• Turkhane Logo

Macaristan, Ukrayna’dan gıda ve tarım ürünlerinin ithalatını neden yasakladı?

Macaristan, Ukrayna'nın tahılının Orta Avrupa ülkeleri üzerinden taşınmasına yardımcı olması için AB'den

08:53 21 Nisan 2023 Cuma
Macaristan, Ukrayna’dan gıda ve tarım ürünlerinin ithalatını neden yasakladı?
Macaristan, Ukrayna'nın tahılının Orta Avrupa ülkeleri üzerinden taşınmasına yardımcı olması için AB'den

Macaristan Devlet Bakanı Gergely Gulyas, Macar çiftçiler üzerindeki piyasa baskısını hafifletmek amacıyla Ukraynadan ithal edilmesi geçici olarak yasaklanan gıda maddeleri listesine bal, tahıl ve bazı et ürünlerinin ekleneceğini bildirdi.

Bakan Gulyas, yaptığı açıklamada, Macaristan hükümetinin bal ve etin yanı sıra tahıllar, yağlı tohumlar, un ve yemeklik yağ da dahil olmak üzere 25 Ukrayna ürününün ithalatını 30 Hazirana kadar yasakladığını söyledi.

Gulyas, ayrıca bu ülkeden çıkan ve Macaristan üzerinden farklı pazarlara taşınan ürünlerin de takibinin yapılacağını ifade etti.

Macar pazarındaki Ukrayna ürünlerinin çokluğu nedeniyle bu ülke çiftçilerinin rekabet gücünü sürdürme imkanlarının kalmadığını vurgulayan Gulyas, cumartesi yürürlüğe girecek düzenleme ile bal, tahıl ve bazı et ürünlerinin ithalatının geçici olarak yasaklanacağını kaydetti.

Gulyas, Polonya, Slovakya ve Bulgaristan’ın da benzer adımlar attığını ileri sürerek, Avrupa Birliğinin (AB) savaş nedeniyle Ukrayna’nın tahıl ürünlerine yönelik gümrük vergisini kaldırmasının bu durumun yaşanmasına neden olduğunu savundu.

Son aylarda Macaristan tarım pazarının bu durumdan çok ciddi şekilde etkilendiğini vurgulayan Gulyas, Ukraynaya yardım ettiğimiz için mutluyuz ancak dayanışmanın Macar çiftçileri, Macar ekonomisini ve özellikle Macar tarımını mahvetmemesi gerektiğini açıkça görmeliyiz. dedi.

AB, Ukraynadan tahıl ithalatını sürdürmeye çalışıyor
Brüksel ise Ukraynadan tahıl ithalatını yasaklayan üyelerinin kaygılarını gidermek için çiftçilere ilave destek verilmesini ve bazı Ukrayna ürünlerine kısıtlama getirilmesini içeren plan hazırladı.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve AB Komisyonu Tarımdan Sorumlu Üyesi Janusz Wojciechowski, Ukraynadan tarımsal ürün ithalatına karşı olan ve buna karşı tedbirler uygulamaya koyan Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakya temsilcileri ile görüşmelerinin ardından açıklama yayımladı.

Açıklamada, bu ülkelere, üreticilerin durumundaki kötüleşme konusundaki endişelerini gidermek için ABnin hazırladığı kapsamlı tekliflerin sunulduğuna işaret edildi.

Hazırlanan paketin, Ukrayna tahılından etkilenen AB çiftçilerine yeni bir tarımsal mali destek, temel ürünlere yönelik istisnai koruma önlemleri ve Ukrayna tahıl ihracatının geçişini kolaylaştıracak önlemler içerdiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, Komisyonun önerdiği paketin üye ülkelerin uygulamaya koyduğu tek taraflı önlemleri kaldırması halinde yürürlüğe gireceği kaydedildi.

Keza, iç pazarın işleyişini riske atan tek taraflı çözümler yerine ortak bir AB yaklaşımı izlemenin önemine işaret edilerek, hızlı bir çözüm için siyasi istişarelere devam edileceği bildirildi.

100 milyon euro ek destek
Paket kapsamında, Polonya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Slovakyadaki çiftçilere 100 milyon euro ek destek verilecek.

Tahılının transit geçişine izin verilmesi halinde bu ülkeler bir süre için bazı Ukrayna ürünlerinin kendi piyasalarına girişini önleyebilecek.

Rusya-Ukrayna Savaşının başlaması ve Karadeniz limanlarından uzun süre sevkiyat yapılamamasıyla önemli miktarda Ukrayna tahıl ve gıda ürünü Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine gönderilmeye başlanmıştı.

Bu durumdan özellikle bölge ülkelerindeki yerel üreticiler şikayetçi oluyordu.

Bölge ülkelerindeki çiftçiler uzun süredir Ukraynadan ucuz tarım ürünleri ithalatına son verilmesini istiyordu.

Özellikle Polonyada çiftçiler bu konuda sıklıkla protestolar düzenliyordu.

Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya, Ukraynadan gelen tahıl ve gıdalara geçici yasak uygulanması kararı aldı.

Polonya, söz konusu ürünlerin topraklarından transit geçişine de izin verilmeyeceğini açıklamış, yapılan görüşmeler sonrası buna izin verme kararı almıştı.

Son güncelleme: 08:53 21.04.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı