• Turkhane Logo

Kuzey İrlanda'da tarihi adım: O isim başbakan seçildi

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein,

14:00 04 Şubat 2024 Pazar
Kuzey İrlanda'da tarihi adım: O isim başbakan seçildi
İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein,

Kuzey İrlandada milletvekilleri, tarihi bir adım atarak, ilk kez milliyetçi bir siyasetçi isim olan Michelle ONeilli başbakanlık makamına denk gelen Birinci Bakan görevine seçti.

ONeillın bu göreve gelmesi, Sinn Fein Partisinin ada genelinde artan popülaritesinin son işareti olarak değerlendirildi.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusunun (IRA) eski siyasi kanadı olarak görülen Sinn Fein, artık Birleşik İrlanda hayalinin dokunulabilir mesafede olduğu inancında.

Kadın siyasetçinin bu yükselişi, ezeli rakibi Demokratik Birlik Partisinin (DUP) 1998de imzalanan barış anlaşmasının temelini oluşturan ama siyasi uzlaşıyı tehdit eden güç paylaşımı hükümetine yönelik uyguladığı iki yıl süren boykotunu bu hafta içinde sona erdirmesi ile mümkün oldu.

Sinn Fein Genel Başkanı Mary Lou McDonald, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Günaydın Dünya ifadesini kullandı.

McDonald iletisinde, İrlanda ulusal yayın kuruluşu RTEnin Kuzey İrlandanın siyasi bir depremin merkez üssü olmaya hazırlandığını iddia eden bir makalesini de paylaştı.

Michelle ONeill, iktidarı DUPtan Birinci Bakan Yardımcısı (Başbakan yardımcısı) Emma Little-Pengelly ile paylaşacak.

Her iki isim eşit olacak, ancak partisi 2022 seçimlerinde Kuzey İrlanda Meclisinde daha fazla sandalye kazanan ONeill daha prestijli bir unvana sahip olacak.

Bu arada eski DUP Genel Başkanı Edwin Poots da Kuzey İrlanda Meclis Başkanı olarak seçildi.

47 yaşındaki ONeill kabul konuşmasında Bugün yeni bir şafağı temsil eden tarihi bir gün. Herkese eşit hizmet edeceğim ve herkes için Birinci Bakan olacağım. ifadesini kullandı.

Bu arada her ne kadar Sinn Fein Kuzey İrlanda genelinde popülerliğini artırsa da İrlanda Cumhuriyeti ile birlik için referandum yapılması meselesi İngiliz hükümetinin takdirine bağlı.

Ayrıca kamuoyu yoklamaları Kuzey İrlandanın, İngilterenin bir parçası olarak kalmasından yana olduğunu gösteriyor.

Son güncelleme: 14:00 04.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı