdi.

BFM TV için düzenli olarak kamuoyu yoklamaları yapan Elabe şirketinin sahibi Bernard Sananes, Macronun halka Felaketin geldiğini önceden gördüğünü, işler daha da kötüye giderse hükümetin ve kendisinin olaylar karşısında şaşırdığı izlenimini vermemek için bu mesajı verdiğini söyledi.

Son güncelleme: 16:24 25.08.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı