• Turkhane Logo

Liderler, Moldova'da Kosova krizini görüştü

Kosova'da Sırp ve Arnavutlar gösteri düzenledi: Liderler, Moldova'da krizi görüştü. Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı bölgelerde 'belediye krizi' sürerken taraflar yeni protesto gösterileri düzenledi.

08:28 02 Haziran 2023 Cuma
Liderler, Moldova'da Kosova krizini görüştü
Kosova'da Sırp ve Arnavutlar gösteri düzenledi: Liderler, Moldova'da krizi görüştü. Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı bölgelerde 'belediye krizi' sürerken taraflar yeni protesto gösterileri düzenledi.

Kosovanın kuzeyinde Sırpların yoğun yaşadığı bölgelerde belediye krizi sürerken taraflar yeni protesto gösterileri düzenledi.

Sırplar, NATOnun Kosovadaki Barış Gücü (KFOR) askerlerinin Zveçan Belediyesi önünde oluşturduğu güvenlik kordonunun çevresinde kurdukları çadırlarda toplandı.

Mitrovicada da etnik Arnavut nüfusun yoğun olduğu güney kesimindeki göstericiler, Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) lehine ve Sırbistan aleyhine sloganlar attı.

Bu arada Kosova ve Sırbistan cumhurbaşkanları Avrupa Siyasi Topluluğunun (AST) ikinci toplantısı için Moldovada bulunan Avrupalı liderlerle krizi görüştü.

Çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişi, Mitroviçayı ayıran İbar nehri üzerindeki köprünün güney kısmında toplandı. KFOR askerleri polise destek olarak köprüde durdu. Gösteri yarım saat içinde sona erdi.

Zveçanda KFORa ait bir zırhlı araç belediye binasına giden yolun yakınına park edildi.

Pazartesi günü yapılan gösterilerde 30 barış gücü askeri ve 50den fazla gösterici yaralanması sonrası NATO bölgedeki asker sayısını artırdı.

Kosova ve Sırbistan cumhurbaşkanları Avrupalı liderlerle görüştü

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Avrupalı liderlerle ülkedeki ve bölgedeki son gelişmeleri görüştü.
ASTnin ikinci toplantısı için Moldovada bulunan Osmani, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell bir araya geldi.

Kosova Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, görüşmede Kosova ve bölgedeki son siyasi ve güvenlik gelişmelerin ele alındığı ifade edildi.

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Osmani, ülkenin içinden geçmekte olduğu süreçlerde uluslararası ortaklarla koordinasyonu sürdürme kararlılığını yineledi. Cumhurbaşkanı, Kosovanın ülkenin kuzeyinde asayiş tesis etme çabalarına, (Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar) Vucic tarafından desteklenen ve Kosova polisi ve NATOnun Kosova Barış Gücü (KFOR) askerlerine saldıran, gazeteci ve vatandaşlara saldırmaya devam eden suç çetelerine dönüşen yasa dışı Sırp yapıları tarafından meydan okunduğunu vurguladı. ifadelerine yer verildi.

Bu tür eylemlerin Kosovayı ve bölgeyi istikrarsızlaştırmayı amaçladığını belirten Osmaninin, bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atan eğilimlere karşı AB ülkelerinin benzersiz bir karşı duruş sergilemesi gerektiğini dile getirdiği aktarıldı.

Osmaninin görüşmede, Kosova ile Sırbistan arasında Brüksel ve Ohride varılan anlaşmaların bir bütün olarak uygulanması konusundaki ilkeli tutumunu yeniden teyit ettiği belirtildi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Avrupalı liderlerle Kosovanın kuzeyinde yaşanan durumu ele aldı.
AST ikinci toplantısı için Moldovada bulunan Vucic, Macron, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile bir araya geldi.

Vucic, sosyal medya hesabından Macron ile görüşmesine ilişkin, Cumhurbaşkanı Macrona Kosovanın yaşanan son olaylarla ilgili olarak Sırbistana verdiği sağlam duruş ve destek için teşekkür ettim. Kosovanın kuzeyinde son zamanlarda artan şiddet olaylarıyla ilgili endişelerimi dile getirdim. paylaşımı yaptı.

Rutteyle Kosovanın kuzeyindeki olaylarla ilgili görüştüğünü aktaran Vucic, Sanchez ile yaptığı görüşmeye ait paylaşımında da Sanchezin ülkesinin samimi dostu olduğunu ve kendisiyle Kosovanın kuzeyindeki mevcut durum ve Sırbistanın AB yolundaki ilerleyişini görüştüğünü kaydetti.

Vucic, Von der Leyenle görüştüğünü duyurduğu paylaşımında ise Von der Leyene Batı Balkan ülkeleri arasındaki ilişkilere verdiği hizmet için teşekkür etti.

Devletlerin tepkisi
Kosovanın Sırbistandan bağımsızlığını savunan tarihi müttefiki ABD, Priştine hükümetini gerilimi gereksiz bir şekilde tırmandırdığı gerekçesiyle eleştirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Kosovalı yetkililerin mevcut durumdan sorumluluk taşıdığını kaydetti.

Ne olmuştu?
Kosovada savaşın bitmesinin üzerinden 24 yıl, bağımsızlık ilanının üzerinden de 15 yıl geçse de güneyinde Arnavutlar, kuzeyinde ise Sırpların yaşadığı Mitrovica, bölünmüş şehir olarak kalmaya devam ediyor.

Şehri güney ve kuzey olarak ikiye ayıran İbre nehri üzerindeki ana köprü araç trafiğine kapalı ve sadece yayalar olarak geçilebiliyor.

Kosovanın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisanda yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayısta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmiş, Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmıştı.

29 Mayıs’ta da belediye binalarını koruyan KFOR askerleriyle Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Son güncelleme: 08:28 02.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı