• Turkhane Logo

Kremlin'den Zelenskiy'ye tehdit: Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olur

Kremlin, Donbass'ta askeri adımlara karşı Ukrayna'yı uyardı. Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, "Askeri adımın, Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olacağına katılıyorum" dedi.

19:46 08 Nisan 2021 Perşembe
Kremlin'den Zelenskiy'ye tehdit: Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olur
Kremlin, Donbass'ta askeri adımlara karşı Ukrayna'yı uyardı. Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, "Askeri adımın, Ukrayna'nın sonunun başlangıcı olacağına katılıyorum" dedi.


Ukraynanın doğu sınırındaki askeri hareketliliğe tepki gösterip NATO üyeliğini yeniden gündeme getirmesi sonrası Rusyayla patlak veren kriz sürüyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiynin bugün iki ülke arasında gerilim konusu olan Donbassı ziyaret etmesinin ardından, Kremlinden bugüne kadarki en sert uyarı geldi.


Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Dmitriy Kozak, olası bir katliam senaryosunda Ukraynanın doğusundaki vatandaşlarını korumak zorunda kalacaklarını söyledi; askeri bir ihtilafın Ukraynanın bir ülke olarak sonunu başlatacağı çıkışı yaptı. 

SREBRENITSA SENARYOSUNDA MÜDAHALE EDERİZ

Kozak, Bosna Hersekte 8 bin Müslüman erkek ve erkek çocuğun öldürüldüğü Srebrenitsaya atıfta bulunarak, Her şey, açılacak ateşin boyutuna bağlı. Eğer devlet başkanımızın da dediği gibi bir Srebrenitsa yaşanırsa, o zaman onları (Rusya vatandaşlarını) korumak için devreye girmek zorunda kalacağımız açık dedi. Rusya Bilimler Akademisinin düzenlediği bir panelde konuşan Kozak, (Donbassta) Askeri bir adımın, Ukraynanın sonunun başlangıcı olacağı değerlendirmesine katılıyorum ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY DONBASSTA

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, hafta başında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenbergle telefonda görüşüp ittifaka üye olmak istediklerini yinelemesinin ardından bugün de Donbassı ziyaret etti.

Zelenskiynin bu kararının öncesinde, Ukrayna ordusu son üç günde ayrılıkçı güçler tarafından açılan ateş sonucu ölenlerin sayısının beşe yükseldiğini duyurmuştu.

PUTİN MERKELLE GÖRÜŞTÜ

Zelenskiynin Donbass ziyaretiyle aynı gün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinle Almanya Başbakanı Angela Merkel arasında da bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Putinin görüşmede Kiev yönetimini, Ukraynanın doğusundaki durumu provokatif eylemlerle kışkırtmakla suçladığı belirtildi.

Merkelin ise Putinden, Ukraynanın doğusundaki gerilimi dindirmek için sınır yakınındaki askeri yığınağı geri çekmesini istediği açıklandı.

MOSKOVA İDDİALARI REDDEDİYOR

Ukrayna ile Rusya arasındaki son gerilim, Kievin doğu sınırındaki Rus askeri hareketliliğine tepki göstermesi ve Ukrayna askerleriyle Rusya yanlısı güçlerin Donbasstaki temas hattında şiddetin artmasıyla tırmanmıştı.

Ukrayna yönetimi bu gerekçelerle NATOyla temasları artırmış ve ittifaka üyelik için bir yol haritası belirlenmesini talep etmişti. ABD ve İngiltereden de Zelenskiyye dayanışma mesajları gelmişti.

Rusya ise sınırdaki askeri hareketliliğin saldırgan bir amacı olmadığını, 2014ten bu yana süren ihtilafa askeri müdahale planları olmadığını vurguluyor.

Moskova, doğu komşusu Ukraynanın NATO üyeliğini gündeme getirmesine de tepki göstererek, böyle bir gelişmenin gerilimi tırmandıracağına dikkat çekmiş, üyeliğin Ukrayna halkına danışılması gerektiğini belirtmişti.

Son güncelleme: 19:46 08.04.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı