• Turkhane Logo

Lukaşenko Prigojin'le görüşmesinin detaylarını açıkladı

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Wagner lideri Prigojin'le yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı. Lukaşenko, oldukça öfkeli olan Prigojin'in başkaldırı esnasında

23:30 27 Haziran 2023 Salı
Lukaşenko Prigojin'le görüşmesinin detaylarını açıkladı
Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Wagner lideri Prigojin'le yaptığı görüşmenin detaylarını açıkladı. Lukaşenko, oldukça öfkeli olan Prigojin'in başkaldırı esnasında

DW Türkçede yer alan habere göre Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin ile saatler süren, zaman zaman küfürleşmeye varan konuşmaların yapıldığı bir telefon görüşmesi sonucu, Prigojini sihalı başkaldırıyı sonlandırmaya yönlendirdiğini açıkladı.

Geçen cumartesi günü yaşananları Belaruslu subay ve memurlara anlatan Lukaşenko, Prigojinden övgüyle söz etti. Wagner lideri için kahraman gibi bir adam ifadesini kullanan Lukaşenko, Prigojinin Ukraynada çok sayıda askerini kaybetmesi nedeniyle sarsılmış ve bu kayıplara şahit olan taarruz birliklerinin komutanları tarafından baskı altına alınmış olduğunu ifade etti. Lukaşenkonun ifadesine göre, Prigojin birlikleriyle Ukraynadan Rostova geldiğinde yarı delirmiş bir haldeydi.

Belarus Devlet Başkanı, Wagner milislerinin bu kenti kuşattığı ve diğer birliklerin de başkent Moskovaya doğru ilerlediği esnada Progojinle müzakere için saatlerce uğraştığını aktardı. Wagner liderinin ordunun yönetici kadrosundaki yozlaşma ve yetersizlik nedeniyle öfkeli olduğunu ve muhtemelen ölen askerleri için intikam duygusuyla orduya saldırı hazırlığına giriştiğini kaydeden Belarus Devlet Başkanı, Prigojinin Biz adalet istiyoruz, onlar bizi boğmak istiyor! Moskovaya ilerliyoruz sözlerine, Daha yarı yolda sizi böcek gibi ezerler sözleriyle yanıt verdiğini ve Prigojine ordunun yönetici kadrosunda değişiklik taleplerinin de yerine getirilmeyeceğini söylediğini kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle de görüştüğünü aktaran Lukaşenko, Prigojine ulaşamayan Rus liderin kendinden yardım istediğini öne sürdü.
Kremlinden yargılanmayacaklar açıklaması gelmişti

Rus ordusundaki yozlaşma ve bu ordunun Ukrayna savaşındaki beceriksiz olduğunu öne sürerek silahlı başkaldırı başlatan Wagner lideri Prigojin, Putinin hainler cezalandırılacak sözlerine rağmen geri adım atmamıştı. Rostovu işgal eden ve Moskovaya ilerleyen Prigojin; birliklerini Lukaşenkoyla yaptığı görüşmenin ardından, Cumartesi geç saatlerde daha fazla Rus kanı dökülmemesi için kışlaya geri çekme kararı aldığını duyurmuştu.

Lukaşenkonun ofisinden anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmezken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov yaptığı açıklamada, Prigojinin Rusyayı terk ederek Belarusa gideceğini ve kendisine yönelik tüm suçlamaların düşürüleceğini kaydetmişti. Silahlı başkaldırıya katılan Wagner askerlerinin de yargılanmayacağını duyuran Peskov, Kan dökülmesinin, iç çatışmanın ve sonuçları öngörülemeyen ihtilafların önüne geçilmesi en öncelikli hedefti ifadelerini kullanmıştı.

Son güncelleme: 23:30 27.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı