• Turkhane Logo

Kremlin: Tahıl sevkiyatı için Ukrayna mayınları temizlemeli

BM'nin tahıl krizine çözüm için Ukrayna limanlarından güvenli koridor açma çalışmaları devam ederken, Rusya, Ukrayna'nın mayınları temizlemesi gerektiğini açıkladı.

18:50 07 Haziran 2022 Salı
Kremlin: Tahıl sevkiyatı için Ukrayna mayınları temizlemeli
BM'nin tahıl krizine çözüm için Ukrayna limanlarından güvenli koridor açma çalışmaları devam ederken, Rusya, Ukrayna'nın mayınları temizlemesi gerektiğini açıkladı.


Kremlin tarafından yapılan açıklamada, Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Azak Denizindeki iki büyük Ukrayna limanının tahıl sevkiyatına yeniden başlamaya hazır olduğu, ancak liman yollarındaki mayınların Kiev tarafından temizlenmesi gerektiği iletildi.  

Rusya, işgalin başlangıcından bu yana Ukrayna kıyılarının büyük bir bölümünü ele geçirdi. Rusya’nın savaş gemileri Karadeniz ve Azak Denizlerini kontrol ederek Ukraynanın ihracatını engelliyor ve tahıl fiyatlarını artırıyor.


Ukrayna ve Batı, Moskovayı gıda kaynaklarını tehdit etmekle suçluyor. Rusya ise bu durumdan Ukrayna’nın mayınlarını ve kendisine uygulanan yaptırımları sorumlu tutuyor.

Reutersin haberine göre, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Berdyansk ve Mariupol limanlarının operasyonlarına yeniden başladığını söyledi. Shoigu, Mariupol limanının mayın temizleme işlemi tamamlandı. Normal bir şekilde çalışıyor ve ilk kargo gemileri geldi” dedi.

20 MİLYONDAN TONDAN FAZLA TAHIL SEVKİYAT BEKLİYOR

Azak Denizi, Karadenizden daha sığ ve limanlarına yalnızca daha küçük gemiler erişebiliyor. Ukraynanın ana limanı Odesaya ise hâlâ erişilemiyor.

Ukraynada 20 milyon tondan fazla tahıl sevk edilmeyi bekliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy bunun sonbahara kadar 75 milyona çıkabileceğini söyledi.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere verdiği demeçte, Ukraynanın tahıl ihracatının gerçekleşmesi hâlâ kıyıları mayınlardan temizlemesi gerektiğini söyledi. Peskov, “Mayınların temizlenmesi, ordumuz tarafından herhangi bir silah taşımadıklarından emin olmak için kontrol edilen gemilerin limanlara girmesine, tahıl almasına ve yardımımızla uluslararası sulara dönmesine yol açacak dedi.

TÜRKİYE GEMİLERE KORUMA SAĞLAYABİLİR

Birleşmiş Milletler, Ukrayna limanlarından tahıl ihracatının nasıl yeniden başlatılacağı konusunda Kiev ve Moskova ile planlar üzerinde çalışıyor. Bu planlara göre Türkiye de Karadenizden güvenli geçişi sağlamak için koruma sağlamaya hazırlanıyor. Plan, küresel gıda krizine çözüm için güvenli bir koridor açmayı hedefliyor.

Öte yandan, Savunma Bakanı Hulusi Akar da Rusya ve Ukrayna ile yakın koordinasyon içinde olduklarını söyledi.

Hulusi Akar, dört tarafın da (Ukrayna, Rusya, BM, Türkiye) Odesa limanı açıklarında ve Ukrayna kıyılarındaki başka yerlerde yüzen mayınların nasıl temizleneceği ve bunu kimin yapacağı ve koridoru kimin koruyacağı üzerinde çalıştığını söyledi. Akar, “Konuyla ilgili epey bir ilerleme sağlandı. Teknik planlamalara yönelik konular üzerindeki çalışmalar devam ediyor” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da görüşmeler için çarşamba günü Türkiyeyi ziyaret edecek.

Son güncelleme: 18:50 07.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı