• Turkhane Logo

Küba, yeni anayasadan komünizmi çıkardı

PaylaşKüba’da yeni anayasadan, “komünizm” çıkarıldı, özel mülkiyete ise izin verildi. Parlamentodan geçen anayasa kamuoyunda tartışıldıktan sonra referanduma sunulacak.

14:54 23 Temmuz 2018 Pazartesi
Küba, yeni anayasadan komünizmi çıkardı
PaylaşKüba’da yeni anayasadan, “komünizm” çıkarıldı, özel mülkiyete ise izin verildi. Parlamentodan geçen anayasa kamuoyunda tartışıldıktan sonra referanduma sunulacak.

Küba’nın ülkede önemli değişiklikler öngören yeni anayasası parlamentoda onaylandı. Yeni anayasayla ülke  piyasa ekonomisine daha fazla açılırken ve medeni haklarda iyileştirme söz konusu oldu. Sosyalist Küba’nın yeni anayasası 224 maddeden oluşuyor. Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel oylamanın ardından “anayasa reformunun Küba’ya güç katacağını” söyledi.

KAMUOYUNDA TARTIŞILACAK

Yeni Küba Anayasası,  2016 yılında ölen Küba devrimi lideri Fidel Castro’nun doğum günü olan 13 Ağustos ile 15 Kasım arasında kamuoyunda tartışılacak ardından da referanduma sunulacak. Diaz-Canel Kübalıları ‘aktif ve bilinçli’ bir şekilde tartışmaya katılmaya çağırdı. Devlet başkanı “her Kübalının hür bir şekilde fikrini açıklayabileceğini ve ülkenin geleceğini yansıtacak bir anaya metninin ortaya çıkmasına katkıda bulunabileceğini” belirtti.



2016 yılında hayatını kaybeden Fidel Castro, Küba’yı 48 yıl boyunca yönetti.

KOMÜNİZM ANAYASADAN ÇIKARILDI

Komünist Parti tarafından da onaylanan yeni anayasada, “Komünist toplum yaratma” hedefi yer almıyor. Buna karşılık özel mülkiyeti  ve eşcinsel evliliklerin önü açılıyor. Reformlar arasında, iktidarın devlet başkanıyla başbakan arasında paylaştırılması ve başbakanlık makamının yeniden ihdası da bulunuyor. Son Küba Anayasası 1976 yılında yürürlüğe girmişti.

59 YILIN ARDINDAN BİR İLK 

Küba devrimini gerçekleştiren ve 48 yıl boyunca  ülkeyi yöneten Fidel Castro, sağlık sorunları nedeniyle 2008’de görevini kardeşi Raul Castro’ya devretmişti. 1959’da Küba devrimine liderlik eden Castro, ABD’nin aksi yöndeki çabalarına rağmen yarım yüzyıl boyunca ülkeyi yönetmişti. Küba Ulusal Meclisi, bu yıl Miguel Mario Diaz-Canel Bermudez’i ülkenin yeni Cumhurbaşkanı olarak seçti. Diaz-Canel sosyalist devrim sonrası geçen 59 yılın ardından Küba’da Castro ismi dışında ülkeyi yöneten ilk isim.

Son güncelleme: 14:54 23.07.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı