• Turkhane Logo

Libya'da Hafter'a bağlı güçler o şehri ele geçirdiklerini açıkladı

General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeki kıyı kenti Sirte'yi ele geçirdiklerini açıkladı.

23:02 06 Ocak 2020 Pazartesi
Libya'da Hafter'a bağlı güçler o şehri ele geçirdiklerini açıkladı
General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin kontrolündeki kıyı kenti Sirte'yi ele geçirdiklerini açıkladı.

Libyanın doğusunu kontrol altında tutan General Halife Hafter yönetimindeki Libya Ulusal Ordusu, BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümetinin kontrolündeki kıyı kenti Sirteyi ele geçirdiklerini açıkladı.
BBC Türkçede yer alan habere göre Libya Ulusal Ordusu sözcüsü Ahmet el Mesmari, Bingazide yaptığı basın açıklamasında, Hafter güçlerinin, Trablus hükümetinin kontrolündeki Sirteyi ele geçirdiğini bildirdi.
Mesmari, Sirte terörist gruplardan tamamen kurtarıldı diye konuştu.
Trablusun 450 km doğusunda bulunan Sirte, 2016dan bu yana Ulusal Mutabakat Hükümetinin kontrolündeydi.
Haftere bağlı güçler, Libyada Birleşmiş Milletler tarafından tanınan ve Fayez el Sarrajın başkanlık ettiği Ulusal Mutabakat Hükümetinin kontrolünde bulunan Sirtenin, El Kardabiya askeri hava üssü de dahil olmak üzere geniş bir kısmını ele geçirdiklerini açıkladı.
data-cke-saved-src=https://www.hha.com.tr/images/Libya_haritas%C4%B1.png???????

Reuters ajansına konuşan bir bölge sakini, Hafter güçlerinin konvoylar halinde bölgede dolaştığını belirterek Silah sesleri işitiyoruz diye konuştu.
AFP haber ajansı, Ulusal Mutabakat Hükümetine bağlı güçlerin, Sirtede saldırıya uğradıklarına dair haberlerin doğru olduğuna dair açıklamasına yer verdi.
Bu güçlerin Facebook sayfasında yayınlanan açıklamada, Hafter terörist milisleri ile karşı karşıya oldukları ve bu güçlerin yanı sıra savaşan Çadlı paralı askerlerin de olduğu ifade edildi.
Libyada 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı.
Ülke, batıda Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Haftere bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libyanın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü de yerel aşiretlerin elinde.
Hafter güçleri Nisan ayından bu yana Trablusa doğru ilerlemeye çalışıyor.
Ulusal Mutabakat Hükümeti ise Türkiyeden askeri destek talebinde bulunmuştu.
Türk askerleri peyderpey gidiyor
Cumhurbşakanı Recep Tayyip Erdoğan, dün bir televizyon yayınında Türk askerlerinin Libyaya peyderpey gönderilmeye başlandığını açıkladı.
Erdoğan, askerlerin Libyada muharip güç olmayacağını, sahadaki askeri koordinasyonunsa Türk askerlerince sağlanacağını kaydetti.
Türkiye ile Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında 27 Kasımda deniz yetki alanları sınırlandırmasına dair mutabakat muhtırası ile askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
Türkiyenin Libyaya asker göndermesinin yolunu açan Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, geçen hafta olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti.
Türkiyenin Libyaya sağlayacağı askeri desteğin daha çok danışma ve eğitim odaklı olacağı, muharip görev tanımıyla askeri birliklerin konuşlandırılmasının öngörülmediği ifade edilmişti.
Tepkiler
Suudi Arabistan ve Mısır, Türkiyenin Libyaya asker göndermesine ilişkin tezkereyi kınadı.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trumpın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanı arayarak Dış müdahale durumu karmaşık hale getiriyor dediğini açıkladı.
Afrika Birliği Başkanı Musa Faki Mahamat da dün yaptığı açıklamada, başka ülkelerin Libyaya olası müdahalesinden dolayı kaygılı olduklarını söyledi.
Libyada Halife Hafterin denetimindeki bölgede kalan Libya Temsilciler Meclisi de pervasız Türk müdahalesi olarak nitelediği TBMM tezkeresinin tartışılması için Meclisi 4 Ocakta olağanüstü toplantıya çağırmış, General Hafter, Türkiyeye karşı silahlanma ve mücadele etme çağrısı yapmıştı.
Rusya, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün, Hafter güçlerini destekliyor.

Son güncelleme: 23:02 06.01.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı