• Turkhane Logo

Kral Charles Almanya'da

Fransa ziyaretini ülkedeki grevler nedeniyle iptal eden İngiltere Kralı III. Charles'ın tahta çıkışının ardından yurt dışına yaptığı ilk ziyaret Almanya ile başladı.

08:19 30 Mart 2023 Perşembe
Kral Charles Almanya'da
Fransa ziyaretini ülkedeki grevler nedeniyle iptal eden İngiltere Kralı III. Charles'ın tahta çıkışının ardından yurt dışına yaptığı ilk ziyaret Almanya ile başladı.

Brexit sonrası Avrupa ile ilişkileri yeniden canlandırma çabalarının bir parçası olarak yapılan ziyaret çerçevesinde İngiliz hükümdar Berlindeki Brandenburg Kapısında askeri törenle karşılandı. Burada Federal Almanya kurulduktan sonra ilk kez bir yabancı devlet temsilcisi için askeri tören yapılmış oldu.

Daha sonra Almanya Cumhurbaşkanlığı konutu Bellevue Sarayına geçen Kral Charles, burada Cumhurbaşkanlığı Özel Defterini imzaladı.

İngiltere Kralı, Bellevue Sarayında Enerji dönüşümü ve sürdürebilirlik konulu etkinliğe ve Cumhurbaşkanı Steinmeierin kendisinin onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak.

Steinmeier: İngiltereden Avrupa jesti
Eylül ayında annesi Kraliçe Elizabethin ölümünün ardından yerine hükümdar olan III. Charles, ilk olarak Fransaya gidecekti ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macronun yeni emeklilik yasası nedeniyle yaşanan şiddetli toplumsal huzursuzluk nedeniyle turun bu kısmı iptal edildi.

Charles ve eşi Camillayı Berlinde karşılayan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, hükümdarın mayıs ayındaki taç giyme töreninden önce ilk devlet ziyareti için Fransa ve Almanyayı seçmesinin önemli bir Avrupa jesti olduğunu söyledi.

Steinmeier, Bugün, Britanyanın Avrupa Birliğinden çıkış sürecinin başlamasından tam altı yıl sonra, ilişkilerimizde yeni bir sayfa açıyoruz dedi.

Buckingham Sarayından yapılan açıklamada ise üç günlük ziyaret kapsamında III. Chralesın Berlin, Brandenburg ve Hamburg şehirlerinde sürdürülebilirlik ve Ukrayna krizi gibi iki ülkenin karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında temaslarda bulunacağı belirtildi.  

Perşembe günü Berlinde Alman parlamentosunun alt kanadı Bundestaga hitap edecek İngiliz hükümdar, savaştan kaçarak Almanyaya sığınan bir milyon Ukraynalıdan bazılarıyla bir araya gelecek.

Steinmeier geçen elüldeki Kraliçe Elizabethin cenaze töreninde Charlesı Almanyaya davet etmişti. İngilterede bu tür devlet ziyaretleri konusunda nihai kararı İngiliz hükümeti veriyor. Birçok uzman Avrupa ile ilişkileri yeniden kurma çabası çerçevesinde İngiltere Başbakanı Rishi Sunakın bu teklife yeşil ışık yaktığı belirtiliyor.

İngiltere 2022de Almanyanın en önemli beşinci ticaret ortağı iken şu anda Çekyanın ardından 11. sıraya gerilemiş durumda.

Son güncelleme: 08:19 30.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı