• Turkhane Logo

Londra'da halk sokakta: Demokrasinin sonu gibi...

İngiltere'nin Avrupa Biriği'nden çıkış (Brexit) tarihi olan 31 Ekim yaklaştıkça Brexit karşıtlarının protesto gösterilerine katılan kişi sayısı artıyor. Bugün Londra'da Başbakan Boris Johnson'a karşı çok sert pankartlar açıldı. Gösterilerde hangi mesajlar verildi?

01:35 01 Eylül 2019 Pazar
Londra'da halk sokakta: Demokrasinin sonu gibi...
İngiltere'nin Avrupa Biriği'nden çıkış (Brexit) tarihi olan 31 Ekim yaklaştıkça Brexit karşıtlarının protesto gösterilerine katılan kişi sayısı artıyor. Bugün Londra'da Başbakan Boris Johnson'a karşı çok sert pankartlar açıldı. Gösterilerde hangi mesajlar verildi?

İngilterede Başbakan Boris Johnsonın parlamentoyu tatil etme kararı, başta Londra olmak üzere onlarca şehirde eş zamanlı gösterilerle protesto edildi.

Başşehir Londrada Başbakanlık ofisi 10 Numara önünde toplanan on binlerce kişi, Johnsonın İngiliz parlamentosunu beş hafta tatil etme kararı almasını protesto etti.
BORİS JOHNSON UTAN!
Öğlen saatlerinden itibaren toplanmaya başlayan göstericiler, Boris Johnson utan sloganıyla Başbakanlık önündeki Whitehall Caddesini trafiğe kapattı.
Demokrasiyi savun, parlamentonun kapatılmasına diren, Borisi devir, İngiliz halkı parlamentoyu seçti, Boris Johnsonı seçmedi, Brexiti durdur, Borisi durdur yazılı döviz ve pankartlar taşıyan göstericilere, muhalefet partilerinden milletvekilleri de destek verdi.
İngilterede Londranın yanı sıra aralarında Manchester, Leeds ve Birminghamın da bulunduğu onlarca kentte eş zamanlı gösteriler düzenlendi.
DEMOKRASİYİ SAVUNMAK İÇİN BURADAYIM
43 yaşındaki İngiliz gösterici Mark, Demokrasiyi savunmak için buradayım. Parlamentonun tatil edilmesine de demokratik irade olmaksızın dayatılacak anlaşmasız Brexite de karşıyım. dedi.

Bütün bunların İngilteredeki anayasal problemi gösterdiğini belirten Mark, Bu durum, yeni bir referandumla ya da genel seçimle de değişmeyecek. İngilterede anayasa çalışmaz halde. En başa dönüp milletvekillerini nasıl seçeceğimizi, büyük kararları nasıl tartışacağımızı düşünmeliyiz. Aksi takdirde İngiltere, onlarca yıl bölünmüş kalacak. diye konuştu.
Protestoya katılan ABD vatandaşı kadın gösterici Rochale, Londradaki kardeşlerim ve kız kardeşlerime destek vermeye geldim. Bizler demokrasiden yana ve faşizme karşıyız. Burada birleşiyoruz. ifadesini kullandı.
SEÇİLMİŞ BAŞBAKAN İSTİYORUM
Bir diğer kadın gösterici 22 yaşındaki Mary, Bu İngilterede demokrasinin sonu gibi görünüyor. Onun için buradayız. dedi. 

Önce başbakanı değiştirmeliyiz. ifadesini kullanan Mary, Aslında hükümet bir bütün olarak işlemez halde. ABden ayrılmak verdiğimiz en kötü karardı. Bence 50. maddenin iptalini oylamalıyız. AByi içeriden değiştirmeliyiz. diye konuştu.
Judy isimli kadın gösterici ise şunları söyledi Demokrasimiz kendisi seçilmemiş ve bu ülkeyi tahrip etmeyi planlayan biri tarafından temelinden tehdit ediliyor. Her şeyden önce seçilmiş bir başbakan istiyoruz. Görevinin başında bir parlamento istiyorum.
1,7 MİLYON İMZA TOPLANDI
İngiliz parlamentosunun internet sitesinde, Johnsonın parlamentoyu tatil etme kararına karşı imzaya açılan dilekçeye 1 milyon 700 bine yakın imza atıldı.

Dilekçede 50inci madde süresi yeterince uzatılmadıkça ve İngilterenin ABden ayrılma kararı iptal edilmedikçe parlamento tatil edilmemeli veya dağıtılmamalı. talebi bulunuyor.
Johnson, çarşamba günü Kraliçe 2nci Elizabethten parlamentonun 9 Eylül-14 Ekimde tatil edilmesini talep etmiş, Kraliçe de buna onay vermişti.
ANLAŞMASIZ BREXITİN ÖNÜNÜ AÇTI 
Talebin onaylanmasıyla Johnsonun, parlamentonun anlaşmasız Brexiti önleyecek bir kanun çıkarmasını engellemesi mümkün hale gelmişti.
Muhalefet ise parlamentonun tatil edilmesi girişimini anayasal zorbalık olarak nitelendiriyor.
Bazı milletvekilleri Johnsonın talebini, parlamentoya darbe diye nitelendirirken bazıları da genel kurul salonundan polis zoruyla çıkarılana kadar ayrılmayacaklarını açıklamıştı.
O TALEP MAHKEMEYE TAŞINDI

Johnsonın talebi, İngiltere ve İskoçyada mahkemeye de taşındı. 
Aralarında eski başbakanlardan John Majorın da bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum temsilcisinin, Johnsonın kararına karşı açtığı ortak davalardan ikisinin gelecek hafta içinde görülmesi bekleniyor.
Johnson, 31 Ekimde anlaşma olsun veya olmasın İngiltereyi Avrupa Birliğinden (AB) ayırmaktaki kararlılığını sık sık yineliyor.
Eski Başbakan Theresa Mayin AB ile vardığı Brexit anlaşması, parlamentoda üç kez reddedilmişti.
31 EKİME KADAR ABDEN AYRILMASI GEREKİYOR
Johnson, Mayin istifa kararı almasının ardından Muhafazakâr Partinin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.
İngiliz parlamentosu, 29 Martta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexiti kanun çıkartarak engellemiş, hükümet ABnin de onayıyla Brexiti 31 Ekime ertelemişti.
İngiltere, 2016daki referandumda yüzde 48e karşı yüzde 52 oyla ABden ayrılma (Brexit) kararı almıştı.

Son güncelleme: 01:35 01.09.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı