• Turkhane Logo

Kremlin'den Putin-Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklama

Kremlin Sarayı, Putin ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde sivillerin korunması, Mariupol'deki durum ve Karadeniz'deki Türk gemilerinin güvenliği konularının görüşüldüğünü açıkladı.

11:09 28 Nisan 2022 Perşembe
Kremlin'den Putin-Erdoğan görüşmesiyle ilgili açıklama
Kremlin Sarayı, Putin ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde sivillerin korunması, Mariupol'deki durum ve Karadeniz'deki Türk gemilerinin güvenliği konularının görüşüldüğünü açıkladı.

DWnin haberine göre, Kremlin Sarayı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesine dair açıklama yaptı. Açıklamada, iki liderin, Rusyanın Ukraynadaki askeri operasyonu esnasında sivillerin güvenliğini korumaya yönelik çabaları hakkında görüş alışverişinde bulunduğu bildirildi.

Putin ve Erdoğanın, Rusyanın barışçıl sivillerin güvenliğini sağlamaya yönelik uğraşları ve insani koridorların organizasyonu konularını da ele aldığını duyuran Kremlin ayrıca, Erdoğanın Putine, Ukraynanın Azak Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupolun durumunu sorduğunu, Putinin de cevaben, Kentin kurtarıldığını ve çatışmaların sona erdiğini aktardığını bildirdi.

Kremlin, Vladimir Putinin mevkidaşı Erdoğana, Kievin sorumluluk alması ve insani nedenlerden dolayı, (Azovstal Sanayi Bölgesindeki) birliklerine silah bırakmayı emretmesi gerektiğini de ifade ettiğini duyurdu.

Rusya ile Ukrayna arasında Pazartesi günü yapılan görüşmelerde, yüzlerce sivilin savaştan korunmak için gizlendiği ve Ukraynalı birliklerin hala silahlı mücadeleye devam ettiği Azovstal Sanayi Bölgesinden insani koridorlar açılması konusunda anlaşma sağlanamamıştı.

Karadenizdeki Türk gemilerinin güvenliği
Putin ve Erdoğanın bu konuların yanı sıra, Karadenizdeki Türk gemilerinin güvenliği açısından, iki ülke savunma bakanlıkları arasında koordinasyon sağlanması ve turizm ile havayolu bağlantılarını görüştükleri kaydedildi.

Türkiye tarafında da görüşmeye dair açıklama, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapıldı. Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğanın, barışa giden yolun açılması için İstanbul görüşmelerinde yakalanan olumlu ivmenin devam etmesinin herkesin yararına olduğunu dile getirdiği ifade edildi.

Erdoğanın ayrıca, ateşkes sağlanmasının, insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin ve tahliyelerin güvenli şekilde gerçekleştirilmesinin önemine işaret ettiği ve herkese zarar veren bu gidişatın durdurulması ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi için Türkiye’nin elinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini bildirdiği duyuruldu.

Son güncelleme: 11:09 28.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı