• Turkhane Logo

Kiev yakınlarındaki 64 kilometrelik Rus askeri konvoyu neden durdu?

İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre, Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki 64 kilometrelik askeri konvoyu 3 gündür pek ilerleyemedi.

11:32 04 Mart 2022 Cuma
Kiev yakınlarındaki 64 kilometrelik Rus askeri konvoyu neden durdu?
İngiltere Savunma Bakanlığı'na göre, Rusya'nın, Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki 64 kilometrelik askeri konvoyu 3 gündür pek ilerleyemedi.

Ancak ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yetkilileri, Rusyanın hâlâ 3 milyon insanın yaşadığı şehri kuşatarak ele geçirmek istediğini söylüyor.

BBCnin bölgeden gelen ve konvoyun boyutunu gösteren son uydu görüntülerine dair haberinde, yakında bir saldırı düzenlenebileceğine işaret ediyor.

Ancak İngiltere ve ABD yetkilileri konvoyu lojistik bir sorunun yavaşlatmış olabileceğini söylüyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı bu sabah yapılan istihbarat güncellemesinde, konvoyun son üç gün içinde çok az fark edilebilir bir ilerleme kaydettiğini ve Kievden 30 kmden uzakta kaldığını belirtti.
Konvoy neden durdu?
Zırhlı araçlar, tanklar ve toplardan oluşan devasa konvoyun durmasının birkaç nedeni olabilir. Burada akla lojistik sorunlar, Ukraynanın beklenmedik direnişi ve Rus birliklerinin moralinin düşük olması geliyor.

İngiltere hükümetine göre, lojistik olarak mekanik arıza ve tıkanıklık, sorunlara neden olabiliyor. Yiyecek ile yakıtın yetersiz olduğu söyleniyor. Ayrıca kalitesiz ve bakımsız lastiklerin de problem yaratabileceğine dair raporlar var.

İngiltere Silahlı Kuvvetlerinde komutanlık yapmış olan emekli General Richard Barrons, BBC Radyosunda yayımlanan Today programında, Yakıt, yiyecek, yedek parça ve lastik temin etmekte büyük bir lojistik başarısızlık var dedi.

Ancak Barrons hatalı radyo ağları ve açık ağlarda iletişim gibi komuta ve kontrol problemlerinin daha büyük sorunlara yol açabileceğini belirtti.


Kiev yakınlarındaki konvoy
Pentagon yetkilileri de Rusyanın lojistik sorunları olduğunu söyledi. Yetkililer, Kaydedemedikleri ilerlemeyi ve kaybedilen zamanı nasıl telafi edeceklerini yeniden değerlendirdiklerini ve tekrar gruplandırma yapıldığını ekledi.

Pentagona göre, Ukraynanın direnişinin de konvoyun ilerlemesini engellediği sanılıyor. Ancak bakanlık bu iddiayı doğrulayamayacağını kaydetti.

Konvoyun hareketsizliğinin bir nedeni de, Ukraynanın beklenenden daha güçlü direnmesinin Rusyanın moralini etkilemesi gösterilebilir.

Eski Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksandr Danylyuk BBCye yaptığı açıklamada, Başkent Kievi savunan Ukrayna askerlerinin motivasyonuyla kıyaslanırsa, bu konvoyda bekleyenlerin morali her geçen gün azalıyor dedi.



Konvoy imha edilebilir mi?
Ukraynanın bir miktar hava gücü var ve diğer Rus konvoylarını yok etmek için güçlü Türk yapımı SİHAları kullanıyor. Ancak General Barronsa göre Kiev, bu büyüklükte bir konvoyu yok etmek için gerekli askeri güce sahip değil.

General Barrons, Rusyanın konvoy çevresinde Ukrayna hedeflerini vuracak güce de sahip olduğunu söylüyor. Dolayısıyla konvoya yapılacak bir hava saldırısında, Ukrayna zaten sınırlı olan hava kuvvetlerinin bir bölümünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalacak.

NATOnun konvoyu imha etmeyi değerlendirmesini önerenler var. Ancak böylesi bir hamle, iki nükleer güç arasında savaş riskinin doğması demek.

Batılı ülkeler defalarca, Ukraynada çatışmaya doğrudan karışmak gibi bir niyetlerinin olmadığını açıkladı.

Konvoy bundan sonra ne yapacak?
Tüm bu sorunlara rağmen, Kievin kuzeyinde büyük bir Rus askeri teçhizatı olduğu ve Rusların bir noktada ilerleyebilme ihtimalleri olduğu bir gerçek.

İngiliz ordusunun eski komutanlarından General Lord Dannatt BBCye yaptığı açıklamada, Bu devasa konvoy, başkenti kuşatacak dedi. Dannatta göre, Rusların Kievi sokak sokak ele geçirme girişimin çok zarar verici sonuçları olacak.

General Barrons, konvoyun hala Kieve büyük zarar verebilecek askeri kapasiteye sahip olduğunu söylüyor.

Barronsa göre konvoy, Kievi topçu ve piyade güçleriyle kuşatacak bir gücün parçası olabilir.

Barrons bu noktada, Rusların iki seçeneği olacağını söylüyor. Ya Ukraynalılara teslim olmaları için ültimatom verecekler ya da Kievin pes etmeyeceğini kabul ederek Ukraynanın ikinci şehri Harkovda olduğu gibi saldırıya geçecekler.

Son güncelleme: 11:32 04.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı