• Turkhane Logo

Koronada tarihi an: Pfizer'in aşısı Britanya'da ilk kez yaşlı bir kadına uygulandı

Dünya çapında 67 milyondan fazla vaka, 1.5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüste pandemisinde tarihi bir an yaşandı.

12:29 08 Aralık 2020 Salı
Koronada tarihi an: Pfizer'in aşısı Britanya'da ilk kez yaşlı bir kadına uygulandı
Dünya çapında 67 milyondan fazla vaka, 1.5 milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüste pandemisinde tarihi bir an yaşandı.



Pfizer ve BioNTechin geliştirdiği koronavirüs aşısı ilk kez onaylı olarak Britanyada yapıldı.

Aşının ilk uygulandığı kişi, 90 yaşındaki Margaret Keenan isimli bir kadın oldu. 


Britanya, tarihinin en büyük aşılama programını bugün başlattı.

Pfizer ve BioNTechin geliştirdiği koronavirüs aşısı Kuzey İrlandadan Margaret Keenan isimli 90 yaşında bir kadına yapıldı.

Keenan, kendini ayrıcalıklı hissettiğini söyledi.

Britanyada koronavirüs aşıları ilk olarak 80 yaş üstüne ve bazı sağlık ve bakım hizmeti çalışanlarına yapılacak. 

Planlanan prosedüre göre aşı olanlar birer aşı kartına sahip olacak, üç hafta sonra uygulanması gereken ikinci doz aşı için randevu verilecek ve ayrıca  aşılanacak kişilere hatırlatma uyarısı gönderilecek.

İngiliz hükümeti, üretimi Belçikada yapılan aşının tedariki için gerekirse askeri uçakları havalandıracak. Biontech ve Pfizerin geliştirdiği aşı iki doz halinde uygulanıyor.

İngiltere, aşıya kullanım izni verdikten sonra yaklaşık 40 milyon doz aşı sipariş etmişti. Ancak bir kişiye iki doz halinde yapılan aşı, şimdilik sadece 20 milyon İngilize yetecek miktarda. Bu da İngiltere nüfusunun üçte birinden azına tekabül ediyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da Biontech ve Pfizerin yaptığı kullanım izni başvurusunu henüz inceleme sürecinde. AB ve ABDde başvuruya Aralık ortasında izin çıkması bekleniyor.

Biontech ve Pfizerin geliştirdiği BNT162b2 kodlı aşının, yapılan kapsamlı testlerin ardından etkisinin Covid-19a karşı yüzde 95 koruma sağladığı saptanmıştı.

Aşının tüm yaş gruplarında ve farklı demografik özellikleri olan kişilerde hemen hemen aynı oranda koruma sağladığı ve ciddi bir yan etkisinin de görülmediği belirtiliyor. Aşının 65 yaş üstündekilerde ise yüzde 94 koruma sağlıyor.

Son güncelleme: 12:29 08.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı