• Turkhane Logo

Korkutan gelişme: O nükeer santral tamamen durdu!..

Çatışmalar yüzünden

11:00 12 Eylül 2022 Pazartesi
Korkutan gelişme: O nükeer santral tamamen durdu!..
Çatışmalar yüzünden

DWnin haberine göre, Ukraynayı işgal eden Rus ordusu tarafından geçen Mart ayında ele geçirilen Zaporijya Nükleer Santralinde üretim faaliyetlerin tamamen durduğu açıklandı. Santralin işletmesinden sorumlu Ukraynanın resmi kurumu Energoatomdan yapılan açıklamada, santralin işler haldeki son reaktörünün de sabaha karşı kapatıldığı bildirildi. Bölgedeki çatışmalar yüzünden Zaporijya Santralinin altı reaktörünün elektrik şebekesiyle bağlantısı geçen hafta kesilmiş, reaktörler sadece bir kaç gün daha soğutma sistemlerine yetecek kadar elektrik üretmişti.

Energoatom, santrale dışarıdan gelen elektrik hattının kesilmesi riskinin yüksek olduğunu, bu durumda reaktörleri soğutmak ve nükleer erimeyi önlemek için acil durum dizel jeneratörlerinin devreye alınacağını bildirdi. Tesisin yöneticisi Associated Press (AP) haber ajansına yaptığı açıklamada santralin 10 günlük dizel yakıtı bulunduğunu aktardı.

Ukrayna elektriğinin beşte birini karşılayan santral

Energoatom, Rus güçlerinin bir an önce Zaporijya Santralini terk etmesini ve santral çevresinde askerden arındırılmış bölge oluşturulmasını istedi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA)da santral çevresinde güvenli bölge oluşturulması talebinde bulunuyor.
Ukraynanın güneyindeki Enerhodar kentinde bulunan Zaporijya, Avrupanın en büyük nükleer santrali. 1984 ile 1995 yılları arasında kademeli olarak faaliyete başlayan santralin reaktörleri Ukraynanın elektrik ihtiyacının yüzde 20sini karşılıyor.

Rusyanın bölgedeki saldırıları nedeniyle bir süredir nükleer felaket yaşanabileceği korkusu belirmişti. Santralin 4 Martta işgal edildiği sırada yaşanan çatışmalarda tesisin eğitim binasında yangın çıkmış, itfaiyenin verdiği bilgilere göre Rus askerleri yangın söndürme ekiplerinin santrale girmesine saatler sonra izin vermişti.

Son güncelleme: 11:00 12.09.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı