• Turkhane Logo

Kırım Tatar Türkü Umerov, Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı oldu

Rüstem Umerov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından sonra, Moskova ile özellikle esir takası ve sivillerin tahliyesi konularında gizli görüşmelerde yer aldı.

09:50 04 Eylül 2023 Pazartesi
Kırım Tatar Türkü Umerov, Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı oldu
Rüstem Umerov, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasından sonra, Moskova ile özellikle esir takası ve sivillerin tahliyesi konularında gizli görüşmelerde yer aldı.





Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kırım Tatar Türkü Rüstem Umerov’u Savunma Bakanı olarak atadı.



Zelenskiy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna Savunma Bakanı’nı değiştirme kararı aldım. Oleksey Reznikov, 550 günden fazla süren geniş çaplı savaşı yaşadı. Bakanlığın hem orduya hem de topluma yönelik yeni yaklaşımlara ve yeni etkileşim biçimlerine ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Şimdi bakanlığın başına Rüstem Umerov geçmelidir.” ifadelerini kullandı.



Zelenskiy, parlamentonun söz konusu kararı destekleyeceğini ümit ettiğini belirtti.



Oleksey Reznikov, 2021’den beri Ukrayna’nın Savunma Bakanlığı görevini yürütüyordu.



Rüstem Umerov kimdir?



Rüstem Umerov, Moskova ile hassas müzakerelerde Kiev’i temsilen Kırım Tatar toplumunun önde gelen liderlerinden biri oldu.



1982 doğumlu Umerov, Ukrayna tarihinde bakanlık görevini üstlenecek ilk Kırım Tatarı olacak.



Kırım Tatar Türk halkının lideri ve Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun danışmanı olan Umerov, daha önce Ukrayna Devlet Mülkiyet Fonu Başkanlık ve Ukrayna Devlet Başkanı’nın özel temsilcisi görevini üstlendi.



Devlet Başkanı’na bağlı Ukrayna’nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Komiseri Umerov, Şubat 2022’den bu yana Ukrayna’nın Rusya ile müzakere ekibinde yer alıyor.



41 yaşındaki Umerov, ailesinin Stalin döneminde sürgüne gönderildiği o zamanki Sovyet cumhuriyeti Özbekistan’da doğdu.



Tatarların 1980’ler ve 1990’larda geri dönmelerine izin verildiğinde Umerov, ailesiyle birlikte çocuk yaştayken Kırım’a yerleşti.



Kırım nüfusunun yaklaşık 15’ini oluşturan Tatarlar, Rusların 2014’te düzenlediği bağımsızlık referandumunu büyük ölçüde boykot etti. 



Bunun sonucunda Moskova, Tatar Müslüman azınlığın geleneksel meclisini ‘aşırılık yanlısı bir örgüt olarak’ tanımlayarak yasakladı.



Rüstem Umerov, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin başlamasından sonra, Moskova ile özellikle esir takası ve sivillerin tahliyesi konularında gizli görüşmelerde yer aldı.

Son güncelleme: 09:50 04.09.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı