• Turkhane Logo

Kanada, Türkiye'yle 'İHA yasağını' kaldırmak için görüşmeye başladı

Kanada'nın Türkiye'ye uygulanan insansız hava aracı (İHA) parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için Ankara ile görüşmelere başladığı belirtildi.

01:00 15 Temmuz 2023 Cumartesi
Kanada, Türkiye'yle 'İHA yasağını' kaldırmak için görüşmeye başladı
Kanada'nın Türkiye'ye uygulanan insansız hava aracı (İHA) parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için Ankara ile görüşmelere başladığı belirtildi.

Euronewste yer alan habere göre Kanada, Türkiyenin İsveçin NATOya katılmasına yeşil ışık yakmasınının ardından Ankaraya uygulanan insansız hava aracı (İHA) parçaları ihracatı kısıtlamasını kaldırmak için görüşmelere başladı.

Reutersa konuşan bir kaynak, Kanadanın, İHA konusunda dondurulan görüşmelerin Türkiyenin İsveçin NATOya üyeliğini onaylamayı taahhüt etmesi koşuluyla yeniden açmayı kabul ettiğini söyledi.

Türkiyenin NATO zirvesi öncesinde Kanadanın ihracat kontrollerinin de nihai görüşmeye dahil edilmesini istediği ve Ankaranın bu konuda bir paket anlaşma istediği belirtildi.

Bir Türk savunma bakanlığı yetkilisi de Türkiyenin Kanada ile ihracat kısıtlamalarını kaldırmak için görüşmelerde bulunup bulunmadığı sorusuna Vilnius Zirvesinde bu konuda belirli bir ilerleme kaydedildiği cevabını verdi.

NATO müttefiklerinin birbirlerine ihracat kısıtlamaları getirmesinin kabul edilemez olduğunu belirten yetkili, Ancak Vilnius Zirvesinde yapılan görüşmelerin sonuçlarını ve alınan kararları takip edeceğiz dedi.

Türkiyenin savunma sanayii için önemli bir hamle olarak görülen adım kapsamında NATO üyesi Kanadanın optik ekipman da dahil olmak üzere insansız hava aracı parçalarının Ankaraya gönderilmeye başlanması bekleniyor.

Kanada, Türkiyeye gönderdiği bazı İHA teknolojilerinin Dağlık Karabağda Ermenistana karşı savaşan Azerbaycan güçleri tarafından kullanıldığı gerekçesiyle 2020de bu ürünlerin Ankaraya ihracatını durdurmuştu.

İhracat kontrolleri yürürlükte

Kanada Başbakanı Justin Trudeaunun ofisinden yapılan açıklamada ise önemli nedenlerle uygulanan bu ihracat kontrollerinin yürürlükte kalmaya devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, Kanada, müttefikler arasında savunma ticareti ve yatırımlarına yönelik hiçbir kısıtlama, engel ya da yaptırım olmaması gerektiği ilkesine bağlılığını sürdürmektedir. denildi.

Erdoğan, elindeki kozları kullanmayı seviyor

Avrupalı bir diplomat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın İsveçi oyalayarak ne kadar kazanabileceğini maksimize etmiş olabilir. Geçmişte de gördük ki elindeki kozları kullanmayı seviyor. dedi.

Türkiyenin tüm NATO müttefiklerinden savunma sanayi üzerindeki yaptırım ve kısıtlamaları kaldırmalarını beklediğini söyleyen Erdoğan, Avrupa Birliğinden gümrük birliğinin güncellenmesi ve vizesiz seyahat de dahil olmak üzere adımlar beklediğini ifade etti.

Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile görüştükten sonra F-16 savaş uçaklarının satışı konusunda her zamankinden daha umutlu olduğunu kaydetmişti.

Washington, Vilniustaki NATO zirvesi öncesinde açıklanan kararın hemen ardından ABDnin F-16 savaş uçakları konusunu Kongreye danışacağını açıklamıştı.

Son güncelleme: 01:00 15.07.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı