• Turkhane Logo

Londra'da yüzbinlerce kişi Brexit'e "hayır" dedi

İngiltere'nin başkenti Londra'da Brexit karşıtlarının düzenlediği gösteriye yüzbinlerce kişi katıldı. Göstericiler, Brexit'in engellenmesi için ikinci bir referandum talep ediyor.

11:06 24 Mart 2019 Pazar
Londra'da yüzbinlerce kişi Brexit'e
İngiltere'nin başkenti Londra'da Brexit karşıtlarının düzenlediği gösteriye yüzbinlerce kişi katıldı. Göstericiler, Brexit'in engellenmesi için ikinci bir referandum talep ediyor.

İngilterenin başkenti Londrada ülkenin Avrupa Birliğinden (AB) çıkmasına (Brexit) karşı düzenlenen yürüyüşe yüzbinlerce kişi katıldı. Göstericilerin çoğunun lacivert-sarı renklerindeki AB bayrakları taşıması, hatta bu renklerde giyinmesi dikkat çekti.

Peoples Vote (Halk Oylaması) adlı girişim tarafından düzenlenen eylemde, katılımcılar ikinci bir referandum yapılmasını talep ediyor.

Girişim, bu ikinci referandumla İngilterenin AB çıkmasının engellenmesini istiyor. Ekim ayında aynı taleple yapılan gösteriye, 500 binden fazla kişi katılmıştı.


Londrada Hyde Parktan başlayan hükümet binalarının bulunduğu Westminsterda düzenlenen yürüyüşe katılanlar arasında Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, İskoçya lideri Nicola Sturgeon ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson gibi siyasetçiler de vardı.

Londra Belediye Başkanı Khan, gösteri öncesinde yaptığı açıklamada, Brexit tam bir kargaşaya dönüşen bir kaos ifadesini kullanmıştı.

Brexit netlik kazanmadı

2016daki referandumun ardından Londra ve Brüksel arasında yapılan çetin müzakerelere rağmen İngilterenin ABden ne zaman ve nasıl çıkacağı henüz netlik kazanmadı.

Perşembe günü Brükselde yapılan AB liderler zirvesinde, Mayin Brexiti 29 Marttan 30 Hazirana erteleme talebi kabul edilmemişti. Bunun yerine İngiltere Parlamentosunun AB ile varılan Brexit anlaşmasını onaylaması halinde üyelikten çıkış tarihinin 22 Mayısa, anlaşmanın onaylanmaması durumunda ise Brexitin 12 Nisana kadar ertelenmesi kararı alınmıştı.


Ancak Brexit anlaşması parlamentoda daha önce iki kez reddedildiği için, Mayin yeterli destek almadan anlaşmayı üçüncü kez onaya sunmayabileceği belirtiliyor.

Haziran 2016da yapılan referandumda halkın yüzde 52si Brexit lehine oy kullanmıştı. Yüzde 48i ise Birleşik Krallıkın ABde kalmasından yana oy vermişti. Brexit karşıtlarının ikinci bir referandum talebi ise Başbakan Theresa May tarafından reddediliyor. May, ikinci bir referandumun ülkedeki bölünmüşlüğü derinleştireceğini savunuyor.

© Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 11:06 24.03.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı