• Turkhane Logo

Kolombiya ile Venezuela diplomatik ilişkileri yeniden normalleştirecek

Kolombiya'nın yeni Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, komşu ülke Venezuela ile bozulan diplomatik ilişkilerin yeniden düzeltileceğini bildirdi.

06:28 29 Temmuz 2022 Cuma
Kolombiya ile Venezuela diplomatik ilişkileri yeniden normalleştirecek
Kolombiya'nın yeni Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, komşu ülke Venezuela ile bozulan diplomatik ilişkilerin yeniden düzeltileceğini bildirdi.


Kolombiyanın yeni Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, komşu ülke Venezuela ile bozulan diplomatik ilişkilerin yeniden düzeltileceğini bildirdi.

Venezuelanın Kolombiya sınırındaki Tachira eyaletinde mevkidaşı Carlos Faria ile bir araya gelen Leyva, bozulan ilişkilerin onarılacağını söyledi.


Görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Feria, Vakti geldiğinde ülkelerimizi temsil edecek ve farklı konsolosluklarda çalışması gereken tüm ekiplerimizin derhal görevlerine başlaması konusunda anlaştık. ifadesini kullandı.

Leyva da iki ülkenin 2 bin 200 kilometreden fazla sınıra sahip olduğunu anımsatarak, Büyükelçilerin ve diğer diplomatik konsolosluk yetkililerinin atanmasıyla, önümüzdeki 7 Ağustostan itibaren ikili ilişkilerin kademeli olarak normalleştirilmesi için taraflar isteğini ortaya koydu. dedi.

Kolombiyanın seçilmiş Cumhurbaşkanı Gustavo Petronun 7 Ağustosta görevi devraldıktan hemen sonra Venezuelaya büyükelçi atayacağı bilgisi paylaşıldı.

Kolombiyada 19 Haziranda düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Petro, 22 Haziranda Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile yaptığı telefon görüşmesinde iki ülke kara sınırının açılmasını ele aldıklarını duyurmuştu.

İki ülke ilişkileri Ocak 2019da kesintiye uğramıştı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque hükümetinin, Venezuelada 23 Ocak 2019da kendisini devlet başkanı ilan eden dönemin Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaidoyu meşru devlet başkanı olarak tanımasının ardından iki ülke ilişkileri kesintiye uğramıştı.

Venezuela hükümeti, 23 Şubat 2019daki açıklamasında, Kolombiyanın ciddi ve yasa dışı tehditlerini gerekçe göstererek bu ülkeyle olan sınırı geçici kapatma kararı almıştı.

Maduro, 24 Şubat 2019da basına verdiği demeçte, Kolombiya ile diplomatik ilişkileri kestiklerini, ayrıca Kolombiya Büyükelçisine Venezuelayı terk etmesi için 24 saat verdiklerini açıklamıştı.

Venezuela ve Kolombiyalı yetkililerin sınırları yeniden açma görüşmeleri en son 6 Eylül 2021de gerçekleşmiş, müzakerelerin ilerleme olmakla beraber devamı getirilmemişti.

Son güncelleme: 06:28 29.07.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı