• Turkhane Logo

Kırgızistan tercihini yaptı

Kırgızistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden milliyetçi aday Sadır Caparov zaferle çıktı.

11:01 11 Ocak 2021 Pazartesi
Kırgızistan tercihini yaptı
Kırgızistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden milliyetçi aday Sadır Caparov zaferle çıktı.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu eski Başbakan Caparovun cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyların neredeyse yüzde 80ini elde ettiğini açıkladı ve böylece ikinci tura gerek kalmadı.

Komisyon ayrıca, ülkenin yönetim şeklinin belirlenmesi ve cumhurbaşkanına daha fazla yetki verecek devlet başkanlığı yönetim sistemine geçilmesi için yapılan referandumda da seçmenlerin yüzde 80inin kabul oyu kullandığını açıkladı.
Sadır Caparov kimdir?
52 yaşındaki Caparov, Kırgızistan Beden Eğitimi ve Spor Enstitüsü ile Kırgızistan-Rusya Slovyan Üniversitesi (KRSÜ) Hukuk Fakültesinde eğitim aldı. Memleketi Issık Göl bölgesinden iki dönem milletvekili seçilen Caparov, siyasette, Issık Göl bölgesinde Kanadalıların işlettiği Kumtor altın madeninin kamulaştırılmasını savunmasıyla tanındı.
Caparov, ülkenin ikinci Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyevin başdanışmanlığını ve onun iktidarında Kırgızistan Yolsuzluğu Önleme Ajansı Başkanlığı görevlerini yürüttü.
Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayevin iktidarı döneminde yaklaşık 3,5 yıl hapis yatan Caparov, bu sırada anne, babasını ve oğlunu kaybetti.
Kumtor altın madeninin kamulaştırılmasından vazgeçen Caparovun vaatleri arasında güçlü devlet başkanlığı yönetim sistemi, yolsuzlukla mücadele ve kısa sürede ülkeyi kalkındırma projeleri bulunuyor.
Düşük katılım oranı

Kırgızistan Merkez Seçim ve Referandum Komisyonu, oylamada, yerel saatle 18.00 itibarıyla katılım oranının yüzde 33,13 olduğunu açıkladı. Komisyon, ülke içinde açılan 2 bin 474 sandıkta, 3 milyon 563 bin 574 kayıtlı seçmenden 1 milyon 180 bin 515inin oyunu kullandığını belirtti. Ülke dışında açılan 45 sandıkta kayıtlı yaklaşık 50 bin seçmenden ise 9 bin 869unun oyunu kullandığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanlığı erken seçim süreci
Kırgızistanda 4 Ekimde yapılan parlamento seçim sonuçlarının iptalini talep eden muhalefet parti taraftarlarının düzenlediği gösteriler büyürken göstericilerin bir bölümü, Caparovu cezaevinden çıkararak, geçici başbakan ilan etmiş, Cumhurbaşkanı Ceenbekov da meclisten güvenoyu alan Caparovun başbakanlığında kurulan yeni kabinenin üyelerinin atanmalarına ilişkin kararı imzalamıştı.
Ceenbekovun istifasının ardından Caparovun destekçileri parlamentonun kendini feshetmesini talep etmişti.
Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekovun istifasının ardından cezaevinden çıkarılan Caparov, önce başbakanlık koltuğuna oturmuş ardından da cumhurbaşkanlığı yetkililerinin kendisine devredildiğini duyurmuştu.

Son güncelleme: 11:01 11.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı