• Turkhane Logo

Kızıldeniz'de gerginlik tırmanıyor: Ticaret gemisi füzelerle vuruldu

Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de bir ticaret gemisini vurduklarını duyurdu.

23:57 26 Aralık 2023 Salı
Kızıldeniz'de gerginlik tırmanıyor: Ticaret gemisi füzelerle vuruldu
Yemen’deki İran destekli Husiler, Kızıldeniz’de bir ticaret gemisini vurduklarını duyurdu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, Kızıldeniz’ede MSC United’a ait bir gemiyi yaptıkları uyarıların ardından füzelerle hedef aldıklarını bildirdi.

Sözcü ayrıca İsrail’in Elyat şehrini ve Filistin’de işgal edilen bölgeleri insansız hava araçlarıyla vurduklarını söyledi.

KÜRESEL TİCARET TEHDİT ALTINDA

Husilerin saldırıları, Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12sinin yapıldığı Süveyş Kanalından geçişleri tehlikeye atıyor.

Lojistik şirketleri, yüzlerce geminin rotasını Husilerin tehditlerinden dolayı farklı yönlere çevirdi. Bazı Avrupalı şirketler de bölgeden geçmesi istenen gemiler için ek ücret uygulanacağını duyurdu.

KIZILDENİZ’DEKİ SALDIRILAR

Yemendeki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasımdaki televizyon konuşmasında, Kızıldenizde İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri de 19 Kasımda X sosyal medya hesabından, İsrailin abluka altındaki Gazze Şeridine yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babul Mendep Boğazında Unity Explorer ve Number Nine adlı iki İsrail gemisine İHA ve füze saldırısı düzenlemişti.

CENTCOM ise 4 Aralıkta X sosyal medya platformundan, Kızıldenizin güneyindeki uluslararası kara sularında 3 ticari gemiye 4 saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

Bölgede güvenlik durumunun kötüleşmesinin ardından dünyanın en büyük konteyner şirketi İtalyan-İsviçre ortaklı Mediterranean Shipping Company (MSC), Maersk, Alman taşımacılık şirketi Hapag-Lloyd, Fransız gemicilik şirketi CMA CGM ve İngiliz enerji şirketi BP Kızıldenizdeki tüm seferlerini askıya almıştı.

Daha sonra Maersk, gemilerinin rotasını Babul Mendeb Boğazı yerine Ümit Burnuna yönlendirerek, uzun yolculuğun getirdiği ekstra maliyetleri karşılamak için ek taşıma ücretleri açıklamıştı.

Husilerin saldırıları, Akdenizi Kızıldenize bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan ve küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12sinin yapıldığı Süveyş Kanalından geçişleri tehlikeye atıyordu.

Kızıldenizde ticari gemilerin uğradığı saldırılar ve şirketlerin peş peşe aldığı kararlar, küresel ekonomide yeni bir tedarik zinciri krizinin başlayacağına ilişkin endişeleri artırmıştı.

ABD yönetimi, 6 Aralıkta Yemen’deki Husi güçlerinin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası Deniz Görev Gücü kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralıkta Refah Muhafızı Operasyonu (OPG) adında çok uluslu bir misyonun oluşturulduğunu duyurmuştu.

Son güncelleme: 23:57 26.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı