• Turkhane Logo

Kuzey Kıbrıs’ta hükümet dağıldı: Gözler cumhurbaşkanlığı seçiminde

KKTC HP Genel Başkanı Yenal Senin, koalisyon hükümetinden çekildiklerini duyurdu. Başbakan Tatar ise cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında partisinin diğer koalisyon seçeneklerini gündeme alacağını bildirdi.

11:41 07 Ekim 2020 Çarşamba
Kuzey Kıbrıs’ta hükümet dağıldı: Gözler cumhurbaşkanlığı seçiminde
KKTC HP Genel Başkanı Yenal Senin, koalisyon hükümetinden çekildiklerini duyurdu. Başbakan Tatar ise cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında partisinin diğer koalisyon seçeneklerini gündeme alacağını bildirdi.



KKTC’de koalisyon ortaklarından Halkın Partisi (HP), hükümetten çekildiğini duyurdu. HP, Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile oluşturduğu koalisyon hükümetindeydi.

Kıbrıs gazetesi Yeni Düzen’in haberine göre, koalisyon hükümetinden çekildiklerini duyuran HP Genel Başkanı Yenal Senin, yeni hükümet kurulana kadar sorumluluk üstleneceklerini açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar ise HP’nin çekilme kararını, “Doğru bir karar değildir” diye yorumladı.


BBC Türkçe’de yer alan habere göre Tatar, “Koalisyon ortağımız Halkın Partisi’nin hükümetten çekilme kararı almasının halkımıza hayırlı olmasını dilerim. HP’nin bu kararına rağmen anayasal süreç işleyecek, hükümetimiz görev başında olmaya devem edecektir. UBP olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz” diye konuştu.

Tatar ayrıca, 11 Ekim’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında partisinin diğer koalisyon seçeneklerini de erken seçimi de gündemine alacağını bildirdi.

GÖZLER CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE

11 Ekim’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı seçime bağımsız aday olarak giriyor. Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri Başbakan Ersin Tatar ve Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman ise seçimde öne çıkan adaylar arasında yer alıyor.

Hükümetten çekilen koalisYon ortağı Halkın Partisi’nin (HP) lideri Senin, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş ise bağımsız aday olarak yarışacaklar.

PARLAMENTO 50 SANDALYEDEN OLUŞUYOR

Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde toplam altı parti yer alıyor. Ulusal Birlik Partisi 21, Cumhuriyetçi Türk Partisi 12, Halkın Partisi 9, Toplumcu Demokrasi Partisi ve Demokrat Parti üçer, Yeniden Doğuş Partisi ise iki milletvekili ile temsil ediliyor.

50 sandalyeden oluşan parlamentoda, hükümetin kurulabilmesi için 26 milletvekilinin desteği gerekiyor.

‘MARAŞ’ MESELESİ KRİTİK ROL OYNUYOR

HP Genel Başkanı Senin, 1974’ten beri iskana kapalı tutulan Maraş bölgesinin açılması konusunun kendileriyle paylaşılmadığını, devletin bütünlüğünün bozulduğunu ve kurumların hiçe sayıldığını söylemişti.

Senin, bu durumun sorumlusu olarak Başbakan Ersin Tatar’ı göstermişti.

TATAR: HP’Yİ BİLGİLENDİRDİK

Tatar ise Maraş’ın açılması konusunda HP’nin bilgilendirilmediği söylemini reddetti. Tatar, “Bizzat ben Maraş’ın açılması kararımızı kesinleştirince Sayın Dışişleri Bakanımızı (Kudret Özersay) aradım ve kendisine durumu bildirdim. Konuşmam içinde de kendisine konuyla ilgili çalışmalarından dolayı teşekkür ettim. Hal böyleyken Sayın Bakan’ın devre dışı bırakıldığının iddia edilmesi gerçeklerle bağdaşmamaktadır” diye konuştu.

“MARAŞ, SEÇİM MALZEMESİ YAPILMAMALI”

Dışişleri Bakanı Özersay ise Karardan, Başbakan Tatar’ı aramasının ardından haberdar olduğunu söyledi. Özersay, “Daha önce defalarca kapalı Maraş’ta seçime sayılı günler kala atılacak herhangi bir adım ancak ve ancak bu kadar önemli bir projenin seçim malzemesi yapılması ve zarar görmesi sonucunu doğurur demiştim. Şimdi tam da öyle bir noktadayız” dedi.

Maraş açılımının bir seçim malzemesi yapılmaması gerektiğini belirten Senin de, Maraş’ın uluslararası hukuk içerisinde bir plan ile açılması gerektiğini vurguladı.

TATAR’DAN ERDOĞAN’LA ORTAK BASIN AÇIKALAMSI

Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ankara’da Salı günü ortak basın toplantısı düzenlemiş ve Maraş’ın Perşembe günü açılacağını duyurmuştu. Tatar, “Halkımız Perşembe sabahından itibaren sahile gidebilecek. Maraş meselesini milli bir dava olarak görüyoruz. Herkesi bu milli davaya sahip çıkmaya davet ediyorum” diye konuşmuştu.

Erdoğan ise, “Kıbrıs’ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık. Tasarruf Türk makamlarına aittir. Perşembe sabahından itibaren kapalı bölgeye girebilecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Bu KKTC ekonomisini şaha kaldıracak bir fırsattır. Mülkiyet hakkına saygı gösterilip Maraş’ın tümü açılmalı. KKTC büyüdükçe, zenginleştikçe, güçlendikçe kendisine uygulanan ambargo zincirleri de birer birer kırılmaya başlayacaktır. Maraş’ın açılması kararının KKTC halkına hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullanmıştı.

“CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNE MÜDAHALE”

Erdoğan ve Tatar’ın açıkladığı Maraş kararına KKTC yönetiminden farklı tepkiler geldi. Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, kararı cumhurbaşkanlığı seçimine müdahale olarak değerlendirdi.

Son güncelleme: 11:41 07.10.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı