• Turkhane Logo

'Koronavirüs laboratuvardan kaçtı' iddiası... ABD İstihbarat raporu tamamlandı!

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla hazırlanan pandemi raporunda Covid-19'un kökeniyle ilgili

17:03 26 Ağustos 2021 Perşembe
'Koronavirüs laboratuvardan kaçtı' iddiası... ABD İstihbarat raporu tamamlandı!
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden'ın talimatıyla hazırlanan pandemi raporunda Covid-19'un kökeniyle ilgili

Euronewste yer alan haberde, ABD basınına göre, istihbarat yetkilileri, üç aylık araştırma ve analizden sonra, kısmen Çinin yeterli açıklama sağlayamaması nedeniyle net bilgiye ulaşamadı.

Joe Biden, çok gizli raporu salı günü aldı; ancak araştırma, uzmanların kesin bir açıklama üzerinde anlaşamaması üzerine sonuçsuz kaldı.
Wall Street Journal, kimliği belirsiz iki üst düzey ABD yetkilisine de dayanarak, Çinin yeterli bilgi vermemesinin bunun bir nedeni olduğunu yazdı.
Washington Posta göre, istihbarat servisleri, önümüzdeki günlerde raporun kamuya açıklanması için bazı bölümlerinin gizliliğini kaldırmaya çalışacak.
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, incelemenin birden fazla kurumdan düzinelerce analist ve istihbarat yetkilisini içerdiğini söylemişti.
Çinin Vuhan kentindeki bir laboratuvar kazası teorisi, son aylarda ABDde tartışılmaya başlandı. Laboratuvar hipotezine şiddetle karşı çıkan Çin, Washingtonu komplo teorileri yaymakla suçluyor.
Çin, ABDyi Covid-19 virüsünün kökenini politikleştirmekle suçladı
Çin, ABDyi yeni tip koronavirüsün kökenine dair araştırmaları politikleştirmekle itham etti.
Dışişleri Bakanlığı Silah Kontrol Genel Müdürü Büyükelçi Fu Cong, yabancı gazetecilere verdiği brifingde, Covid-19un kökenine ilişkin ABD istihbarat raporunun açıklanmasından önce, ABDnin virüsün kökeni konusunda Çini suçlayarak konuyu siyasileştirdiğini ifade etti.
Büyükelçi Fu Çini günah keçisi yapmak ABDyi aklamaz, eğer Çini temelsiz şekilde suçlamak istiyorlarsa Çinden gelecek karşı saldırıya da hazır olmaları lazım. ifadesini kullandı.
Covid-19un kökenine ilişkin tartışmalar
Joe Biden 26 Mayısta, İstihbarat Topluluğundan, bizi kesin bir sonuca daha da yakınlaştıracak bilgileri toplama ve analiz etme çabalarını iki katına çıkarmalarını ve bunu bana 90 gün içinde rapor etmelerini istedim. ifadesini kullandı.
Trump yönetimi zamanında da, pek çok kez virüsün yayılmasından dolayı Pekin suçlandı; ABD istihbaratının geçen yılın sonunda yayınlanan raporunda virüsün Vuhandaki laboratuvardan çıkmış olabileceğine ilişkin bulgulardan bahsedildi.
DSÖ heyeti Vuhanda sonuca varamadı
Daha önce virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılması talebini reddeden Çin, uluslararası baskıların artmasıyla DSÖ heyetinin Vuhanda incelemeler yapmasına izin verdi.
DSÖ, ilk vakaların ortaya çıktığı Çinin Vuhan kentine, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir heyet gönderdi.
İnceleme sürecinde bazı heyet üyeleri, Çinli yetkililerin salgının başındaki ilk vakalarla ilgili kendi hazırladıkları özetleri ve veri analizlerini kendilerine verdiğini, ancak ham bilgileri paylaşmayı reddettiğini açıkladı.
Heyet, 29 Ocakta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarının yanı sıra virüsün bir kaza sonucu dışarı çıktığı iddialarına konu olan Vuhan Viroloji Enstitüsünde de incelemeler yaptı.
2002-2003 yıllarındaki Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgınının ardından, yarasa koronavirüslerinin genetik bilgilerinin olduğu bir arşiv oluşturmak amacıyla kurulan enstitü, Covid-19un buradaki laboratuvarda yapay üretildiği ve yanlışlıkla dışarı çıktığı iddialarına konu olmuştu.
Çinli yetkililer, söz konusu iddiaları reddetmiş, Covid-19un başka bir ülkede ortaya çıktığı ve ithal dondurulmuş deniz ürünleriyle ülkeye geldiğine dair kanıtlanmayan, karşı iddialar ortaya atmıştı.
Covid-19 ilk kez Vuhandaki gıda pazarında görüldü
Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez, Çinin 31 Aralık 2019da Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının ortaya çıktığını DSÖye bildirmesiyle haberdar olmuştu.
Hastalık, ilk kez Vuhanda deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan solunum rahatsızlığı şikayetiyle 17 Kasımda ilk hasta hastaneye başvurmuştu.
Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa, yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

Son güncelleme: 17:03 26.08.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı