• Turkhane Logo

Lavrov'dan 'yönetimi değiştirme' sinyali: Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor

Ukrayna müdahalesi hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor. Ukrayna'nın aşırıcı yönetimlerin altında olması kabul edilebilir değil" ifadelerini kullandı.

15:22 25 Şubat 2022 Cuma
Lavrov'dan 'yönetimi değiştirme' sinyali: Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor
Ukrayna müdahalesi hakkında açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor. Ukrayna'nın aşırıcı yönetimlerin altında olması kabul edilebilir değil" ifadelerini kullandı.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Putin’in geçen günlerde tanıdıklarını ilan ettiği Lugansk yönetiminin Dışişleri Bakanı Vladislav Deynego ve Donetsk yönetiminin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Peresada ile bir araya geldi.

Lavrov, görüşmenin en önemli konusunun iki cumhuriyetle imzalanan anlaşmalar doğrultusundaki görevlerin yerine getirilmesi olacağını ifade etti.


Görüşmeden sonra açıklamalarda bulunan ve basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Lavrov, Ukraynadaki askeri harekâtın, Ukraynalıların mevcut rejimin baskısından kurtulduktan sonra kendi geleceklerini tayin etmelerine olanak vermek için yürütüldüğünü savundu.

“Mevcut Ukrayna yönetimini demokratik olarak kabul etmek için hiçbir imkan görmüyoruz” ifadelerini kullanan Lavrov, “Kimse Ukraynayı işgal etmeyi planlamıyor” dedi.

Lavrov, “Silahlar kenara bırakıldığında müzakereye hazırız. Ukraynalıların kendi geleceğini kendi belirleme şansı olacak” ifadelerini kullandı.

Lavrov’un açıklamalarından satır başları şöyle:

Rusya, BM İnsan Hakları Toplantısı için Donbass’taki durumla ilgili özel bir sergi hazırlıyor.

Batı, Ukrayna rejimini desteklerken, Kiev’in sivil halka yönelik işlediği askeri suçlara göz yumdu. Batı ve Ukrayna’nın eylemleri, Ukrayna’yı trajediye sürükledi.

Batı, Ukrayna’nın kadın, çocuk ve yaşlıları öldürmesine, sivil altyapıların tahrip edilmesine göz yumdu, neo-Nazizm ve Rusofobinin hızla artmasını sessizce teşvik etti.

Batı, Minsk anlaşmalarını sabote etmesi ve nihayetinde de bu anlaşmaları yok etmesi sırasında Kiev rejiminin yanında yer aldı. NATO ve Avrupa birliği, son haftalarda en sonunda güç kullanarak DHC ve LHC’yi ele geçirme girişiminde bulunduğu sırada Kiev’i korudu. Kiev. Ukrayna’nın NATO’ya girmesinden başka alternatif olmadığını söyleyip nükleer silah edinme tehdidinde bulundu. Bu durumda yardım talebine kayıtsız kalamazdık.

Müttefiklik sorumluluklarımız çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’nın militarizm ve Nazizm’den arındırılması, böylelikle de Ukraynalıların bu zulümden kurtulup kendi geleceklerini özgürce belirleyebilmesi için operasyon kararı aldı.

DHC ve LHC temsilcileriyle büyükelçiliklerin faaliyetlerinin organize edilmesini, anlaşmalar ve hukuki temel çerçevesinde yapılacak çalışmaları konusunu konuştum.

Temasları sürdürmek konusunda mutabık kaldık.

Askeri ve teknik alanda ve ekonomi alanında hükümetlerarası anlaşmalar üzerinde uzlaşılmasını konuştuk.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın görüşmeleri reddettiği konusunda yalan söyledi, Normandiya görüşmelerinde alınan kararların uygulanması yönünde çalışmak istemedi.

Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinden Rusya’ya 110 binden fazla göçmen geldi.

Mevcut Ukrayna yönetimini demokratik olarak kabul etmek için hiçbir imkan görmüyoruz.

Kiev tarafından Donbass’a uygulanan ticaret ablukası çerçevesindeki tüm kısıtlamaların geride bırakıldığını umuyorum.

Şu anda olup bitenlere baktığımız zaman, Başkan Putinin de dediğimiz gibi, Ukraynanın bağımsızlığını ve onları temsil edecek bir hükümetleri olmasını istiyoruz. Kimse Ukraynayı işgal etmeyi planlamıyor.

Sonuç ne olacak? Bu son derece önemli. Biz durumu mevcut koşullara göre değerlendiririz. Biz Ukraynada çok çeşitliliği destekliyoruz. Ukraynanın aşırıcı yönetimlerin altında olması kabul edilebilir değil.

Yugoslavyada olanlara bakın. Başka savaşlarda da neler olduğuna bakın. Mesela demokrasi adına Iraka girdiler.

Kimse Amerikan ordusunun orada olmasını istemiyor ve Amerikanın asla harekete geçmeyeceği ve provoke etmeyeceği söylenildi başka devletleri. Ancak bakacak olursak Amerikanın temsilcileri NATOnun aldığı en yanlış karar dediler geçmişte alınan karar konusunda.

Silahlar kenara bırakıldığında müzakereye hazırız. Ukraynalıların kendi geleceğini kendi belirleme şansı olacak.

Rusyanın konumunu son derece açıkladı Başkan Putin. Kimse aşağılamayacak Ukrayna halkını. Biz sadece Neo-Nazilere izin vermeyeceğiz. Aynı zamanda soykırım yapılmasına izin vermeyeceğiz Ukraynada. Kiev rejimi Batı kontrolü altındadır. Sivillere, sivil altyapılara zarar verilmeyecek dedik. Ukraynalılara zarar vermeyeceğimizi söyledik. Halka ateş açmayacağız dedik.

Son güncelleme: 15:22 25.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı