• Turkhane Logo

Libya'da silah ambargosunu delenlere uyarı

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Libya’ya silah ambargosunun delinmesini eleştirerek “Çatışan taraflara daimi teçhizat, silah ve personel akışı olduğu sürece askeri çıkmazdan kaçış yok” dedi.

17:09 06 Ekim 2020 Salı
Libya'da silah ambargosunu delenlere uyarı
Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Libya’ya silah ambargosunun delinmesini eleştirerek “Çatışan taraflara daimi teçhizat, silah ve personel akışı olduğu sürece askeri çıkmazdan kaçış yok” dedi.


Ocak ayında yapılan uluslararası Libya Konferansı’nın ardından Berlin’de dün devamı niteliğinde yeniden bir Libya Konferansı düzenlendi.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya’nın organize ettiği, video konferans aracılığıyla gerçekleştirilen buluşmaya Ocak ayındaki konferansa katılan ülkelerin yanı sıra bölgedeki başka ülkeler de davet edildi. Sanal buluşmaya 19 ülke ve dört uluslararası organizasyonun katıldığı belirtildi. Ocak ayındaki zirveye 16 ülke ve uluslararası organizasyon katılmıştı.


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın başkanlığında, Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kongo Cumhuriyeti, İtalya, Mısır ve Cezayir dışişleri bakanlarıyla birlikte Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği ve Arap Birliği’nden temsilciler katıldı.

“SİLAH AMBARGOSUNU DELEN ÜLKELERE ELEŞTİRİ”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, konferanstaki konuşmasında Libya’ya silah ambargosunu delen ülkeleri eleştirdi. Guterres, “Bu ülkeler bütün katılımcıların barış konusundaki temel yükümlülüğünü sorguluyor” dedi.

BM Genel Sekreteri, “Yabancı ülkelerden silah sevkiyatı ve diğer askeri destek derhal son bulmak zorundadır” diyerek BM Güvenlik Konseyi ve Berlin’deki Libya Konferansı’nda alınan kararların “tamamen ve koşulsuz olarak” hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“TARAFLARA ASKERİ DESTEK SÜRÜYOR”

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da yaptığı açıklamada, Libya’ya silah ambargosunun ihlal edilmesini eleştirerek “Çatışan taraflara askeri destek devam ediyor” dedi. Maas, “Çatışan taraflara daimi teçhizat, silah ve personel akışı olduğu sürece askeri çıkmazdan kaçış yok” şeklinde sözlerini sürdürdü.

BERLİN KONFERANSI KARARLARI

Berlin’de Ocak ayında düzenlenen Libya Konferansı’nda Libya’ya silah sevkiyatının durdurulması ve başka ülkelerin Libya’nın iç işlerine müdahale etmeye son verilmesi konusunda uzlaşma sağlanmıştı. Bunun yanı sıra kalıcı ateşkese varılması, silah ambargosuna uyulması ve siyasi sürece dönülmesi başlıca hedefler olarak belirlenmişti.

Ancak Libya Konferansı’nda belirlenen hedefler uzun süre tam olarak hayata geçirilemedi. Birleşmiş Milletler özellikle Libya Konferansı bildirisine imza atan Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Rusya’nın silah ambargosunu ihlal ettiğini belirtiyor.

Son güncelleme: 17:09 06.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı