• Turkhane Logo

Macron, Fransa'nın Rusya'ya silah satışını doğruladı: Uluslararası hukuka uygun

Macron, AB'nin 2014'teki silah ambargosuna rağmen Fransa'nın Rusya'ya 2020'ye kadar silah teslimatına devam ettiğine yönelik iddiayı doğruladı ve bunun uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

20:07 15 Mart 2022 Salı
Macron, Fransa'nın Rusya'ya silah satışını doğruladı: Uluslararası hukuka uygun
Macron, AB'nin 2014'teki silah ambargosuna rağmen Fransa'nın Rusya'ya 2020'ye kadar silah teslimatına devam ettiğine yönelik iddiayı doğruladı ve bunun uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Rusyaya 2020ye kadar teslim ettiği silah ve savaş uçağı satış sözleşmelerine ilişkin Disclose internet sitesinin haberinin doğruluğunu teyit ederek, bunun uluslararası hukuka ve Fransanın taahhütlerine uygun olduğunu savundu.

Macron, Mauges-sur-Loire kentinde Ukraynalı mültecilerin kabul edildiği merkeze gerçekleştirdiği ziyaretin ardından açıklamalarda bulundu.


Fransanın, Avrupa Birliğinin (AB) 2014teki silah ambargosuna rağmen Rusyaya 2020ye kadar silah teslimatına devam ettiğine yönelik Disclose internet sitesinin haberine ilişkin soruya cevaben Macron, Fransanın uluslararası hukuka uygun şekilde davrandığını, eski Cumhurbaşkanı François Hollandeın yapıcı kararlar aldığını savundu.

Rusya ile yapılan bazı silah satış sözleşmelerinin iptal edildiğini ifade eden Macron, Disclose internet sitesinin haberinde silah satış sözleşmelerine ilişkin yer alan bilgilerin Fransa tarafından gizlenmediği, bunun Fransanın taahhütlerine uygun olduğunu söyledi.

Macron, Fransa, 2014te alması gereken kararları aldı. Bu kararları ben almasam da savunuyorum dedi.

Rusya-Ukrayna savaşının birkaç haftadır sürdüğünü anlatan Macron, Bizim görevimiz Ukraynalıları ağırlayabilmek, en iyi şartlarda onları korumak. Fransa, üzerine düşeni yapacak ve yapıyor ifadelerini kullandı.

Fransada 100 bine kadar Ukraynalı mülteciyi ağırlamak için hazırlık yaptıklarını dile getiren Macron, Rusyada televizyon kanalında akşam haberleri bülteni esnasında spikerin arkasına geçerek savaşı protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikovaya konsolosluk koruması sağlanması için gerekli işlemleri başlatacaklarını aktardı.

Macron, Putin ile bir sonraki görüşmesinde bunu önereceğini söyledi.

FRANSANIN SATTIĞI SİLAHLARIN SAVAŞTA KULLANILDIĞI İDDİASI

Disclose internet sitesinin gizli ve resmi belgelere dayandırdığı dünkü haberine göre, Fransa, 2015-2020 döneminde Rus ordusunu son teknoloji askeri teçhizatlarla donatmış, böylece Rus kara ve hava kuvvetleri modernize edilmişti.

Fransa, 2015ten bu yana Rusyaya 76 savaş ekipmanı teslim etmişti. Bu ekipmanların değerinin, 152 milyon avro olduğu ifade ediliyor.

Rusyaya satılan ekipmanlar arasında 1000den fazla Rus tankını donatmayı amaçlayan termal kameralar, Rus Hava Kuvvetlerine ait savaş uçakları ve helikopterleri için navigasyon sistemleri yer alıyor. Bu ekipmanları, Fransız devletinin en önemli ortağı olduğu Thales ve Safran şirketleri satmıştı.

Termal kameralar, geceleri insanları hedef alabiliyor ve 10 kilometre mesafedeki araçları tespit edebiliyor. Thalese göre, bu kameralar, ateş açma özelliğine sahip.

Fransanın Rusyaya 2020ye kadar silah ve savaş uçağı sattığı, teslim ettiği ve bunların Ukraynadaki savaşta kullanıldığı ileri sürülmüştü.

Bu satışların Avrupa Birliğinin (AB) 1 Ağustos 2014ten bu yana Rusyaya yönelik uyguladığı silah ambargosuna rağmen yapıldığı vurgulanmıştı. Disclosea açıklama yapan AB Komisyonu, AB üyesi ülkelerin 2008de alınan ortak tavra saygı göstermesi, bir ülkeye teslim edilen silahların bir savaşta kullanılması halinde bu teslimatların durdurulması gerektiğini belirtmişti.

Son güncelleme: 20:07 15.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı