• Turkhane Logo

Kremlin'den Prigojin'in ölüm emrini verme iddialarına yalanlama

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Prigojin'in ölümünün kesin olarak doğrulanması için test sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

21:04 25 Ağustos 2023 Cuma
Kremlin'den Prigojin'in ölüm emrini verme iddialarına yalanlama
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Prigojin'in ölümünün kesin olarak doğrulanması için test sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.

Euronewste yer alan habere göre Kremlin, Wagnerin patronu Yevgeni Prigojinin Moskovanın emri üzerine öldürüldüğü yönündeki iddiaların kesinlikle yalan olduğunu açıkladı ve Prigojinin ölümünün kesin olarak doğrulanması için test sonuçlarının beklenmesi gerektiğini duyurdu.

Öte yandan Rusyanın havacılık otoritesi, Prigojinin düşen özel jette olduğunu açıkladı ve Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojinin ailesine başsağlığı diledi. Prigojinin ordu üst yönetimine karşı başlattığı isyanın durdurulması sonrası konuyla ilgili açıklama yapmayan Rus lider böylece sessizliğini de bozmuş oldu.

Konuşmasında ilk bulgulara göre Prigojin ve üst düzey yardımcılarının uçakta olduğunu gösterdiğine atıfta bulunan Putin, Prigoinde övgüyle bahsederken bazı ciddi hatalar yaptığını da vurguladı.

Batılı politikacılar ve yorumcular ise haziran ayındaki isyan girişiminin cezası olarak ölüm emrini Putinin verdiğini ileri sürüyor.

Gazetecilere açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu ve benzer iddiaların tamamının yalan olduğunu belirtti.

Şu anda bu uçak kazası ve aralarında Yevgeni Prigojinin de bulunduğu yolcuların trajik ölümleriyle ilgili çok sayıda spekülasyon var. Elbette Batıda tüm bu spekülasyonlar iyi bilinen bir açıdan sunuluyor, diyen Peskov, Bütün bunlar mutlak bir yalan ve burada bu konuyu ele alırken gerçeklere dayanmak gerekiyor. Henüz çok fazla gerçek yok. Bunların soruşturma faaliyetleri sırasında ortaya konması gerekiyor, ifadelerini kullandı.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ancak uçağın Moskovanın kuzeybatısında gökten aniden düşmesine neyin sebep olduğuna dair herhangi bir tahminde bulunulmadı. Uçağın enkazından çıkarılan 10 cesedin kimlikleri de resmi olarak doğrulanmadı.

Kremlinin Prigojinin ölümüne ilişkin resmi bir onay alıp almadığı sorulduğunda Peskov Rus devlet başkanının açıklamasını dikkatlice dinlerseniz, genetik testler de dahil olmak üzere gerekli tüm testlerin artık yapılacağını söyledi. Resmi sonuçlar kamuoyuna açıklanmaya hazır olur olmaz yayınlanacaktır, sözleriyle cevap verdi.

Putinin yakın zamanda Prigojin ile görüşmediğini belirten Peskov, testlerin ve soruşturma çalışmalarının ne kadar süreceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Özellikle Afrikada büyük sözleşmeleri olan ancak şu anda lidersiz kalan Wagner Grubunun geleceği hakkındaki soruya Peskov Şu anda hiçbir şey söyleyemem, bilmiyorum, şeklinde cevap verdi.

Son güncelleme: 21:04 25.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı