• Turkhane Logo

Laschet: DİTİB siyasileşti

Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ni (DİTİB) "Türk devletine bağımlılığını sona erdirerek bir Alman kurumu olmaya" çağırdı.

15:41 19 Mayıs 2018 Cumartesi
Laschet: DİTİB siyasileşti
Kuzey Ren-Vestfalya eyaleti Başbakanı Armin Laschet, Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği'ni (DİTİB) "Türk devletine bağımlılığını sona erdirerek bir Alman kurumu olmaya" çağırdı.

Almanyanın en kalabalık nüfuslu eyaleti Kuzey Ren-Vestfalyanın (KRV) Başbakanı Armin Laschet, laik Alman toplumunda Müslümanlığın, Hristiyan ve Yahudi cemaatleri gibi hukuki anlamda kurumsallaşmasından yana olduğunu belirterek, bunun için Diyanet İşleri Türk-İslam Birliğinin (DİTİB) bir Alman kuruluşu haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Aynı zamanda Başbakan Merkel liderliğindeki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin Başkan Vekili olan Laschet, Müslüman derneklerin devletçe tanınması gerektiğini, ancak Müslümanlar tarafında devletin muhatap alabileceği bir yapı bulunmaması nedeniyle bunun zorlu ve uzun bir yol olduğunu belirtti.

DİTİB siyasileşti


Laschet, Protestan haber ajansı epdye verdiği mülakatta on yıllar önce Almanyadaki Türklere dini hizmet vermek için kurulan DİTİBin son dönemde siyasileşmesinden duyduğu endişeyi de dile getirdi. On yıllar önce o dönem Kemalist-laik Türkiyeden gelen misafir işçiler için Ankaradan büyük paralar alarak dini hizmet veren DİTİBin yaptıklarının takdir edilmesi gerektiğini söyleyen Laschet, Ancak Türkiyedeki son gelişmeler ışığında bu faaliyetler, Alman devletinin kabul edemeyeceği siyasi bir boyut kazandı. İnsanlar hakkında camilerde casusluk yapılmasına ya da DİTİBin Türk seçim kampanyalarında parti politikalarına hizmet etmesine tolerans gösterilemez diye konuştu.

KRV Başbakanı, DİTİBin Türk devletine doğrudan bağımlılıktan kopması ve bir Alman kuruluşu haline gelmesi için çalışılması gerektiğini belirterek, Bu durumda imamlar da uzun vadede Almanyada eğitilecektir. Sorun, dini cemaatin kamusal resmi kimlik kazanma yolunda adımı kendisinin atması gerekliliği. Devlet bu konuda destek veremez. Ancak farklı bir finansman sistemine geçilebilmesi için bu değişim gerekli ifadelerini kullandı.

© Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 15:41 19.05.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı