• Turkhane Logo

Kırgızistan İnandı’nın kaçırılmasına ilişkin Türkiye’ye nota verdi

Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'nın bugün Bişkek'teki Türk Büyükelçisine MİT'in Orhan İnandı'yı kaçırmasını protesto eden bir nota verdiği bildirildi.

14:34 06 Temmuz 2021 Salı
Kırgızistan İnandı’nın kaçırılmasına ilişkin Türkiye’ye nota verdi
Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı'nın bugün Bişkek'teki Türk Büyükelçisine MİT'in Orhan İnandı'yı kaçırmasını protesto eden bir nota verdiği bildirildi.



Kırgızistan Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan’ı Bakanlığa çağırarak Sapat Eğitim Kurumları’nın kurucusu ve eski Genel Müdürü Orhan İnandı’nın kaçırılmasına ilişkin olarak bir protesto notası verdiği açıklandı.

Bakanlık sözcüsü, İnandı’nın kaçırılmasını protesto etmek üzere Cumhurbaşkanı Sadır Caparov’un talimatı doğrultusunda Türk Büyükelçisine bir nota verildiğini açıkladı. Sözcü ayrıca “Kırgız Dışişleri Bakanlığı, Orhan İnandı’nın Kırgız Cumhuriyeti’ne iade edilmesi ve Kırgız Cumhuriyeti vatandaşı olarak haklarını ve meşru menfaatlerini Kırgız Cumhuriyeti anayasası ve uluslararası hukuk normlarına uygun olarak korumak için her türlü çabayı gösterecektir.” dedi.


Öte yandan Kırgız milletvekilleri Kırgız vatandaşlığı olan İnandı’ın Türk istihbaratı tarafından kaçırılmasına tepki gösteren açıklamalarda bulundu. Milletvekili Dastan Bekeşev “Ülkemizde diğer istihbarat servislerinin istediklerini yapmasına izin veren istihbarat teşkilatımız için bu olay bir yüzkarasıdır.” dedi.

“BUNA FIRSAT VEREN İSTİHBARAT SERVİSİMİZE YAZIKLAR OLSUN”

Bekeşev, “Öncelikle, başka bir ülkenin istihbarat servisinin ülkemizde rahat bir şekilde operasyon yapıp vatandaşımızı kaçırmalarına fırsat veren kendi istihbarat servisimize yazıklar olsun. Bu yaşanan olay, istihbarat birimlerimizin seviyesinin bir göstergesidir. Karşı istihbarat önleme adına hiçbir önlemimiz yokmuş” açıklaması yaptı.

“MÜDAHALEYE AÇIK ÜLKE İMAJI OLUŞTURDU”

Dışişleri Bakanlığı’nın acil bir şekilde tepki vermesi gerektiğini belirten Bekeşev, “Başından itibaren bu olaya ilgili devlet birimlerinin gereken ilgiyi göstermemeleri, uluslararası toplum nazarında ülkemizi zor duruma düşürdü. Uluslararası toplum nazarında müdahaleye açık ve kontrol edilebilir ülke imajı oluşturdu” dedi.

“İNSANLAR KENDİLERİNİ ALDATILMIŞ HİSSEDİYOR”

Yaşanan bu olayın Kırgızistan ve Türkiye ilişkileri açısından çok talihsiz ve üzücü bir hadise olduğunu ifade eden Kırgızistan Meclis Başkan Yardımcısı Aida Kasımalieva ise “Yaşanan bu üzücü hadise ülkemiz için onur ve egemenlik meselesidir. Bu her bir vatandaşımız için de aynıdır. Facebook’ta ve sosyal ağlarda kiminle konuşursam konuşayım bu hadise konusunda, insanların ülke yönetimine karşı eleştirileri ve farklı yorumlarımda bulunuyorlar. Bu konuda objektif gerekçeleri ve haklı nedenleri var. Orhan İnandı’nın Türkiye’ye götürüldüğü ortaya çıktı. İnsanlar kendilerini aldatılmış hissediyorlar” şeklinde konuştu.

“DEVLET VATANDAŞINI KORUMALI”

Devletin vatandaşını korumakla yükümlü olduğunu kaydeden Kasımalieva, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekilleri olarak uluslararası uzmanların ve uluslararası kuruluşların dahil olduğu bir soruşturma talep edeceğiz. Dışişleri Bakanlığı sessiz kalmamalı. Orhan İnandı, Kırgızistan vatandaşıdır. Devlet, Kırgızistan’ın her vatandaşından sorumludur ve onları korumalıdır.”

Son güncelleme: 14:34 06.07.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı