• Turkhane Logo

Macron: Rusya ve Türkiye Libya'daki paralı askerleri geciktirmeden çekmeli

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Türkiye'nin Libya'daki paralı askerleri 'geciktirmeden' çekmesi gerektiğini söyledi.

12:33 13 Kasım 2021 Cumartesi
Macron: Rusya ve Türkiye Libya'daki paralı askerleri geciktirmeden çekmeli
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya ve Türkiye'nin Libya'daki paralı askerleri 'geciktirmeden' çekmesi gerektiğini söyledi.


Paristeki Kimya Evinde yapılan Uluslararası Libya Konferasının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi ortak basın toplantısı düzenledi.

Macron, bugünkü meselenin Libyanın içinde bulunduğu krizden çıkması olduğunu vurguladı. Libyadaki durumun halk, bölge, Afrika kıtası ve Akdeniz için bir dram olduğunu ifade eden Macron, son yıllarda Libyaya ilişkin önemli çalışmaların yapıldığını aktardı.


Macron, Ekim 2020de alınan ateşkes kararının uygulanmasının önemli olduğunu kaydetti.

Konferansta alınan kararlardan birinin, Libyada bulunan paralı askerlerin geri çekilmesine ilişkin planın oluşması olduğuna işaret eden Macron, bu planın uygulanması gerektiğini anlattı.

Macron, mevcut durumda 300 paralı askerin Libyadan geri çekildiğini aktardı.

Libyadaki paralı askerlerin gelecek haftalarda ülkeyi terk edeceğini ifade eden Macron, Türkiye ve Rusyanın paralı askerlerini ülkeden hızlıca geri çekmesi gerektiğini belirterek, bu paralı askerlerin bölgenin istikrarını tehdit ettiğini öne sürdü.

Macron, Seçimlerin özgür, tarafsız ve şeffaf bir şekilde düzenlenmesi konusunda dikkatli olmalıyız. Libyada geçiş süreci tamamlanmalı ve çeşitli aktörlerin rollerini gerçekleştirmesi için seçimler en düzgün şekilde yapılmalı. dedi.

Uluslararası toplumun bu seçimlere destek vermesinin önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Macron, Libya konusunda Draghi ve Merkel ile ortak görüşü paylaştıklarını kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel ise Libyalıların kendi geleceklerine kendilerinin karar vereceğine değinerek, 24 Aralıktaki seçimler çok önemli. Seçimlerin kaderidir, seçim sonucunda herkes kazanamaz. Önemli olan burada seçim sonuçlarının kabul edilmesidir. dedi.

Merkel, Türkiye ve Rusya ile ilgili bir soruya şöyle yanıt verdi:

Aşamalı bir süreçten söz ediyoruz. Berlin sürecinden bu yana ilerleme var. Türk tarafında bazı çekinceler var. Rusya karşılıklı olarak yapılabileceğini kabul etti. Müzakereler iyi yolda ilerliyor. İlk paralı askerlerin geri çekilmeye başlaması güzel bir şey. (Libyaya) Komşu ülkelerin paralı askerlerin geri çekilmesini üstlenmesi güzel bir şey. Bu örnek teşkil edecek. Daha çok yapılması gereken şeyler var ama bu bir başlangıç. Libyanın görüşünü ortaya koyan 5+5 Komitesinin bir plan belirlemesi önemli. (Libya konusunda) İlk konferanstan bu yana birçok sene geçti ve yavaş ilerleme kaydedilse de iyi yoldayız. Bu beni umutlandırıyor.

Libya’nın geleceğini kendisinin belirleyeceğine vurgu yapan Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, “Paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların Libya’dan çıkarılması için 5+5 Ortak Askeri Komitesine lojistik ve finansal gereksinimleri için desteğimizi teyit ediyoruz.” diye konuştu.

Dibeybe, paralı askerlerin ve yabancı savaşçıların çıkarılmasının, “Libya devletinin doğrudan denetimi altında, tümünü kapsayacak şekilde ve eş zamanlı olması ve bu konuda herhangi bir müzakere masasının Libya hükümetinin mevcudiyeti altında gerçekleşmesinin zorunlu olduğunu” kaydetti.

Son güncelleme: 12:33 13.11.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı