• Turkhane Logo

Kanada, Çin'in Uygurlara yaptıklarını 'soykırım' olarak tanıdı

İnsan hakları örgütleri Çin'in son birkaç yılda en az bir milyon Uygur'u "yeniden eğitim kampı" adı verilen mekanlarda gözaltında tuttuğunu belirtiyor.

10:00 23 Şubat 2021 Salı
Kanada, Çin'in Uygurlara yaptıklarını 'soykırım' olarak tanıdı
İnsan hakları örgütleri Çin'in son birkaç yılda en az bir milyon Uygur'u "yeniden eğitim kampı" adı verilen mekanlarda gözaltında tuttuğunu belirtiyor.



Kanada Avam Kamarası, Çin’in Uygurlarla ilgili politikalarını soykırım olarak tanıdı.

266 vekilin katıldığı ve ret oyu çıkmayan oylamada iktidardaki Liberal Parti büyük oranda çekimser kaldı.


Başbakan Justice Trudeau ve çoğu kabine üyesi oylamaya katılmadı.

Böylece Kanada, ABDnin ardından Çinin soykırım işlediğine karar veren ikinci ülke oldu.

BBC Türkçede yer alan habere göre, milletvekilleri hükümetten Uluslararası Olimpiyat Komitesine Çin soykırıma devam ederse 2022 Kış Olimpiyatlarını Pekin dışında bir yere taşıyın çağrısında bulunmasını da talep etti.

Başbakan Trudeau Çinin Sincan bölgesinde Uygurlara karşı eylemlerine soykırım denmemesi gerektiğini, bunun son derece yüklü bir kavram olduğunu söylemiş ve bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini eklemişti.

Trudeaunun kabinesinden yalnızca Dışişleri Bakanı Marc Garneau oylama sırasında Avam Kamarasında görüntülendi.

Garneau orada yaptığı konuşmada Kanada hükümeti adına çekimser kalacağını söyledi.

Ana muhalefet lideri Erin OToole ise bu adımın bazı ekonomik fırsatları kaçırmaya yol açsa bile insan hakları ve insan onurunun yanında olduklarını net bir şekilde göstermek için bu oylamaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Oylamayla ilgili hafta sonu bir açıklama yapan Çin Kanada Büyükelçisi Cong Peivu, bunun Çinin iç işlerine karışmak anlamına geleceğini söyledi ve ekledi:

Buna karşı çıkıyoruz çünkü bu gerçekleri yansıtmıyor. Sincanda soykırıma benzeyen hiçbir şey yaşanmıyor.

Kanadada kabul edilen yasa, hükümete bu konuda yapması gerekenlerle ilgili bağlayıcı bir yol haritası vermiyor fakat bu alanda komşusu ABDyi örnek alması gerektiğini vurguluyor.

Hem Biden yönetiminin Dışişleri Bakanı Anthony Blinken hem de Trump yönetiminin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çinin Uygur Türkleri ve diğer etnik gruplara yaptıklarının bir soykırım olduğunu söylemişti.

Son güncelleme: 10:00 23.02.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı