• Turkhane Logo

Libya'daki savaşta yeni gelişme

Rusya'nın Libya'ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının Mayıs ayında büyük artış gösterdiği öne sürüldü. Moskova, Libya'ya Suriyeli savaşçı sevkiyatında Rus devletinin dahli olmadığını savunuyor.

17:55 07 Haziran 2020 Pazar
Libya'daki savaşta yeni gelişme
Rusya'nın Libya'ya gönderdiği Suriyeli savaşçı sayısının Mayıs ayında büyük artış gösterdiği öne sürüldü. Moskova, Libya'ya Suriyeli savaşçı sevkiyatında Rus devletinin dahli olmadığını savunuyor.

Reuters haber ajansı, Rus özel güvenlik şirketi Wagner tarafından Libyaya gönderilen Suriyeli savaşçı sayısının Mayıs ayında büyük oranda arttığını iddia etti.

Ajans, bu iddiasını Suriyeli muhalif kaynaklara ve bölgeden konuya yakın bir isme dayandırdı.İki üst düzey Suriyeli muhalif kaynak, Wagner Grubunun Suriyelileri ücret karşılığında görevlendirme faaliyetini Rus ordusunun gözetiminde yürüttüğünü öne sürdü.
Wagner Grubunun eski bir çalışanı da, Rusya tarafından Libyaya Suriyelilerin 2019 yılından beri gönderildiğini söyledi.Reutersın Mayıs ayında ulaştığı gizli bir Birleşmiş Milletler (BM) raporu, Wagnerin Libyada bin 200 kişi konuşlandırdığını ortaya koymuştu.
Libyada General Halife Hafteri destekleyen Rusya, bu ülkede asker bulundurmadığını ifade ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen Ocak ayında, Wagner Grubunun Libyada savaşıp savaşmadığı yönündeki bir soruyu yanıtlarken Libyada Rus askeri varsa da bu askerlerin parasının Rus devletince ödenmediğini ve Rus devletini temsil etmediklerini söylemişti.
Bin ila 2 bin dolar maaş iddiası
Suriyeli üst düzey iki kaynaktan biri, son dönemde Haftere destek için Suriyenin Humus bölgesinden Libyaya 300 savaşçı gönderildiğini iddia etti. Söz konusu kaynağın iddiasına göre, bu isimler arasında eski ÖSO savaşçıları da bulunuyor. Bir başka kaynak ise Suriyenin güneybatısından yaklaşık 320 savaşçının Libyaya gittiğini belirtti.
Bölgeden kaynağın Reutersa verdiği bilgiye göre ise, Suriyedeki çatışmaların yoğunluğu azaldıkça Libyaya yapılan savaşçı sevkiyatı hızlandı.Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin iddiasına göre, Mayıs ayında Libyaya Rusya tarafından 900ü aşkın Suriyeli gönderildi.
Reutersa konuşan kaynaklar, Libyaya gitmeden önce Humustaki bir üste eğitilen savaşçılara bin ile 2 bin dolar arasında maaş verildiğini öne sürüyor.
Türkiye destekli Suriye savaşçılar da Libyada
Libyaya savaşçı gönderilmesi, BM tarafından bu ülkeye yönelik koyulan silah ambargosunun ihlali anlamına geliyor. BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams, 19 Mayıstaki açıklamasında, Güvenlik Konseyini bu ülkeye yapılan silah, ekipman ve para asker akışını durdurmaya davet etmişti.
Libyada çok sayıda Türkiye destekli Suriyeli muhalif de bulunuyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayında, eski adı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) olan Suriye Milli Ordusundan savaşçıların Libyada Hafter güçleriyle savaştığını açıklamıştı.
Libyada Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümetine destek veren Ankara, bu ülkeye Türk askeri de gönderdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti; Rusya, Mısır ve Birleşik Arap Emirliklerince desteklenen Hafter güçlerine karşı Türkiyenin, özellikle havadan verdiği destekle son dönemde önemli askeri başarılar elde etti.
Hafterden Mısırın ateşkes planına destek
Mısırın başkenti Kahirede Cumartesi günü Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah el Sisiyle görüşen Libyalı general Hafter, yeni bir ateşkes anlaşması için yapılan siyasi girişime yeşil ışık yaktı.
Mısırın sunduğu bu plan, 8 Haziran itibarıyla ateşkes sağlanmasını, Libya topraklarındaki tüm paralı askerlerin çekilmesini ve milis gruplarının dağıtılarak silahlarının toplanmasını öngörüyor.
Sisiyle düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Hafter, Mısır liderinin Türkiyeyi, Libyaya paralı asker ve silah sevkiyatını tamamen durdurmaya mecbur bırakmak için acil ve etkili çabalar sarf etmesini umduğunu söyledi.

Son güncelleme: 17:55 07.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı