• Turkhane Logo

Macron Putin toplantısına masa damga vurdu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün Moskova'da gerçekleşen görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Macron, önümüzdeki günlerin Ukrayna krizinin daha fazla büyümesini önlemek için kritik olacağını belirtti.

09:33 09 Şubat 2022 Çarşamba
Macron Putin toplantısına masa damga vurdu
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile dün Moskova'da gerçekleşen görüşmesinin ardından açıklama yaptı. Macron, önümüzdeki günlerin Ukrayna krizinin daha fazla büyümesini önlemek için kritik olacağını belirtti.

Putin ise Rusyanın Ukrayna sınırına asker yığmaya başlamasından bu yana ilk defa Batılı bir liderle ilerleme kat edildiği yönünde ifadeler kullandı.

Putin, Macronun bazı tekliflerinin beraber atılacak adımların temelini oluşturabilecek konumda olduğunu, ancak henüz üzerinde konuşmak için çok erken olduğunu söyledi.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıdan sonra basına açıklama yapan Macron, Putin ile müzakerelerin devam edeceğini belirtti.

Bu görüşmelerin Rusya-Ukrayna sürecinin nasıl ilerleyeceği konusunda belirleyici olacağını ekledi.

Diğer yandan iki liderin toplantısına masanın uzunluğu damga vurdu.
Bunun bir Covid-19 önlemi mi olduğu yoksa Avrupa ve Rusyanın arasındaki mesafeyi mi sembolize ettiği sorusu gündeme geldi.

Radio France Moskova muhabiri Sylvain Tronchetnin aktardığına göre, Macron ve Putinin Moskovadaki görüşmesinde Covid-19 kapsamında ciddi önlemler alındı, önceden PCR testleri yapıldı ve masada ikisinden başka kimse oturmadı. Çevirmenler kabindeydi.

Sosyal medyada ve Fransız basınında Putinin birkaç gün önce Macaristan Başbakanı Victor Obanla da aynı mesafeden görüştüğü hatırlatıldı.

Avrupa Parlamentosu üyesi Alman politikacı Daniel Freund, iki ülke liderinin 1 Şubattaki görüşmesinden sonra bir fotoğraf paylaşarak, Kremlindeki masalar bile gaz boru hatlarına benziyor yazmıştı.

Le Figaro gazetesi, masanın siyasi olarak sembolik bir öneminin olmadığını, geçen hafta Obanın da aynı kaderi paylaştığını yazdı.

Gazeteci Sylvain Tronchet da Orban görüşmesini hatırlattı.

Yine de Putin ve Macron görüşmesindeki masanın boyutuyla ilgili pek çok palaşım yapıldı.

Rusya gazetesi Kommersant Omacron başlığı attı.

Fransanın önde gelen yayın organlarından France Culture, Putin, Macron ve dünyanın en uzun masası başlığını attı, iki dünyanın boşanmasını temsil etmek istiyorsanız bu görüntü yeter yazdı.
Liberation gazetesinin ilk sayfasında masanın uzunluğuna dikkat çeken bir görsel vardı. İki liderin dört metrelik olduğu belirtilen masanın uçlarında yaptığı toplantı için video görüşmesi benzetmesi yapıldı.

Kimileri ise bu uzun masayı bir küçük düşürme olarak değerlendirdi.

Yeniden görüşecekler
Ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Macron, Ukraynada savaşı önlemek adına bir anlaşmanın mümkün olduğunu düşündüğünü ve Rusyanın kendi güvenlik endişelerini dile getirmesini meşru bulduğunu ifade etmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı, Avrupalı ülkeleri korumak ve Rusyayı yatıştırmak üzere yeni bir denge çağrısında bulunmuş, Ukraynanın egemenliğinin tartışmaya açık olmadığı konusundaki görüşlerini yinelemişti.

İkilinin Macronun bugün yapacağı Ukrayna ziyaretinden sonra tekrar görüşmesi bekleniyor.

Tam fikir birliği
Dün ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz da Washingtonda görüştü.

Biden, görüşme sonrasında yapılan basın açıklamasında Rusyanın Ukraynayı işgal etmesi durumunda Rusyadan Almanyaya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattını sonlandıracağını yineledi.

Scholz ise ABD ve Almanyanın Rusyaya karşı olası yaptırımlar konusunda tam fikir birliği içinde olduğunu belirtti, Rusyaya karşı yaptırımların çok sert olacağını ekledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da yaptırımları desteklediğini belirtti.

Johnson: Askerleri konuşlandırabiliriz
Salı günü The Times gazetesine yazan Johnson, İngilterenin Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Donanmasını bölgeye konuşlandırabileceğini ileri sürdü.

Rusyanın komşusu Ukrayna sınırına 100 bin civarında asker yığması Batılı ülkeler tarafından işgal hazırlığı olarak yorumlanmıştı, ancak Rusya bu iddiaları reddediyor.

ABDli yetkililer, Rusyanın tam ölçekli bir işgal için gerekli askeri kapasitenin yaklaşık yüzde 70ini sağladığını söylemişti.

Moskova yönetimi, Ukraynanın NATOya üye olmasının engellenmesi ve birliğin Doğu Avrupadaki askeri varlığını azaltması da dahil olmak üzere bazı taleplerde bulunuyor.

Batı ise bu talepleri reddedip bunun yerine nükleer silahların azaltılmasına ilişkin görüşmeler gibi başka müzakere alanları öneriyor.

İngiltere Başbakanı Johnsonın sözcüsü Rusyaya NATOnun rolüyle ilgili garantiler sunmak istediğini açıkladı ve Avrupadaki demokratik ülkelerin isterlerse birliğe katılabilmeleri gerektiğini söyledi:

Rusya, NATOnun saldırganlığından endişe duyduğunu belirten açıklamalar yaptı ancak NATO temelde bir savunma ittifakı olduğu için bu kaygıların temelsiz olduğunu açıkça söyledik diyen Johnson şöyle devam etti:

Yine de bu kapsamda diplomatik garantiler vermek için Rusyayla çalışmak istiyoruz. Bu taviz vermek anlamına gelmiyor çünkü hem Başbakan Johnson hem de diğer Batılı liderlerin söylediği gibi, isteyen her Avrupa demokrasisinin NATOya katılma hakkı vardır.

Son güncelleme: 09:33 09.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı