• Turkhane Logo

Küresel ısınma konuşulacak: 1.500 özel jet Davos’ta!

Üç gün boyunca küresel ekonominin nabzının atacağı Davos toplantıları bugün başladı.

09:43 23 Ocak 2019 Çarşamba
Küresel ısınma konuşulacak: 1.500 özel jet Davos’ta!
Üç gün boyunca küresel ekonominin nabzının atacağı Davos toplantıları bugün başladı.

Üç gün boyunca küresel ekonominin nabzının atacağı Davos toplantıları bugün başladı. Bu yıl iklim değişikliğinin ana gündem yapılacağı zirveye, iş dünyası ve siyasi liderlerin yine özel jetlerle katılması eleştiri konusu oldu. Zirve için bu yıl toplam 1.500 iş jeti uçuşunun gerçekleşmesi bekleniyor.

Her yıl küresel ekonominin masaya yatırıldığı, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) bu yıl 22–25 Ocak tarihleri arasında İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleştiriliyor.

Bu yıl 49’uncu kez düzenlenen zirveye 110 ülkeden 3 binden fazla işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak ve 350’yi aşkın oturum gerçekleştirilecek.


60’DAN FAZLA LİDER KATILACAK

60’dan fazla ülkenin devlet başkanı ve başbakan seviyesinde temsil edileceği zirvede katılan önemli isimler şunlar:

Almanya Başbakanı Angela Merkel

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardem

Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Wang Qishan

Japonya Başbakanı Şinzo Abe

Peru Devlet Başkanı Paul Kagame

Hollanda Başbakanı Mark Rutte

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu

İngiliz kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Cambridge Dükü Prens William

Zirvenin ana konusu “Küreselleşme 4, Dördüncü Sanayi Devrimi Çağında Küresel Yapıyı Şekillendirmek” olarak belirlense de Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yıllık olarak yayımladığı küresel risk analizine göre, iklim değişikliği ve sıra dışı hava olayları dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu tehlikeler listesinin başında geliyor.

Bu sebeple iklim değişikliği zirvenin ana çerçevesini belirleyecek. Bu yıl, 92 yaşındaki meşhur İngiliz tabiat bilimci David Attenborough, Davos’un en yaşlı delegesi olarak iklim değişikliği konusunda iş dünyasının liderlerine ve siyasetçilere hitap edecek. Attenborough’a zirvede “olağanüstü kültür lideri” ödülü verilecek.

Davos zirvesine 110 ülkeden 3 binden fazla işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.

/

Davos zirvesine 110 ülkeden 3 binden fazla işadamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak.


1.500 JETLE İKLİM ZİRVESİ

İklim konusuna bu kadar odaklanılmasına rağmen, iş dünyası ve siyasi liderlerin, özel jet ile İsviçre’nin Davos kasabasına gelmeyi tercih etmesi eleştiri konusu oldu.

Zürih Uluslararası Kloten Havaalanı işletmecisi Flughafen Zurich AG, zirve boyunca günde ekstradan 130 uçak hareketinin beklendiğini duyurdu.

Dünyanın en büyük jet şirketlerinden Air Charter Service’den yapılan açıklamada ise 2018’de, 2017’ye göre yüzde 11 artışla 1.300 jetin Davos Zirvesi için havalandığına dikkati çekildi. Şirket, aynı temayülün devam etmesi durumunda bu yıl dünya genelinden zirve için 1.500 özel jetin İsviçre’ye uçmasının beklendiğini duyurdu.

Avrupa Birliği’ne göre, havacılık sektörü, dünyanın en hızlı büyüyen sera gazı kaynağı ve en büyük kirleticilerinden biri olarak kabul ediliyor.

TÜRKİYE İKİ BAKANLA KATILACAK

Davos toplantılarına Türkiye’den ise Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan katılacak. İş dünyasından ise Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Koç, Sabancı Holding üst yöneticisi Mehmet Göçmen, Doğan Online Kurucusu ve Hepsiburada Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı zirvede yer alacak.


/

BU YIL SIRA DIŞI KONUŞMACILAR VAR

Birçok çok uluslu şirketlerin üst düzey yetkililerinin zirvede yeni pazar arayışında olması beklenirken Microsoft’un kurucusu Bill Gates, küresel sağlık için finansal inovasyon konusuna odaklanan bir forumda, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde ise birçok panelde konuşma gerçekleştirecek.

Eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, ABD’li sihirbaz David Blaine, 30 yıl önce HTML programlama dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (WWW) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş olan İngiliz bilgisayar profesörü Tim Berners-Lee ve Uber’in üst yöneticisi (CEO) Dara Khosrowshahi’de katılımcılar arasında dikkat çekiyor.

DAVOS TOPLANTILARI NASIL BAŞLADI?

Dünya Ekonomik Forumu’nun temelleri 1971’de ekonomi profesörü Klaus Schwab tarafından atıldı. 1938 yılında Almanya’nın Ravensburg kentinde doğan Schwab, 1971’de WEF’in altyapısını oluşturan Avrupa Yönetim Forumu’nu kurduğunda Cenevre Üniversitesi’nde çok az tanınan bir ekonomi profesörü olarak görev yapıyordu.

Schwab’ın Avrupa Yönetim Forumu’nu kurmasındaki amacı yeteri derecede iyi performans sergileyemeyen Avrupalı şirketlere Amerikan tekniklerini anlatmaktı. Klaus Schwab, aynı zamanda sadece şirket hisse sahiplerinin değil, müşteri, çalışan, faaliyet gösterilen toplum ve hükûmetin yer aldığı bir yönetim anlayışı olan “Paydaşlar Yönetim Anlayışı” geliştirdi ve destekledi.


/

WEF’e standart üyelik 60 bin dolar olarak belirlenirken, organizasyona stratejik ortak üyelik ise 600 bin dolara mâl oluyor. Davos zirvesine katılmak içinde 27 bin dolar ekstra ücret talep ediliyor.

1987’DE DÜNYA EKONOMİK FORUMU OLDU

1973 yılının ana olayları olan Sabit Kur Sistemi, Bretton Woods’un çökmesi ve Arap-İsrail Savaşı Avrupa Yönetim Forumu’nun yıllık toplantılarının şirket yönetiminden ekonomik ve sosyal sorunlara genişlemesine sebep oldu. 1974’te ilk defa siyasi liderler Davos’a davet edildi ve iki yıl sonra da dünyanın bin büyük şirketi için üyelik sistemi başlatıldı.

1987’de ise Avrupa Yönetim Forumu, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) oldu ve dünyanın diyalog merkezi olmaya da başladı. 1988’deki yıllık toplantıda “Davos Deklarasyonu” Türkiye ve Yunanistan tarafından, bu iki ülkeyi savaş eşiğinden döndürmek adına imzalandı.

1989’da Kuzey ve Güney Kore ilk bakanlık düzeyinde toplantılarını yaparken, aynı yıl Doğu ve Batı Almanya Davos’ta birleşmeyi konuştu.

Schwab, çocukluğunda yaşanan II. Dünya Savaşı dönemindeki duygularının, dünyanın durumunu iyileştirmek amacıyla bir organizasyon kurması için ona ilham verdiğini belirtiyor. İsviçre’nin kayak merkezi Davos kasabasının güvenlik ve lojistik açısından dünyanın elitlerini toplamak için ideal bir yer olduğuna karar veren Schwab, WEF’in yıllık toplantılarını burada yapıyor.

Avrupa’daki bazı sivil toplum kuruluşları WEF’in faaliyetlerini destekleyen yaklaşık bin şirkete “tamamen bağımlı” olduğunu iddia ediyor.

STANDART ÜYELİK 60 BİN DOLAR

WEF’e standart üyelik 60 bin dolar olarak belirlenirken, organizasyona stratejik ortak üyelik ise 600 bin dolara mal oluyor. Davos zirvesine katılmak içinde 27 bin dolar ekstra ücret talep ediliyor.

Ayrıca, zirve sırasında otel fiyatlarının aşarı yüksek olması dikkat çekiyor.
 

Son güncelleme: 09:43 23.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı