• Turkhane Logo

'Lebaleb kongreler' El Cezire'de: Muhalefete ve özellikle de HDP'ye ceza kesilirken...

Katar televizyonu El Cezire, AK Parti'nin korona kısıtlamalarına rağmen düzenlediği kongreleri haberleştirdi.

12:14 28 Şubat 2021 Pazar
'Lebaleb kongreler' El Cezire'de: Muhalefete ve özellikle de HDP'ye ceza kesilirken...
Katar televizyonu El Cezire, AK Parti'nin korona kısıtlamalarına rağmen düzenlediği kongreleri haberleştirdi.


Katar televizyonu El Cezire, AKPnin korona virüsü kısıtlamalarına rağmen düzenlediği kongrelere ilişkin tartışmayı haberleştirdi.

Kanalın internet sitesinde yayımlanan haberde, vaka sayılarının artmasına rağmen kongre düzenlenmesinin eleştirildiği vurgulanırken, Bu arada muhalefet partileri, özellikle de HDP, siyasi etkinlikleri konusunda kısıtlamalar ve cezalarla karşılaştı ifadeleri yer aldı.


AKP İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan ise El Cezireye demecinde, kongrelerde sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına uyulduğunu savundu.

EN YÜKSEK VAKALARIN GÖRÜLDÜĞÜ KENTLER

Haberde, Türkiye korona virüsü kısıtlamalarını kaldırmayı ele alırken, iktidar partisi en yüksek vaja sayılarına sahip olan bölgede hıncahınç dolu siyasi mitingler düzenlediği için eleştiri altında. AKP son haftalarda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın birçoğuna bizzat veya video üzerinden katıldığı bir dizi toplantı düzenlemekte. Fakat Karadenizdeki Rize, Trabzon, Giresun ve Ordudaki etkinlikler sağlık çevrelerinin ve muhalefetin özellikle tepkisini çekti. Türkiye iki hafta önce il il vaka sayılarını açıklamaya başladı ve en yüksek sayılardan bazıları, bu dört kuzeydoğu kentinde görüldü deniliyor.

El Cezire, bu dört kentteki her 100 bin kişide görülen vaka sayılarını tek tek paylaşırken, Ordunun batısındaki Samsunda da sayının artmakta olduğunu belirterek Bu beş bölge, Türkiyenin geçtiğimiz hafta tespit edilen yeni Covid-19 vakalarının yüzde 17sini oluşturuyor ifadelerini kullandı. Haberde, Türkiyenin en kalabalık iki kenti olarak İstanbul be Ankaradaki oranın çok daha düşük olduğu belirtildi.

ARTIŞLA KONGRELER ARASINDA BAĞLANTI VAR

Haberde Erdoğanın Salgının olduğu bir dönemde kongre yapıyoruz ve Rizede salonlar lebaleb dolu sözleri de hatırlatılırken, TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyamanın görüşlerine de yer verildi.

Vaka oranlarını parti kongrelerine bağlayan Adıyaman, Hükümetin kongre düzenlediği her yerde vaka sayıları artıyor. Mersinde de kongre yaptılar ve vakalar orada da arttı. Karadenizde durum aynı çünkü binlerce kişi bu kongrelere gitti dedi. Adıyaman, Hükümet sağlık bakanının, Dünya Sağlık Örgütünün, TTBnin ve diğer profesyonel kurumların tavsiyelerini gözardı ediyor diye konuştu.

AKPLİ KAN: ARTIŞLA İLİŞKİLENDİRMEK BİLİMSEL DEĞİL

El Cezirenin görüştüğü AKP İstanbul milletvekili Ravza Kavakçı Kan ise eleştirilere karşı çıkarak kongrelerde sosyal mesafe, hijyen ve maske kurallarına uyulduğunu savundu.

İleri yaştaki parti üyelerinin girişine izin verilmediğini ve katılımcılara önceden kuralları hatırlatan broşürler dağıtıldığını söyleyen Kan, Kongrelerin, özellikle de Karadeniz bölgesinde düzenlenenlerin artışa yol açtığını söylemek bilimsel değil ve somut verilere dayanmıyor. Kayıtlara geçen vakalara baktığımızda, buna kongrelerin yol açtığını gösteren bir kanıt yok dedi.

Toplantıları demokratik sürecin bir parçası olarak tanımlayan AKPli vekil, Endişeleri anluyorum ama bu olması gereken bir süreç... Çok sayıda etkinlik ertelendi ve birçok bölgede kongreler asgari katılımla yapıldı. Kurallara ve kısıtlamalara olabildiğince uymaya çalışıyoruz. Eleştirileri anlıyorum ama bu süreçte en yüksek tedbirleri alıyoruz diye konuştu.

SADECE VIPLER SOSYAL MESAFELİ

İl kongrelerinin 24 Marttaki büyük parti kongresine giden süreçte yapıldığını belirten El Cezire ise VIPler, genellikle büyük spor salonlarında veya arenalarda düzenlenen kongrelerde sosyal mesafe dikkat ederek oturuyor ama yanlardaki katlı oturma alanları genellikle, birçoğu komşu illerden otobüsle getirilen binlerce destekçiyle hıncahınç doluyor diye yazdı.

Haberde İzmir kongresindeki kalabalık görüntülerin özellikle tepki çektiği belirtilirken, etkinliğe katılan bir AKPli vekilin ertesi gün sosyal medyada Covid-19 testinin pozitif çıktığı bilgisini paylaştığı ancak bu tweeti sonradan sildiği de belirtildi. 

MUHALEFETİN, ÖZELLİKLE DE HDPNİN ETKİNLİKLERİNE CEZA

El Cezire, Bu arada muhalefet partileri, özellikle de HDP, siyasi etkinlikleri konusunda kısıtlamalar ve cezalarla karşılaştı ifadelerini kullandı.

El Cezirenin haberinde muhalefetin AKP kongrelerine dair eleştirel açıklamalarına da yer verilirken, Karadenizdeki vaka artışının haftasonunda köye gidilmesinden ve 30 kişi kısıtlamasına rağmen kalabalık cenazelerden de kaynaklanıyor olabileceği belirtildi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Faruk Aydın ise bölgede köy, kasaba ve kentlerdeki pozitiflik oranının eşit olduğunu söyleyerek özel önlemler alınması çağrısında bulundu. Aydın, şehirden köye gidişlerin kısıtlamalardan etkilenmediğini belirtti.

Haberde, Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın babası Muhammed Emin Saraçın Erdoğan, bakanlar ve birçok siyasetçinin yanı sıra kendisinin de katıldığı cenaze töreni için özür dilediği de hatırlatıldı. 

Son güncelleme: 12:14 28.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı