• Turkhane Logo

Kaşıkçı cinayeti raporu 26 Haziran’da BM’ye sunulacak

Birleşmiş Milletler yargısız infazlar araştırmacısı Agnes Callamard, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesi ilgili raporunu açıklayacak.

14:36 19 Haziran 2019 Çarşamba
Kaşıkçı cinayeti raporu 26 Haziran’da BM’ye sunulacak
Birleşmiş Milletler yargısız infazlar araştırmacısı Agnes Callamard, Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğunda öldürülmesi ilgili raporunu açıklayacak.



 Agnes Callamard, Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim 2018’de başkonsoloslukta öldürülmesi ile ilgili uluslararası araştırmaya başkanlık etmişti. Callamard, geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada kanıtların Suudi yetkililer tarafından “planlanan ve işlenen” acımasız bir cinayete işaret ettiğini söylemişti. Cinayet sonrası Kaşıkçı’nın cesedine veya parçalarına ulaşılamamıştı.

Türkiye’nin ABD’ye ve bazı ülkelere verdiği ses kayıtlarına işaret eden Callamard, kendisiyle birlikte adli tıp ve hukuk uzmanlarının Türk istihbaratı tarafından tespit edilen “ürpertici ve korkunç ses kayıtlarına” erişim imkanı olduğunu söylemişti.


RAPOR, BAZI DEVLET VE KİŞİLERİN CEZAİ SORUMLULUĞU KONUSUNDA TAVSİYELER İÇERECEK 

Callamard’ın raporunun hangi devlet ve kişilerin cezai sorumluluğu olduğu konusunda tavsiyeler içermesi de bekleniyor. Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı, Suudi Arabistan’daki yönetime muhalif görüşleriyle biliniyordu.

Türkiye ile birlikte Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) ve batılı ülkeler cinayetten dolayı Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ı suçlamışlardı. Suudi yönetimi ise suçlamaları reddetmiş cinayetle ilgili 11 alt düzeyli görevliyi suçlamış ve tutuklamıştı.

Agnes Callamard, Suudi Arabistan’daki gizli duruşmaları eleştirmiş ve yargılamaların şeffaflıktan yoksun olduğunu belirtmişti. Callamard, Suudi Arabistan yönetiminden tutuklananların isimlerini ve kendilerine yöneltilen suçlamaları açıklamasını açıklamaya çağırmıştı.



RAPOR, BM İNSAN HAKLARI KONSEYİNE SUNULACAK 

Callamard, hazırladığı raporu 26 Haziran’da Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak. 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi’nin üyeleri arasında Suudi Arabistan da bulunuyor. Fransız vatandaşı Agnes Callamard, aynı zamanda New York Columbia Üniversitesi’nde “Küresel İfade Özgürlüğü” İnisiyatifinin başkanlığını yürütüyor.

Son güncelleme: 14:36 19.06.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı